Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι αιματηρές εκκαθαρίσεις
  • Οι δυτικές περιοχές εγκαταλείπονται μαζικά από τους κατοίκους
  • Βρετανοί στρατιώτες συλλαμβάνουν ως «υπόπτους» και Ιρακινούς αστυνομικούς στη Βασόρα

Βρετανοί κατοχικοί στρατιώτες στη Βασόρα

Associated Press

Βρετανοί κατοχικοί στρατιώτες στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για «το σχέδιο Συντάγματος» θα διαρκέσουν οι αιματηρές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και ημέρες στο δυτικό Ιράκ σε μια ευρύτατη περιοχή, από τα σύνορα με τη Συρία μέχρι το Ραμάντι. Αυτό ανακοίνωσαν οι κατοχικές δυνάμεις που υποστήριξαν ότι «υπάρχει πρόοδος». Βέβαια, το ζήτημα που τίθεται, πλέον, είναι πώς είναι δυνατόν να διεξαχθεί δημοψήφισμα στις επαρχίες όπου λαμβάνουν χώρα οι κατοχικές επιχειρήσεις από εδάφους και αέρος, περιοχές που είναι, κυρίως, σουνιτικές και το αποτέλεσμα της κάλπης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ενάντια στο «Σύνταγμα».

Η πληροφόρηση από τις πόλεις που βιώνουν την κατοχική ισοπέδωση είναι ελάχιστη. Επισήμως, το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκε ότι σε δύο ξεχωριστά μέτωπα συγκρούσεων σκοτώθηκαν 6 Αμερικανοί πεζοναύτες και 23 αντάρτες. Οι σκληρότερες μάχες διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Καραμπίλα και τη Χουσαϊμπάχ. Απόλυτο χάος φαίνεται να επικρατεί μέσα στις πόλεις, που δέχονται αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς και όπως φαίνεται δεν έχουν πλέον ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, ενώ είναι αδύνατη και η προσέγγισή τους για παροχή ιατροφαρμακευτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 7.450 πολυμελείς οικογένειες έχουν, ήδη, εγκαταλείψει τις εστίες τους και προσπαθούν να διασωθούν αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικά χωριά λίγο έξω από τη δίνη του κατοχικού αιματοκυλίσματος.

Νέο «επεισόδιο» στο νότο

Το θερμόμετρο, όμως, παραμένει σταθερά υψηλά και στο νότιο Ιράκ, όπου στα μέσα Σεπτέμβρη Ιρακινοί αστυνομικοί συνέλαβαν 2 Βρετανούς, πιθανότατα των μυστικών υπηρεσιών, και ο βρετανικός στρατός ισοπέδωσε μέρος της φυλακής της Βασόρα για να τους απελευθερώσει, αν και κατηγορούνταν για δολοφονία Ιρακινού αστυνομικού. Χτες, εκπρόσωπος των βρετανικών κατοχικών δυνάμεων ανακοίνωσε τη σύλληψη 12 Ιρακινών, ως «υπόπτων» για εμπλοκή σε επιθέσεις κατά των βρετανικών δυνάμεων.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι μεταξύ των συλληφθέντων συμπεριλαμβάνονται 3 αστυνομικοί αλλά και μέλη του στρατού του Μεχντί, του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ. Εσπευσε, μάλιστα, να διευκρινίσει ότι οι συλλήψεις έγιναν «λόγω της ανάμειξης των συγκεκριμένων ανθρώπων σε επιθέσεις και όχι για τη συμμετοχή τους σε κάποια οργάνωση», ενώ εξέφρασε ανησυχία για την εμπλοκή μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας «με τους τρομοκράτες». Μέχρι το απόγευμα, δεν υπήρχε επίσημη ιρακινή αντίδραση, ούτε κεντρικά αλλά ούτε και από τις τοπικές αρχές, οι οποίες, όμως, πριν από κάποιες ημέρες ξεκαθάριζαν ότι δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία των βρετανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Τέλος, χτες ανακαλύφθηκαν 22 πτώματα ανδρών, που εκτελέστηκαν με σφαίρες στο κεφάλι και έφεραν χειροπέδες, κοντά στην πόλη Μπάντρα, δίπλα στα σύνορα με το Ιράν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πλειοψηφία είναι σουνίτες που είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς τις τελευταίες ημέρες.

«Αλληλογραφία» της «αλ Κάιντα»

Επιστολή του υπαρχηγού της οργάνωσης φάντασμα «αλ Κάιντα» Αϊμάν αλ Ζαουάχρι προς τον φερόμενο ως επικεφαλής της οργάνωσης στο Ιράκ, Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι, βρίσκεται στα χέρια του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Αυτό έγινε χτες γνωστό, χωρίς να διευκρινίζεται το πώς συνέβη αυτό, αν και δόθηκαν διαβεβαιώσεις για την αυθεντικότητά της. Στην επιστολή, ο αλ Ζαουάχρι φέρεται να καλεί τον Ζαρκάουι «να επανεξεταστούν οι τακτικές που ακολουθούνται στο Ιράκ, όπως είναι οι επιθέσεις σε τεμένη και οι δολοφονίες ομήρων, διότι απομακρύνουν τη μάζα των μουσουλμάνων από την οργάνωση».

Λίγο αργότερα, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε ηχητικό μήνυμα που αποδίδεται στο Ζαρκάουι, στο οποίο χαρακτηρίζονται ως νόμιμο μέσο οι δολοφονίες αμάχων πολιτών, εφόσον αυτοί είναι άπιστοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ