Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
Ανέξοδες υποσχέσεις και αποζημιώσεις - ψίχουλα

Τη στιγμή που με νόμους και ρυθμίσεις οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όπλιζαν και οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, χτες ακούστηκαν δεσμεύσεις χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα

Μάταια θα περιμένουν οι κάτοικοι των περιοχών της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Κυριακής, την αποζημίωση
Μάταια θα περιμένουν οι κάτοικοι των περιοχών της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Κυριακής, την αποζημίωση
Με δηλώσεις εντυπωσιασμού που συνοδεύτηκαν από αποζημιώσεις - ψίχουλα, η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να βγάλει λάδι την εμπρηστική της πολιτική και ρίχνοντας «στάχτη» στα μάτια του ελληνικού λαού, προχώρησε σε μια δήθεν «αποτίμηση» των ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Επικηρύσσοντας τους εμπρηστές, μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις για άμεσες αναδασώσεις και προσφέροντας ελεημοσύνη στις φτωχές λαϊκές οικογένειες, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί με δηλώσεις μετά τη χτεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, προσπάθησαν να αποτινάξουν τις πολιτικές τους ευθύνες, που επί δεκαετίες, σε πλήρη ταύτιση με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων.

Επικηρυγμένη η πολιτική τους

Την ίδια στιγμή - όπως πρόσφατα αποκάλυψε και ο «Ρ» - που με νόμους και ρυθμίσεις, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ανοίγουν τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου για την τσιμεντοποίηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, σε περιοχές που στη συνέχεια ως εκ... θαύματος παραδίδονται στις φλόγες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης δήλωνε: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να επικηρύξει τους εμπρηστές μέχρι 100.000 ευρώ». Μάλιστα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για λόγους μεγαλύτερου εντυπωσιασμού, με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η χρηματική αμοιβή που προκηρύσσει για τη σύλληψη δραστών εμπρησμών σε δάση και δασικές εκτάσεις, θα ισχύει για φωτιές «που προκλήθηκαν ή θα προκληθούν σε όλη την Επικράτεια, από 1-7-2005 μέχρι 31-10-2005 (λήξη φετινής αντιπυρικής περιόδου)».

Την προκήρυξη της αμοιβής που θα ξεκινάει από 10.000 και θα φτάνει μέχρι 100.000 ευρώ, χρησιμοποίησε ο Γ. Βουλγαράκης για να ισχυριστεί: «Η απόφασή μας να επικηρύξουμε τους δράστες αποδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την ποιότητα ζωής του Ελληνα πολίτη»... Στον «αγώνα μας ενάντια σε όλα αυτά τα κυκλώματα που καταστρέφουν και καταπατούν δασικές εκτάσεις», συνέχισε, «θέλουμε - και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε - το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας στο πλευρό μας».

Σε λίγα χρόνια εδώ θα έχουν «φυτρώσει» βίλες, όπως έγινε και μετά τις φωτιές του '95, του '98 και του 2001!
Σε λίγα χρόνια εδώ θα έχουν «φυτρώσει» βίλες, όπως έγινε και μετά τις φωτιές του '95, του '98 και του 2001!
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης «το ύψος της αμοιβής θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένες προϋποθέσεις», όπως για παράδειγμα η τυχόν επέλευση θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού προσώπου, το είδος, το μέγεθος και η σπουδαιότητα της έκτασης που κάηκε κ.ά.

Ρυθμίσεις - κοροϊδία

Το παιχνίδι των εντυπώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, είχε ανοίξει με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι «όπως είχε προγραμματιστεί, τα βοηθήματα ήδη δίνονται κανονικά». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία όπως υποστήριξε, «όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους μπορούν πλέον να προβούν, είτε σε επισκευές, είτε σε ανακατασκευές». Ο Πρ. Παυλόπουλος ισχυρίστηκε συγχρόνως ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση είναι «ιδιαίτερα ευνοϊκές»(!!) Οι υποχρεώσεις της πολιτείας, κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών, «έναντι εκείνων οι οποίοι επλήγησαν, εκπληρώνονται στο ακέραιο. Η κυβέρνηση αυτό που λέει το εννοεί». Την ίδια στιγμή κάτοικοι της περιοχής που πήγαιναν για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις μάθαιναν ότι δε δικαιούνται τίποτα, επειδή δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα «ασπιρίνες» που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, αφήνουν εκτός, ένα μεγάλο μέρος πληγέντων, αφού οι κάτοικοι κυρίως φτωχών λαϊκών οικογενειών, που τα καμένα σπίτια τους βρίσκονται εκτός σχεδίου, θα αποζημιωθούν μόνο για την οικοσκευή τους.

Συγκεκριμένα βάσει της υπουργικής απόφασης θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι των Δήμων Ν. Μάκρης, Ραφήνας, Σπάτων και στην Κοινότητα Πικερμίου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

  • Για κτίσματα που έχουν χρήση κατοικίας θα δοθούν 420 ευρώ ανά τ.μ. και με ανώτατο όριο δανειοδοτούμενης επιφάνειας τα 120 τετραγωνικά μέτρα.
  • Για κτίρια που έχουν χρήση επαγγελματικού χώρου, η στεγαστική συνδρομή θα δοθούν 250 ευρώ ανά τ.μ. και για δανειοδοτούμενη επιφάνεια μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα.
  • Αν ο επαγγελματικός χώρος είναι άνω των 150 τ.μ. η επιφάνειά του θα διαιρείται σε τμήματα των 150 και τα τυχόν δάνεια που θα προκύψουν θα χρηματοδοτούνται με 160 ευρώ ανά τ.μ.
  • Για την επισκευή ζημιών στα μη φέροντα στοιχεία κτιρίων το ποσό της στεγαστικής αρωγής ανέρχεται μέχρι 110 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στο φέροντα οργανισμό μέχρι 150 ευρώ.
  • Αν υπάρχουν ζημιές και στα μη φέροντα στοιχεία και στο φέροντα οργανισμό το συνολικό ύψος της στεγαστικής συνδρομής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 240 ευρώ ανά τ.μ.
  • Για τις επισκευές κτιρίων που είναι διατηρητέα ή χαρακτηρισμένα παραδοσιακά το ποσό ανέρχεται μέχρι τα 580 ευρώ ανά τ.μ. χωρίς περιορισμό στο συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.

Το ποσό της στεγαστικής συνδρομής, όπως ανακοινώθηκε, θα δοθεί σε δύο δόσεις.

Μόνο οι αεροφωτογραφίες θα μείνουν

Στη χτεσινή σύσκεψη συμμετείχαν και οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Μπασιάκος και Εθνικής Αμυνας, οι οποίοι με τη σειρά τους μοίρασαν υποσχέσεις για άμεση αναδάσωση των εκτάσεων που κάηκαν. «Οπου υπήρχε δάσος να ξαναγίνει δάσος», είπε ο Ε. Μπασιάκος, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας «διαφήμισε» τις αεροφωτογραφίες δηλώνοντας ότι «είναι τραβηγμένες με το γεωδαιτικό σύστημα, ώστε, με συντεταγμένες και με ακρίβεια δεκάτου της μοίρας, μπορούν πλήρως να οριοθετηθούν οι περιοχές οι οποίες κάηκαν, για να ξέρουν οι Ελληνες πολίτες ότι το δάσος θα παραμείνει δάσος».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι αεροφωτογραφίες ακριβώς, με την ίδια... ακρίβεια είχαν τραβηχτεί και μετά τις μεγάλες πυρκαγιές της Αττικής του 1995, του 1998 και του 2001, με τις ανάλογες διαβεβαιώσεις να τις συνοδεύουν από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Α. Τσοχατζόπουλο, αλλά τα καμένα δάση της Πεντέλης - αν και αναδασωτέα - σήμερα έχουν γίνει οικόπεδα και οι κάτοικοι θυμούνται ακόμα παρόμοιες υποσχέσεις με τις χτεσινές, για άμεση αναδάσωση...


Π. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ