Σάββατο 8 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΚΟΙ ΘΥΛΑΚΕΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ
Εγκαταλειμμένοι Αφρικανοί μετανάστες

ΡΑΜΠΑΤ-ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Μέσα στο μαροκινό τμήμα της ερήμου Σαχάρας χωρίς τροφή και νερό εγκαταλείπουν οι «υπερπολιτισμένες» ισπανικές αρχές σε συνεργασία με τις μαροκινές, τους αφρικανικής κυρίως καταγωγής μετανάστες που απελπισμένοι προσπαθούσαν να εισέλθουν στο ισπανικό έδαφος, για την ακρίβεια στους δύο θύλακες, Μελίγια και Θέουτα, στο Βόρειο Μαρόκο.

Την καταγγελία αυτή έκανε η οργάνωση «Γιατροί χωρίς σύνορα», που ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν εγκαταλελειμμένοι στην έρημο Σαχάρα, σε μαροκινό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Σύμφωνα με την οργάνωση, οι μαροκινές αρχές τους μετέφεραν εκεί με φορτηγά, αφήνοντάς τους χωρίς νερό και τρόφιμα, όταν δεν κατάφεραν να περάσουν στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια, που βρίσκονται στο βόρειο Μαρόκο. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά.

Γεμάτη υποκρισία η ΕΕ, που με τη νομοθεσία της έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε φρούριο και η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, στέλνουν αντιπροσωπείες στο Μαρόκο, για να εξετάσουν την κρίση που έχει ανακύψει με εκατοντάδες Αφρικανούς να προσπαθούν να περάσουν στη Θέουτα και τη Μελίγια, θέλοντας στη συνέχεια να περάσουν στην Ευρώπη.

Η εξέλιξη είναι μάλλον αναμενόμενη καθώς εδώ και μέρες χτιζόταν το προφίλ της κρίσης ώστε να δικαιολογηθεί ο διωγμός των μεταναστών από τους θύλακες, καλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στη Μελίγια και τη Θέουτα. Μόλις προχτές έξι μετανάστες σκοτώθηκαν από τα πυρά Μαροκινών στρατιωτών που φύλασσαν το φράχτη που χωρίζει το Μαρόκο με το υπό ισπανική διοίκηση έδαφος της Μελίγια και άλλοι πέντε σε παρόμοιο περιστατικό στη Θέουτα.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», ο κυβερνήτης της επαρχίας Ναντόρ, Αμπντελά Μπεντίμπα, δήλωσε ότι οι Αφρικανοί μετανάστες επιτέθηκαν στα σημεία ελέγχου των Μαροκινών κοντά στη Μελίγια, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να ανοίξουν πυρ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι συνελήφθησαν 290 άτομα, ενώ οι νεκροί είναι έξι.

Την ίδια ακριβώς αιτιολογία προέβαλε και η κυβέρνηση της Ραμπάτ «περί αυτοάμυνας» των στρατιωτών, ενώ ολοκληρώθηκαν οι συνεννοήσεις με τη Μαδρίτη για την επιστροφή όσων παράνομα πέρασαν στη Μελίγια και τη Θέουτα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και «Moroccogate» με τους ίδιους πρωταγωνιστές;(2022-12-17 00:00:00.0)
Προς εξομάλυνση των σχέσεων(2020-12-23 00:00:00.0)
Επίσκεψη Μογκερίνι με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων(2016-03-05 00:00:00.0)
Χιλιάδες οι μετανάστες, διωγμένοι από πολέμους και φτώχεια(2014-08-14 00:00:00.0)
Προαναγγελθείσα κλιμάκωση μιας «ξεχασμένης» κρίσης(2002-12-29 00:00:00.0)
"Ουδείς επιζών" από το αεροπορικό δυστύχημα(1998-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ