Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυναμώνει η αλληλεγγύη στον Ιρλανδό κομμουνιστή

Να μην εκδοθεί ο Σιν Γκάρλαντ στις ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας
Αντιμετωπίζοντας πάντα την κατηγορία της «κομμουνιστικής συνωμοσίας για την υπόσκαψη του δολαρίου» ο Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Ιρλανδίας, Σιν Γκάρλαντ, αναμένει την επόμενη κίνηση των ΗΠΑ, αλλά και τις αντιδράσεις του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν - αρχής γενομένης της 7ης Οκτώβρη, ημέρα σύλληψης του Σιν Γκάρλαντ - 65 ημέρες για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία του αιτήματος της έκδοσής του, που μπορεί να σημάνει και 20ετή κάθειρξη σε αμερικανικές φυλακές. Τα μοναδικά που έχουν γίνει γνωστά από επίσημα χείλη αναφέρουν ότι οι αμερικανικές Αρχές ζητούν την έκδοση υποστηρίζοντας ότι «ο Γκάρλαντ μαζί με άλλους αγόραζε, μετακινούσε και προωθούσε ως γνήσια ή επαναπουλούσε υψηλής ποιότητας πλαστά χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων»...

Φυσικά όλα αυτά τα χαλκευμένα ψεύδη και σκευωρίες δεν μπορούν να κρύψουν ότι πρόκειται για μια πολιτική δίωξη, που στόχο έχει να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα στην Ιρλανδία, αλλά και οπουδήποτε αλλού. Είναι η ενεργοποίηση της Συμφωνίας για θέματα «τρομοκρατίας» που υπέγραψε η ΕΕ (μάλιστα επί ελληνικής Προεδρίας το 2003) με τις ΗΠΑ, για σύλληψη και έκδοση υπόπτων για πράξεις ενάντια στα συμφέροντά τους. Θυμίζουμε ότι η σύλληψη έγινε την περασμένη Παρασκευή σε εστιατόριο του Μπέλφαστ, όπου συναντιόταν με εκπροσώπους άλλων κομμάτων και λίγο πριν την εναρκτήρια ομιλία του Γκάρλαντ στην Ετήσια Συνδιάσκεψη του Εργατικού Κόμματος, που για πρώτη φορά θα γινόταν στη Βόρεια Ιρλανδία. Το ένταλμα σύλληψης ήταν από το Μάη αλλά έγινε ακριβώς τη μέρα της Συνδιάσκεψης.

Στην ίδια την Ιρλανδία ήδη σχηματίζεται επιτροπή από διανοούμενους, καλλιτέχνες και πολιτικούς που απαιτούν να μην εκδοθεί ο Σιν Γκάρλαντ στις ΗΠΑ, ενώ διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις προετοιμάζονται και στα δύο τμήματα της ιρλανδικής επικράτειας προς τα τέλη της εβδομάδας.

Τέλος, το Εργατικό Κόμμα της Ιρλανδίας με ανακοίνωσή του τη Δευτέρα καλεί «όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, να εναντιωθούν στο διωγμό ενός αγωνιστή με μακρά ιστορία πάλης, με αυταπάρνηση, τόσο για το κόμμα του, όσο και για την τάξη του». Καλεί επίσης «όλους τους συντρόφους σε διεθνές επίπεδο να αποστείλουν μηνύματα αλληλεγγύης και υποστήριξης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου wpi@indigo.ie, να οργανώσουν διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας και τις προξενικές εγκαταστάσεις στις χώρες τους και να αποστείλουν επιστολές στις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Βρετανίας, απαιτώντας το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ για την έκδοση του Σιν Γκάρλαντ να απορριφθεί.

Οι επιστολές διαμαρτυρίας πρέπει να απευθύνονται στους:

-- James C. Kenny, Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ιρλανδία (US Embassy, 42 Elgin Road, Dublin 4, Ireland).

-- Peter Hain MP, υπουργό αρμόδιο για τη Βόρεια Ιρλανδία, (Secretary of State for Northern Ireland, Stormont Castle, Belfast, Northern Ireland).

-- Dermot Ahern TD, υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας (Iveagh House, 80 Stephens Green, Dublin 2. Ireland)».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ