Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
«Κασάνδρειες» προβλέψεις αυγατίζουν τα κέρδη φαρμακοβιομηχανιών

ΓΕΝΕΥΗ.--

Το ρόλο της Κασσάνδρας έπαιξε χτες στην έδρα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στη Γενεύη ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Λι Γιονγκ Γουκ κατά την έναρξη τριήμερης διάσκεψης για τη γρίπη των πουλερικών. Επανέλαβε (όπως πολλοί άλλοι) πως η μετάλλαξη του ιού Η5Ν1 είναι «ζήτημα χρόνου» και πως όσο περνά ο καιρός τόσο θα αυξάνεται η επικινδυνότητα ενός τέτοιου ιού. «Ανυπολόγιστες», είπε, θα είναι οι διεθνείς συνέπειες σε περίπτωση πανδημίας γρίπης «και σε απώλεια ανθρώπινων ζωών και... οικονομικώς». «Καμία κοινωνία και καμία χώρα» δε θα γλιτώσει τον κίνδυνο είπε ο Λι Γιονγκ Γουκ, καλώντας άπαντες να συμβάλουν στην επίτευξη μιας «ευρείας συμφωνίας» για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων για την περιορισμό της γρίπης των πουλερικών στα ζώα και την ανάσχεση κρουσμάτων στον άνθρωπο...

Στη διάσκεψη της Γενεύης, ο διευθυντής του τμήματος επιδημιών της ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, αναφέρθηκε στα σχέδια προετοιμασίας κατά της νόσου, λέγοντας ότι τα διαθέτει το 60% των χωρών του οργανισμού αλλά αυτά «περιορίζονται σε ένα κομμάτι χαρτιού». Ζήτησε επιτακτικά «περισσότερα σχέδια, περισσότερες ασκήσεις, περισσότερες πρόβες» πριν μεταλλαχτεί ο ιός και εκδηλωθεί πανδημία «επικίνδυνης» ανθρώπινης γρίπης.

Εκπρόσωποι από ασιατικές χώρες (Κίνα, Βιετνάμ, Ινδονησία) επισήμαναν περισσότερο το αυξημένο κόστος που απαιτούν τα μέτρα για τον έλεγχο και ανάσχεση της νόσου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εύλογη δυσκολία μικρομεσαίων αγροτών και πτηνοτρόφων να κοινοποιήσουν στις αρχές πιθανά νέα κρούσματα..

Η δε Ισπανίδα υπουργός Υγείας, Ελενα Σαλγάδο, υποστήριξε ότι «ο κόσμος είναι απροετοίμαστος εάν εκδηλωθεί πανδημία γρίπης αυτό το χειμώνα»...

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων και Φαρμάκων, πιθανολόγησε σε 102 εκατ. δολάρια το κόστος χρηματοδότησης ενός έκτακτου προγράμματος βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες της ΝΑ Ασίας και σε περίπου 75 εκατ. δολάρια το κόστος προγράμματος βοήθειας σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής. Παράλληλα, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας προέβλεπε σε τουλάχιστον 800 δισ. δολάρια το διεθνές οικονομικό κόστος σε περίπτωση πανδημίας γρίπης...

Το ίδιο 24ωρο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας Μ. Κυπριανού ανακοίνωσε στο Βιετνάμ πως η ΕΕ θα χορηγήσει οικονομική βοήθεια 30 εκατομ. ευρώ σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας.

Το «γριπο - φοβικό» κλίμα που δημιουργούν παραπάνω «προβλέψεις», καθώς και η γνωστή προτροπή αξιωματούχων της ΠΟΥ προς τις χώρες μέλη να προμηθευτούν εμβόλια και αντι-ιικά φάρμακα για το 25% του πληθυσμού τους, αυξάνουν τα «τρελά» κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας Ρος (Roche). Η Ρος χτες ανακοίνωσε πως ως το 2007 θα δεκαπλασιάσει(!) την παραγωγή των αντιγριπικών χαπιών «Ταμιφλού» σε περίπου 300 εκατ. δόσεις... Ο εκτελεστικός διευθυντής της, Γουίλιαμ Μπερνς, πρόσθεσε πως η εταιρία έχει ήδη δεχτεί κρούσεις από «τουλάχιστον 150» εταιρίες και κρατικούς φαρμακευτικούς οργανισμούς για «συμπαραγωγή» των χαπιών Ταμιφλού, αλλά έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με μόλις οκτώ...

Ελληνική προσαρμογή

Επέκταση των εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων με το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου προβλέπει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πανδημία Γρίπης του υπουργείου Υγείας.

Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου έγινε με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον περασμένο Οκτώβρη και βασικά σημεία του Σχεδίου έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση Πανδημίας Γρίπης στην Ελλάδα έχει στόχο - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ) να ανιχνευτεί έγκαιρα ένα δυνητικά πανδημικό στέλεχος γρίπης και να σταματήσει ή να περιοριστεί η μετάδοσή του στο γενικό πληθυσμό.

Ανάμεσα στα άλλα προβλέπει ότι ο «εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά του πνευμονιόκοκκου μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τη συχνότητα της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και της επιπλοκής της γρίπης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org