Πέμπτη 1 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Εγιναν αρκετά, χρειάζεται αγώνας

Δημόσιος απολογισμός του έργου της δημοτικής αρχής

Σε δημόσιο απολογισμό για τα πεπραγμένα της, έως τώρα, θητείας της προχώρησε η Δημοτική Αρχή της Καρδίτσας, σε λαϊκή συγκέντρωση που διοργάνωσε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της πόλης. Στη διάρκεια της άμεσης επαφής της Δημοτικής Αρχής με τους πολίτες της πόλης, αναπτύχθηκε πλούσιος, δημοκρατικός, ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος, με εισηγητική ομιλία του δημάρχου Χρ. Τέγου, παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, ερωτήσεις και έκφραση απόψεων και θέσεων από εκπροσώπους των μαζικών φορέων της περιοχής και πολλούς δημότες. Η δημοκρατική διαδικασία άμεσου διαλόγου που ακολουθήθηκε, εκθειάστηκε από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση και ικανοποίησε το σύνολο των πολιτών της Καρδίτσας, καθώς αποδεικνύει εμπράκτως ότι η Δημοτική Αρχή, όχι μόνο νιώθει την υποχρέωση να ενημερώνει τους δημότες για τα πεπραγμένα, τις επιτυχίες και τις τυχόν παραλείψεις της, αλλά και ότι θεωρεί χρέος της να τους συμβουλεύεται για το πώς θα προχωρήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στο έργο της, καλώντας τους, ταυτόχρονα, να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά και να βοηθήσουν το δήμο στον καθημερινό αγώνα που δίνει υπέρ των συμφερόντων της πόλης και των κατοίκων της.

  • Το πρώτο συμπέρασμα του διαλόγου που αναπτύχθηκε στη διάρκεια του δημόσιου απολογισμού είναι ότι η Δημοτική Αρχή της Καρδίτσας - παρά τα πολλά και άλυτα προβλήματα που «κληρονόμησε» από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή - κατάφερε, μέσα στο πρώτο διάστημα της θητείας της, να παραγάγει και να προσφέρει στους δημότες συγκεκριμένο έργο και, ταυτόχρονα, να δρομολογήσει την επίλυση κι άλλων προβλημάτων της πόλης.
  • Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο Δήμος της Καρδίτσας, όπως και γενικότερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να πετύχει στο έργο του και ν' ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δημοτών του, δεν έχει άλλο δρόμο να επιλέξει παρά μόνο αυτόν της αγωνιστικής διεκδίκησης προς την κεντρική εξουσία.
  • Το τρίτο συμπέρασμα - που σχετίζεται με μια «ιδιομορφία» του Δήμου Καρδίτσας, που είναι δήμος πρωτεύουσας νομού, αλλά και «Καποδιστριακός», καθώς έχουν ενταχθεί και πέντε πρώην κοινότητες του νομού - είναι ότι το «καποδιστριακό πείραμα» της κυβέρνησης, αντί να λύνει οξύνει και προσθέτει προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.
  • Το τέταρτο συμπέρασμα είναι ότι, όπως δείχνει η μέχρι τώρα πορεία στο Δήμο της Καρδίτσας, μπορεί να υπάρχει αρμονική κι αποδοτική συνεργασία σε μια Δημοτική Αρχή, η οποία συναπαρτίζεται από εκπροσώπους διαφορετικών κομματικών εντάξεων, αλλά που κρατούν ως «κόρη οφθαλμού» το σεβασμό στο κοινό πρόγραμμα με το οποίο ο συνδυασμός εμφανίστηκε στις εκλογές και δεσμεύτηκε να εφαρμόσει.
Οχι φορομπηχτικός μηχανισμός η ΤΑ

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος, υπογράμμισε ότι στις προθέσεις της κεντρικής εξουσίας είναι να μετατραπούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πρόσθετους μηχανισμούς εφαρμογής της αντιλαϊκής και φορομπηχτικής πολιτικής, που θα πωλούν τις υπηρεσίες τους αποκλειστικά σε ανταποδοτική βάση, παραβλέποντας τον κοινωνικό χαρακτήρα τους. Κι αναφερόμενους στο «δέον γενέσθαι», τόνισε ότι πρέπει στην πράξη κι όχι στα λόγια ν' αναδειχτεί ο διεκδικητικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έναντι της κεντρικής εξουσίας, με την απομάκρυνση από λογικές αναδιανομής των χρημάτων, που, άλλωστε, δεν επαρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες και με τη συγκρότηση ενός επίμονου, ενωτικού κινήματος της Αυτοδιοίκησης. Ερχόμενος, δε, σε συγκεκριμένα διεκδικητικά αιτήματα του νομού και του δήμου, κάλεσε τους πολίτες της Καρδίτσας ν' αγωνιστούν για:

- Την άρση της ενδοπεριφερειακής ανισότητας μεταξύ ανατολικής και δυτικής Θεσσαλίας.

- Την υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής στο νομό που καρκινοβατούν.

- Την προστασία του αγροτικού εισοδήματος.

- Την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας που «καλπάζει».

- Την εξασφάλιση της προοπτικής του νομού ως αυτοτελούς κι αυτοδύναμης Αυτοδιοικητικής Μονάδας, μη επιτρέποντας να πραγματωθούν σενάρια συρρίκνωσης κι υποβάθμισής του.

Εγιναν...

Κάνοντας τον απολογισμό του έργου που έχει μέχρι στιγμής συντελεστεί από τη Δημοτική Αρχή, ο Χρ. Τέγος ανέφερε, ανάμεσα στ' άλλα, τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης που προχωρεί κανονικά και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, του Αρχαιολογικού Μουσείου, των νέων δημοτικών σφαγείων, του οδικού δικτύου της πόλης, αλλά και άλλες παρεμβάσεις που έγιναν κι αφορούν στη δημιουργία του 2ου ΚΑΠΗ, τριών κέντρων απασχόλησης παιδιών, κέντρου υποστήριξης γυναικών για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, κέντρου υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, θερινού κινηματογράφου, δημοτικού ραδιοφώνου κ.ά. Σοβαρό, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, είναι και το έργο στις κοινότητες που εντάχθηκαν στο δήμο κι αφορά στην αγροτική υποδομή, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην ύδρευση, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό κ.ά.

Πρέπει να γίνουν

Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες που έθεσε ο δήμος για την ένταξη έργων στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και σε άλλα εθνικά και περιφερειακά προγράμματα, ο δήμαρχος, ανέφερε, ότι αυτές αφορούν:

- Στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

- Στη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και στην προώθηση πολεοδομικών παρεμβάσεων - εκκρεμοτήτων.

- Στην ολοκλήρωση των βασικών δικτύων στην πόλη και στα Δημοτικά Διαμερίσματα.

- Στην κοινωνική πολιτική και στον πολιτισμό.

- Στη δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων και πρασίνου.

- Στην αποτελεσματική και σύγχρονη οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου.

Ονοματίζοντας, δε, κάποια έργα αιχμής για την πόλη, ανέφερε τα δίκτυα της ΔΕΥΑΚ, το Συνεδριακό Κέντρο στη δημοτική αγορά, το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο στην Αγία Παρασκευή, το Αλσος της Παπαράντζας με τα αναχώματα των ποταμών Καράμπαλη και Γάβρα, το νοτιοδυτικό περιφερειακό δρόμο, το νέο δημαρχείο της πόλης, τα παράπλευρα έργα του ΟΣΕ, το Εκθεσιακό Κέντρο στις καπναποθήκες του ΟΕΚ, τα οικόπεδα για τα σχολικά κτίρια, το πολυώροφο γκαράζ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ