Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Στον αγώνα οι εργαζόμενοι του μετρό της Στοκχόλμης

Σε απεργία βρίσκονται οι εργαζόμενοι του μετρό της Στοκχόλμης στη Σουηδία απαιτώντας την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του προέδρου του Συνδικάτου Οδηγών, Περ Γιόχανσον. Ηδη την αλληλεγγύη του έχει εκφράσει το ΠΑΜΕ με μήνυμα συμπαράστασης προς το Συνδικάτο. Το παρακάτω κείμενο που δημοσιεύουμε μας το έστειλε Ελληνας εργαζόμενος συνδικαλιστής στο μετρό της Στοκχόλμης και δείχνει τις δυσκολίες και την αποφασιστικότητα του αγώνα των εργαζομένων κόντρα στην εργοδοσία και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

«Η ιδιωτική εταιρία CONNEX που κατέχει το 100% των μετοχών του ιδιωτικοποιημένου μετρό της Στοκχόλμης απέλυσε πριν από μερικές μέρες τον πρόεδρο του σωματείου των οδηγών στο μετρό, που αριθμεί γύρω στα 750 μέλη.

Η απάντηση των οδηγών αλλά και άλλων εργαζομένων ήταν άμεση. Τα ψηφίσματα συμπαράστασης καταφθάνουν καθημερινά, η αλληλεγγύη εκφράζεται με πολλούς τρόπους, όπως η δημιουργία επιτροπών επιβατών που μοιράζουν προκηρύξεις συμπαράστασης στους επιβάτες του μετρό, κλπ. Οι συνελεύσεις των εργαζομένων είναι μαζικές και για πρώτη φορά στην ιστορία του μετρό κατέβηκαν οι οδηγοί σε στάση εργασίας από τις 4 έως τις 9 το πρωί σε μια λεγόμενη άγρια απεργία. Αυτό σημαίνει ότι η Ομοσπονδία των εργαζομένων δε συμφωνεί με την απεργία λόγω της θεσμοθετημένης εργασιακής ειρήνης! Τα πρωτοβάθμια σωματεία δεν έχουν δικαίωμα κήρυξης απεργίας. Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε μια τέτοια απεργία υφίστανται ακόμα και ποινικές διώξεις. Παρ' όλα λοιπόν αυτά τα "δημοκρατικά" μέτρα, που έχει θεσπίσει η σοσιαλδημοκρατία, και τις απειλές και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, απέργησε το 95% των οδηγών, με συνέπεια να παραλύσει όλη η Στοκχόλμη. Σε μαζική πορεία και συγκέντρωση επίσης απαίτησαν την ανάκληση της απόλυσης.

Η CONNEX αρνείται να ανακαλέσει την απόλυση και γίνονται προσπάθειες συντονισμού των εργαζομένων στο μετρό, στον προαστιακό σιδηρόδρομο και στα λεωφορεία. Τα σωματεία αυτά έχουν ζητήσει από την Ομοσπονδία την κήρυξη πολιτικής απεργίας, το μόνο όπλο που έχουν όταν υπάρχει εργασιακή ειρήνη.

Στις αρχές της βδομάδας θα αποφασιστεί η συνέχιση του αγώνα σε νέα γενική συνέλευση του σωματείου».


Γιάννης ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ
Αντιπρόεδρος του Σωματείου οδηγων στο μετρό της Στοκχόλμης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα με τη δύναμη της αλληλεγγύης(2022-11-02 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις εργαζομένων στον προαστιακό της Στοκχόλμης(2016-01-12 00:00:00.0)
Με επιτυχία ξεκίνησε η 4ήμερη απεργία(2011-04-15 00:00:00.0)
Απόλυτη επιτυχία της απεργίας(2001-10-12 00:00:00.0)
Απεργούν ενάντια σε παράνομη απόλυση(2000-11-29 00:00:00.0)
Απεργία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες(1999-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ