Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο Θανάσης Καλαμάρας

«Εφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία 85 ετών, ένας από τους πιο θερμούς αγωνιστές της ΕΑΜικής μας Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αταλάντευτος φίλος του Κομμουνιστικού Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του, πάντα «νεολαίος» και «παρών» σ' όλες τις εκδηλώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Χαλκίδας του ΚΚΕ, ο Θανάσης Καλαμάρας, ο Μπαρμπα -Θανάσης, με το χαμόγελο στα χείλη, πάντα.

Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε χτες, στις 11 το πρωί, στο ναό της Ευαγγελίστριας της Κανήθου (Καράμπαμπα) στη Χαλκίδα όπου διέμενε, και η ταφή του έγινε στο νέο Κοιμητήριο. Στην «τελευταία του κατοικία» τον συνόδεψαν συγγενείς, πολλοί φίλοι, αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ και αντιστασιακοί.

Τον τελευταίο χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Δελλής, προεδρεύων του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ, επισημαίνοντας, ανάμεσα στ' άλλα: «Από μικρό παιδί, που ένιωσες αυτόν τον άδικο κόσμο της εκμετάλλευσης και της αδικίας, έκανες τη δύσκολη, αλλά ωραιότερη επιλογή. Διάλεξες το δρόμο των πανανθρώπινων αξιών, της ελευθερίας, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αγάπης στον άνθρωπο, της προόδου, του Σοσιαλισμού. Μέχρι αυτή τη στιγμή του στερνού χαιρετισμού, ήσουν αφοσιωμένος σ' αυτά τα ιδανικά και όλη η διαδρομή σου στη ζωή ήταν μια αδιάκοπη πάλη, με πίστη και δύναμη, οραματιζόμενος ν' αλλάξει, έτσι, ο κόσμος.

»Οι διωγμοί, οι κακουχίες, τα στρατοδικεία, οι φυλακές, οι στερήσεις και η φτώχεια, δε σε λύγισαν, δεν κατάφεραν να σε αλλαξοπιστήσουν. Πέρασες, έτσι, όρθιος κι απ' το κολαστήρι της Μακρονήσου.

»Σήμερα, όμως, "φεύγεις" με το κεφάλι ψηλά και καταξιωμένος. Η απουσία σου κάνει το Παράρτημά μας πιο φτωχό, αλλά ταυτόχρονα και πλουσιότερο, γιατί η συμμετοχή και προσφορά σου ήταν ανεκτίμητη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ