Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Γιοκ» στην αναγνώριση της Κύπρου

Καμία διάθεση να προχωρήσει ούτε στην «ντε φάκτο» αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δε δείχνει η κυβέρνηση της Τουρκίας, αποδεικνύοντας στην πράξη την αξία των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ.

«Κανείς μην περιμένει να υποχωρήσουμε από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε τη θέση του ότι η εφαρμογή της αντιδήλωσης της ΕΕ περί πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας ως προς το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας στα πλοία και τα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση που αρθούν οι οικονομικοί περιορισμοί των Τουρκοκυπρίων.

«Δεν υπάρχει επείγον θέμα σχετικά με την έγκριση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση» δήλωσε ευθέως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Κατά την πτήση προς το Κόσσοβο, ο Τούρκος υπουργός απάντησε, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, σε ερωτήσεις.

Εκτός από το ζήτημα του Πρωτοκόλλου, ο Γκιουλ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας συγκεκριμένα: «Πιστεύω ότι ή θα βρεθεί μία περιεκτική λύση υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ, ή η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει το δρόμο της». Ταυτόχρονα «έσπρωξε» προς το απώτερο μέλλον το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη: «Το θέμα αυτό δεν είναι αυτή τη στιγμή στην ατζέντα μας. Πρόκειται για ένα από τα πολλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα». είπε.

«Δεν έχω κανένα σχόλιο. Πρόκειται για ερμηνεία και θέση της τουρκικής πλευράς, η οποία βεβαίως καταγράφεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση», ήταν η «περήφανη» απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις παραπάνω δηλώσεις Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ