Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερχονται νέα «τρομο-μέτρα»

Νέα δέσμη μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση για την περαιτέρω συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που θα ενσωματωθούν στο Δίκαιο της χώρας μας μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξάλλου, έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα τρομοϋστερίας στη γηραιά ήπειρο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούλη.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο συζητείται το θέμα με τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων, κυρίως των συνδιαλέξεων της κινητής τηλεφωνίας, το ευρωπαϊκό ένταλμα συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων και η ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η χώρα μας, που εκπροσωπείται από τον Αν. Παπαληγούρα, υπουργό Δικαιοσύνης και τον Λ. Ευαγγελίδη, γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, παρ' όλες τις διακηρύξεις στα λόγια ότι «η Ελλάδα εμμένει στην άποψη της ανάγκης προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών», συναινεί πλήρως με τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βέβαια, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί ότι σύρεται και εξαναγκάζεται να υιοθετήσει αντιλαϊκά μέτρα, πιεζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα τη Μ. Βρετανία.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα συμφωνεί πλήρως και συναινεί στην αποθήκευση για μεγάλο χρονικό διάστημα των προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών, τη μαγνητοφώνηση και αρχειοθέτηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των Ευρωπαίων πολιτών, ιδίως από κινητά τηλέφωνα, καθώς και την ανάγκη χρήσης των βιομετρικών διαβατηρίων («μικροτσίπ» με βιομετρικά στοιχεία, χαρακτηριστικά ίριδας του ματιού κλπ). Στη λήψη αυτών των μέτρων πρωτοστατεί η βρετανική προεδρία, αξιοποιώντας το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα.

Στο Συμβούλιο των υπουργών συζητείται και το ευρωπαϊκό ένταλμα συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να ενισχύσει την ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ των χωρών - μελών της. Το ένταλμα συγκέντρωσης στοιχείων συμπληρώνει και βελτιώνει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με το οποίο μια χώρα της ΕΕ μπορεί να ζητήσει από μια άλλη και να της παραδοθεί προσωπικό που εκείνη θεωρεί απλά και μόνο ύποπτο για κάποιο αδίκημα. Τώρα, στις προθέσεις της ΕΕ είναι η εντατικοποίηση των ανταλλαγών μεταξύ των κοινοτικών διωκτικών αρχών όλων των στοιχείων που διαθέτουν στα αρχεία τους, των σχετικών με τους δυνητικούς τρομοκράτες, καθώς και των πληροφοριών που σχετίζονται με κλοπές σε κάθε χώρα - μέλος εκρηκτικών υλών, όπλων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ