Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Στο ρυθμό των απεργών

Αδειες οι αποβάθρες στα τρένα από τη συντριπτική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία

Associated Press

Αδειες οι αποβάθρες στα τρένα από τη συντριπτική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Συντριπτική η επιτυχία της απεργίας που κήρυξε το Συνδικάτο εργαζομένων FGTB/ABVV (Γενική Ομοσπονδία Εργατών Βελγίου, το ένα από τα δύο κύρια συνδικάτα της χώρας). Σχεδόν απόλυτη επιτυχία, παρά το γεγονός ότι το άλλο συνδικάτο που πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα δε συμμετείχε. Σημαντικό επίσης γεγονός, ότι είναι η πρώτη γενική απεργία που πραγματοποιείται στο Βέλγιο τα τελευταία 12 χρόνια, ως άσκηση πίεσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που επαναλαμβάνονται σήμερα για τις κυοφορούμενες «μεταρρυθμίσεις» που σχεδιάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλεια.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα συμμετείχαν μαζικά σε όλη τη χώρα, τόσο στη Φλάνδρα όσο και στη Βαλονία και - φυσικά - στην περιφέρεια των Βρυξελλών, που είναι αυτόνομο καντόνι. Μέλη του Συνδικάτου απέκλεισαν από νωρίς το πρωί τρεις σημαντικές διασταυρώσεις στο κέντρο των Βρυξελλών, ενώ οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες είχαν τελείως διακοπεί σε ολόκληρο το Βέλγιο.

Ελάχιστοι εργαζόμενοι της εταιρίας των μέσων μαζικής μεταφοράς των Βρυξελλών «Stib» προσήλθαν στις εργασίες τους, σύμφωνα με ανακοίνωση συνδικαλιστικού εκπροσώπου, και περιορισμένος αριθμός λεωφορείων και συρμών του μετρό κυκλοφορούσαν στη βελγική πρωτεύουσα. Στη Βαλονία, ελάχιστος αριθμός λεωφορείων βγήκε από το αμαξοστάσιο, καθώς και στη Φλάνδρα.

Η γενική απεργία είχε σημαντική επιτυχία στα σχολεία, δικαστήρια και τις διοικητικές υπηρεσίες. Στον ιδιωτικό τομέα, συμμετείχε μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα, ενώ το εργοστάσιο αυτοκινήτων της «Φορντ» στο Γκενκ και πολλές βιομηχανικές μονάδες της σιδηρουργίας παρέλυσαν. Δεν άνοιξε το εργοστάσιο της «Οπελ» στη Λιέγη, αρκετά άλλα υπολειτούργησαν. Συμμετοχή υπήρξε σε τράπεζες, και «απεργιακές φρουρές» υπήρχαν παντού. Επίσης δεν έγινε διανομή Τύπου εξαιτίας διακοπών εργασίας των δημοσιογράφων και των εργαζομένων του δικτύου διανομής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ