Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ
Βράβευση με νόημα, ως συνήθως

Απονεμήθηκε στον Μ. Μπάρανταϊ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ-ΒΙΕΝΝΗ.--

Στον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) αλλά και στην υπηρεσία του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για φέτος. Ο 62χρονος Αιγύπτιος Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ και οι επιθεωρητές του «καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση ειρηνικών ενεργειών και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», εκτίμησε η Ακαδημία. Ο Μπάρανταϊ, εμφανώς ενθουσιασμένος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τονίζοντας ότι «αυξάνονται οι υποχρεώσεις για ένταση των προσπαθειών για την καταπολέμηση των πυρηνικών όπλων».

Πολλοί έσπευσαν να συγχαρούν τον Μπάρανταϊ. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Λευκός Οίκος, αν και οι σχέσεις του με τον επικεφαλής της ΔΕΑΕ δεν είναι «θερμές». Ο Αλ Μπάρανταϊ επέμεινε, μέχρι τέλους, πριν την εισβολή στο Ιράκ, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής, διαψεύδοντας επανειλημμένως τις αμερικανικές αιτιάσεις. Επίσης, η θητεία του ανανεώθηκε τον περασμένο μήνα μετά από μακρόχρονες διαβουλεύσεις καθώς η Ουάσιγκτον τον κατηγορεί ως ιδιαίτερα «ενδοτικό» απέναντι στο Ιράν.

Κατά πολλούς, η ύπαρξη ενός Αραβα στην κεφαλή της ΔΕΑΕ, που έχει αναδειχτεί σε μείζον διεθνές όργανο έτσι όπως βαίνουν τα πράγματα στην εποχή των προληπτικών και απροκάλυπτων αιματοκυλισμάτων, και μάλιστα βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, είναι μια «καλή εικόνα» προς τον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο, που νιώθει ολοένα και περισσότερο να απομακρύνεται από τη Δύση και να αντιμετωπίζεται εχθρικά από αυτήν. Επίσης, ουδείς μπορούσε να αποκλείσει μετά βεβαιότητος ότι μετά το Νόμπελ και τα συγχαρητήρια δε θα ενταθούν, ακόμη περισσότερο, οι πιέσεις προς τη ΔΕΑΕ να παραπέμψει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για επιβολή κυρώσεων.

Εκτός όλων αυτών, πάντως, δε χάρηκαν όλοι με τη βράβευση του Αλ Μπάρανταϊ. Οικολογικές οργανώσεις αλλά και η Ενωση επιζώντων από το πυρηνικό ολοκαύτωμα του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα εξέφρασαν «απογοήτευση γιατί η ΔΕΑΕ δεν είναι μια φιλειρηνική υπηρεσία, που διακρίνεται, μέχρι σήμερα, για τη μη εμπλοκή της σε σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ