Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Αλ. Παπαρήγα: Λαϊκή παρέμβαση ενάντια στις αρνητικές εξελίξεις
  • Την πολιτική αξιοποίησης της Ολυμπιάδας από την κυβέρνηση για να επιβάλει αντιδραστικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, αλλά και τη μετατροπή της διοργάνωσης σε πεδίο απροσχημάτιστης κερδοσκοπίας του κεφαλαίου σε βάρος του ελληνικού λαού, κατήγγειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ  
  • Προσπάθεια ωραιοποίησης από την κυβέρνηση, συναίνεση, αλλά και «σκανδαλολογία» από τη ΝΔ, αυτοχρηματοδότηση προτείνει ως λύση ο ΣΥΝ

«Για καθαρά πολιτικούς σκοπούς και για το κομματικό συμφέρον του το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να ντοπάρει τις συνειδήσεις, προβάλλοντας την Ολυμπιάδα ως τη δήθεν χρυσή ευκαιρία για να ευτυχήσει ο λαός μας και να διακριθεί» και «αν δεν μπει φραγμός και δε συγκρατηθεί η κυβέρνηση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα εξελιχθούν σε ένα σύγχρονο όπιο του λαού». Το παραπάνω υπογράμμισε χτες μεταξύ άλλων στη Βουλή, η ΓΓτης ΚΕτου ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κατά την προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία. Πρόσθεσε επίσης ότι «η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ένα πεδίο κερδοσκοπίας επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου».

Η συζήτηση έδωσε ευκαιρία στον πρωθυπουργό Κ.Σημίτη και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή να «στήσουν» το γνωστό δικομματικό καυγά (ο οποίος επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα πέραν της Ολυμπιάδας), μακριά από τα πραγματικά προβλήματα που σηματοδοτεί η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων για τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει την εικόνα της ομαλής εξέλιξης των προετοιμασιών για την Ολυμπιάδα, υποστηρίζοντας ότι όσοι ασκούν κριτική εξυπηρετούν «άλλα συμφέροντα». Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη συναινετικών διαδικασιών και άρνηση της καλλιέργειας κλίματος «πανεθνικής προσπάθειας», αφήνοντας παράλληλα υπονοούμενα για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Υπέρ της αυτοχρηματοδότησης των έργων της Ολυμπιάδας τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, υποστηρίζοντας πως έτσι θα ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στους πολίτες.

Κερδοσκοπία του κεφαλαίου

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
Στον αντίποδα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άρχισε την ομιλία της θέτοντας το εξής ερώτημα: «Αξίζει ο ελληνικός λαός να υποστεί τέτοιες και τόσες θυσίες που του ετοιμάζουν, μόνο και μόνο για να ζήσει 15 μέρες την Ολυμπιάδα στη χώρα του, κορυφαία παγκόσμια αθλητική διοργάνωση, που όμως προ πολλού έχει αλλοιωθεί πλήρως, δεν έχει καμία σχέση με τα ιδανικά και τις αξίες του αθλητισμού, του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ειρήνης, αλλά ταυτίζεται πλήρως με τη διεθνή πολιτική και την κερδοφορία με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το βιοτικό επίπεδο του λαού, την πολιτιστική ζωή και το περιβάλλον;».

«Το σκηνικό καθυστέρησης στην προώθηση των έργων στήθηκε μεθοδικά, προκειμένου να γίνει και η κατάλληλη δύσκολη μοιρασιά έργων και προμηθειών με απ' ευθείας αναθέσεις, αποφεύγοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες των διαγωνισμών», είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εξέφρασε τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ με τους νόμους 2598/98 και 2730/99 , οι οποίοι συγκροτούν το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την Ολυμπιάδα, με τους οποίους η οργανωτική επιτροπή λειτουργεί έξω από κάθε ουσιαστικό, θεσμικό, λαϊκό και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Είπε επίσης ότι με το θεσμικό πλαίσιο νομιμοποιούνται οι πάσης φύσεως συναλλαγές με επιχειρηματικούς ομίλους και μεγάλα συμφέροντα, θεσπίζονται κάθε είδους παρεκκλίσεις από τα ισχύοντα για τις προμήθειες και τις αναθέσεις έργων του δημοσίου, περιορίζονται έως καταργούνται οι κανόνες δημοσιότητας και ουσιαστικής συμμετοχής του λαού και της ΤΑ για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης της Αττικής, δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού να αποφασίζουν για έργα κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης, ανατρέπεται το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας. «Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην εκχώρηση των λεγόμενων Ολυμπιακών Περιοχών στους ιδιώτες επενδυτές και σε ΝΠΙΔ για εκμετάλλευση επί σειρά πολλών ετών και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε η Αλ. Παπαρήγα.

Στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα

Αναφερόμενη στο θέμα της ασφάλειας, τόνισε ότι η Ολυμπιάδα θα αξιοποιηθεί για να νομιμοποιηθεί η κρατική βία και καταστολή, ότι όλοι οι αντιδημοκρατικοί νόμοι, που είναι στο συρτάρι, θα μπουν σε ενέργεια για την πάταξη της λεγόμενης τρομοκρατίας, δηλαδή της δράσης του λαϊκού κινήματος. Πρόσθεσε δε ότι «πιο ανοιχτά και επίσημα πια, θα βρεθεί η χώρα μας για τέσσερα χρόνια και όχι μόνο, στα χέρια μιας μυστικής υπηρεσίας, της CIA ή και περισσότερων π.χ. και της "Μοσάντ" στο όνομα της τήρησης της τάξης».

Υπενθυμίζοντας τη θέση του ΚΚΕ για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι, παρά το γεγονός ότι είχε πολύ καθαρό τι συνεπάγεται για τη χώρα και το λαό η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, δε θεώρησε ότι το πρόβλημα λύνεται με την άρνηση του δικαιώματος του κάθε λαού, της κάθε χώρας να διεκδικεί τη διοργάνωση των αγώνων. «Εμείς - είπε - δε συμβιβαζόμαστε με τις αρνητικές εξελίξεις που έχουν παγιωθεί στο διεθνή αυτό θεσμό, επιμένοντας να αποκατασταθεί η κοινωνική, δημοκρατική και φιλειρηνική αποστολή τους. Παλεύουμε και σήμερα για να προληφθούν με τη λαϊκή παρέμβαση οι χειρότερες συνέπειες».

Η κυβέρνηση προκαλεί

Απροσχημάτιστα και προκλητικά η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να εντάξει στη δήθεν λάμψη της Ολυμπιάδας όλο το πακέτο των αντιδραστικών και αντιλαϊκών μέτρων που πρόκειται να πάρει, τα περισσότερα των οποίων θα τα έπαιρνε και άνευ Ολυμπιάδας, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Σε λίγο καιρό, αν δεν μπει φραγμός και δε συγκρατηθεί η κυβέρνηση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα εξελιχθούν σε ένα σύγχρονο όπιο του λαού, αν και πιστεύουμε ότι λαός και νεολαία είναι υποψιασμένοι».

Αφού χαρακτήρισε πρόκληση την κυβερνητική προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία η Ολυμπιάδα είναι «εθνικός στόχος» και «εφαλτήριο ανάπτυξης, αλλά και καταπολέμησης της ανεργίας», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Οι θέσεις εργασίες που δημιουργούνται θα είναι προσωρινές. Θα γίνεται ανακύκλωση των ανέργων και της ανεργίας. Και με αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η γενίκευση της ελαστικής εργασίας, δηλαδή της πιο κακοπληρωμένης και ανασφαλούς εργασίας που θέλει να επιβάλλει κατά κράτος η κυβέρνηση, και γενικότερα η πολιτική του ευρωπαϊκού και διεθνούς μονοπωλιακού κεφαλαίου».

Τα οικονομικά στοιχεία

«Ο λαός δικαιούται να γνωρίζει τι θα κοστίσει η Ολυμπιάδα και πώς θα αποπληρωθεί», γιατί «γνωρίζει ότι τα οφέλη τα καρπώνονται οι λίγοι, ενώ τα βάρη τα επωμίζονται οι πολλοί», είπε η Αλ. Παπαρήγα, εκφράζοντας την απαίτηση για πλήρη αποσαφήνιση της κατάστασης γύρω από τα οικονομικά στοιχεία της διοργάνωσης. «Περισσεύουν - είπε - χρήματα για να γίνει η Ολυμπιάδα, αλλά δεν περισσεύουν χρήματα για ανθρώπινους μισθούς και συντάξεις, για δωρεάν παιδεία και υγεία» και υπογράμμισε: «Ολα δείχνουν ότι το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τα 2 τρισ. και αυτό με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς. Οι συνέπειες που απορρέουν ήδη φαίνονται εν μέρει. Τις πραγματικές θα τις ζήσει ο λαός στην πορεία».

«Εκχωρούνται πλέον σε ιδιώτες αρμοδιότητες στη διαχείριση περιοχών και φυσικών πόρων» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Πρόκειται δηλαδή όχι για εφάπαξ κερδοφορία στην πλάτη των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά κερδοφορία διαρκείας. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση, η ολιγαρχία του πλούτου αξιοποιούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να εμπορευματοποιήσουν τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού σε ακόμα ανώτερο βαθμό. Τέτοιο στοιχειώδες δικαίωμα είναι οι ελεύθεροι χώροι, οι χώροι δηλαδή στους οποίους επικοινωνούν οι άνθρωποι, συναθροίζονται, έρχονται σε επαφή με τη φύση, με την καλλιτεχνική και πολιτιστική δημιουργία, χώροι που βοηθούν στη δημιουργική έκφραση, στην ανάπτυξη πρωτοβουλίας. Τέτοιοι χώροι τσιμεντοποιούνται και παραδίδονται στις επιχειρήσεις για εκμετάλλευση. Χώροι ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και κοινωνικής σημασίας, όπως είναι η παραλία του Σαρωνικού, η περιοχή που είναι σήμερα ο Ιππόδρομος της Καλλιθέας, ο χώρος του αεροδρομίου του Ελληνικού, το άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι, ο Σχοινιάς στον Μαραθώνα».

Ο λαός μπορεί να διεκδικήσει

Η Αλ. Παπαρήγα επανέλαβε την απόφαση του ΚΚΕ να μη συμμετέχει στην Εθνική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, που έχει κυρίως διακοσμητικό χαρακτήρα, είναι το άλλοθι της συναίνεσης. Εξήγησε όμως ότι αυτό δε σημαίνει ότι το ΚΚΕ θα μείνει έξω από εκείνες τις διαδικασίες που θα του επιτρέψουν να ασκήσει το ρόλο του, ελέγχοντας όσο μπορεί τα τεκταινόμενα, καταθέτοντας αιτήματα, διεκδικώντας. «Πιστεύουμε όμως ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μετέχει αγωνιστικά ο λαός με τις κοινωνικές οργανώσεις, με άλλες μορφές που μπορούν να πάρουν οι πρωτοβουλίες του», τόνισε.

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι γενική θέση του ΚΚΕ είναι να μην επιβληθεί κανένας έμμεσος ή άμεσος φόρος στο λαό και αναφερόμενη στον αθλητισμό, τόνισε ότι «κεντρικό ζήτημα είναι η ανάπτυξη αθλητισμού για όλους και όχι για λίγους, ο οποίος πρέπει να έχει κύριο φορέα το σχολείο, το χώρο εργασίας, τα προγράμματα μαζικού λαϊκού αθλητισμού μέσα από την ΤΑ, με διασφάλιση κατάλληλων χώρων», ενώ «ο αθλητισμός μπορεί θαυμάσια να συνδεθεί με την υπόθεση εκστρατείας πρόληψης και καταπολέμησης της ναρκομανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ