Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εξετάζει το αίτημα επιθεωρητών του ΟΗΕ...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η Συρία εξετάζει το επίσημο αίτημα ομάδας αξιωματούχων του ΟΗΕ που ερευνούν την υπόθεση δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, για την ανάκριση έξι Σύρων (νυν και πρώην) αξιωματούχων ανακοίνωσε χτες ανώνυμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Ο ίδιος δεν αποκάλυψε τα ονόματα των αξιωματούχων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ΜΜΕ από το Λίβανο, ανάμεσά τους θεωρείται πως είναι ο επικεφαλής της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας Ασέφ Σαουκάτ (γαμπρός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ), ο προκάτοχός του Μπαχιάτ Σουλιμάν, ο πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Συρίας στο Λίβανο, Ραστόμ Γκαζάντεχ, και ο αναπληρωτής του Ταμέχ Τζαμέχ...

Η Συρία έχει ως γνωστόν περιθώριο να εφαρμόσει ως τις 12 Δεκέμβρη την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που την καλεί να θέσει υπό κράτηση υπόπτους που υποδεικνύει το πόρισμα επιθεωρητών του ΟΗΕ, σε σχέση με τη δολοφονία Χαρίρι.

Το ίδιο 24ωρο, η υπό βρετανική Προεδρία ΕΕ αρνήθηκε να προσκαλέσει το Σύρο πρόεδρο στην (προγραμματισμένη για τις 27-28 Νοέμβρη) Σύνοδο Κορυφής ηγετών της Μεσογείου στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο του λεγόμενου «ευρω-μεσογειακού διαλόγου». Εκπρόσωπος της βρετανικής Προεδρίας εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε στην αιτία για τη μη αποστολή πρόσκλησης στο Σύρο πρόεδρο λέγοντας πως στάλθηκε «μία νέα πρόσκληση στη συριακή κυβέρνηση, να συνεργαστεί πλήρως στη διαλεύκανση των συνθηκών δολοφονίας» του Χαρίρι. Νωρίτερα, το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για το περιεχόμενο της έκθεσης του επικεφαλής ερευνητών του ΟΗΕ για την υπόθεση Χαρίρι, δικαστή Ντέτλεφ Μέλις, ζητώντας «να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι δράστες του αποτρόπαιου εγκλήματος».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org