Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΑΛΕΝ ΜΠΕΡΜΠΕΡΙΑΝ
Τρελή καταδίωξη στην Κορσική

Οι Ντιντιέ Φλαμάν και Κριστιάν Κλαβιέ σε μια σκηνή της ταινίας
Οι Ντιντιέ Φλαμάν και Κριστιάν Κλαβιέ σε μια σκηνή της ταινίας
Θυμάστε τον Λουί Ντε Φινές; Ε, δεν έχει καμία σχέση με τον Κριστιάν Κλαβιέ, που προσπαθεί να τον μιμηθεί. Αλλά και η ίδια η ταινία δεν έχει καμία σχέση με τις ταινίες του ντε Φινές, παρότι κάνει τα αδύνατα δυνατά να τους μοιάσει. Κάτι κουβέντες που ακούγονται, ότι, τάχα, η ταινία είναι μια προσπάθεια μεταφοράς ενός γνωστού γαλλικού αστυνομικού κόμικ στον κινηματογράφο, είναι απλές διαδόσεις. Η ταινία είναι μια «κλασική» ταινία. Μια γαλλική (κρυόπλαστη) κωμωδία. Μια «αντι-τουριστική» ταινία για την Κορσική. Αφού, δήθεν στ' αστεία, το πολύ όμορφο αυτό νησί συνταράσσεται από τις κάθε λογής εκρήξεις. Και αντιλαμβάνεστε, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, τι έργο επιτελεί μια τέτοια ταινία.

Είναι γνωστό το αυτονομιστικό κίνημα στο νησί. Γνωστή, επίσης, είναι και η στάση της επίσημης Γαλλίας, απέναντι στους Κορσικανούς. Οι οποίοι παραπονούνται σε όλους τους τόνους και με όλη τους τη δύναμη, πως τους έχουν για πολίτες δεύτερης κατηγορίας. (Το νησί τους υπήρξε και τόπος εξορίας. Πάνω του πέρασαν Ελληνες, Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι...).

Αυτό το σοβαρό υπαρκτό πρόβλημα ο Αλέν Μπερμπεριάν προσπάθησε να το υποβαθμίσει, για να μην πω, γελοιοποιήσει! Και πάνω του έστησε μια κοινότοπη χαζή ιστορία, με την οποία προσπάθησε να βγάλει γέλιο: Ενας Παριζιάνος ιδιωτικός ντετέκτιβ χρησιμοποιείται σαν δόλωμα, για να ξετρυπώσει τον αρχηγό των αυτονομιστών και τρομοκρατών! Το «δόλωμα», τελικά, θα αγαπήσει την αδερφή τού αρχηγού των τρομοκρατών και μαζί της το νησί και τις συνήθειές του! (Η αναγκαία χρυσόσκονη).

Αλλά ας γελάγαμε, και θα λέγαμε (που δε θα λέγαμε) «δε βαριέσαι»! Ομως δε γελάσαμε. Ολα τα «λεφτά» της ταινίας είναι η πολύ όμορφη πρωταγωνίστριά της, ο καλός ηθοποιός Ζαν Ρενό (αρχηγός) και τα λιγοστά τοπία του νησιού, σε σχέση με την πλούσια φυσική ομορφιά του, που έδειξε η τσιγκούνα, απ' όλες τις πλευρές, ταινία.

Παίζουν: Ζαν Ρενό, Κριστιάν Κλαβιέ, Ντιντιέ Φλαμάν, Πιερ Σαλάσκα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ