Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμμένει για τη λυματολάσπη η κυβέρνηση

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Εμμένει η κυβέρνηση στη λογική της μεταφοράς της λυματολάσπης της Ψυττάλειας στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, αδιαφορώντας απέναντι στις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, δημιουργώντας περιβαλλοντικούς κινδύνους συνολικά για το Σαρωνικό. Αυτό προέκυψε με σαφήνεια από τη χθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο υφυπουργός προχώρησε σε ...απολογισμό του προβλήματος, λέγοντας πως «το πρόβλημα της λυματολάσπης είναι συνέπεια ενός μεγάλου περιβαλλοντικού σκανδάλου διότι είχαμε δεσμευτεί ως κράτος ότι θα φτιάξουμε τη Μονάδα Ξήρανσης στο πλαίσιο των έργων καθαρισμού της Ψυττάλειας και αυτό δεν έγινε αφού η μονάδα αυτή αφαιρέθηκε από το αντικείμενο της σύμβασης», υποστηρίζοντας ότι πλέον η κυβέρνηση κάνει ενέργειες «ξεκάθαρες και χρονοκλιμακωμένες».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος εξέφρασε την αγανάκτησή του, λέγοντας ότι στις κινητοποιήσεις των κατοίκων έξω από τη χωματερή των Ανω Λιοσίων «χτυπήθηκε κόσμος. Γυναίκες, παιδιά, υπερήλικες με πολύ βαριά χημικά, με συλλήψεις, με γκλομπ, με τραυματισμούς, όταν ζήτησαν η περιοχή τους να ανακουφιστεί λιγάκι, γιατί 40 χρόνια δέχεται όλο το σκουπίδι της Αττικής και τους βάλαμε και τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας». Τόνισε πως «πρέπει να καταλάβετε καλά ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση στα Λιόσια και πρέπει να χωροθετηθεί νέος ΧΥΤΑ έξω από το Θριάσιο Πεδίο»! Αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης, τόνισε πως «προσπαθείτε να καλύψετε μια πολιτική, η οποία δεν περπατάει. Δεν μπορείτε να κάνετε εδαφοποίηση χιλίων διακοσίων τόνων λάσπης τη μέρα και το ξέρετε πολύ καλά». Παράλληλα, πρόσθεσε πως «για το εργοστάσιο ξήρανσης για το οποίο περηφανεύεστε δεν έχει γίνει τίποτε ακόμα. Εχουν περάσει 16 μήνες και ακόμη ψάχνουμε να βρούμε τον εργολάβο». Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε, τονίζοντας ότι «ο αγώνας των κατοίκων θα συνεχιστεί. Και των κατοίκων του Πειραιά, Κερατσινίου, Περάματος, Δραπετσώνας και Σαλαμίνας, γιατί η βρώμα της Ψυττάλειας και ο κίνδυνος να γίνει πάλι βόθρος ο Σαρωνικός είναι υπαρκτός».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ