Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΣΤΙΒΕΝ ΣΠΙΛΜΠΕΡΓΚ
Ο πόλεμος των κόσμων

Πόσες φορές, και για πόσα πράγματα, δεν αναφωνήσατε, «τι κρίμα, τόσος κόπος, για το τίποτα»! Την ίδια αναφώνηση θα κάνετε, αν παρασυρθείτε και πάτε να δείτε, «Τον Πόλεμο Των Κόσμων»! Και να πεις πως δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο; Σκηνοθέτης είναι ο γνωστός Στίβεν Σπίλμπεργκ («Η Λίστα των Σίντλερ», «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν» και, βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε και των ταινιών «Ιντιάνα Τζόουνς», «Τα Σαγόνια του καρχαρία», «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» κ.ά.)! Συγγραφέας ο Αγγλος ...Ιούλιος Βερν. Ο πολυγραφότατος μυθιστοριογράφος επιστημονικής φαντασίας, Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς (1866-1946).

Το μυθιστόρημα «Ο Πόλεμος των Κόσμων» πρωτοκυκλοφόρησε το 1898! Η ταινία, βέβαια, δεν το σεβάστηκε και ιδιαίτερα. Ο συγγραφέας του δε ζει, πια, για να ζητήσει εξηγήσεις! Οι δημιουργοί της ταινίας, που ξόδεψαν του κόσμου το χρήμα (η παραγωγή θεωρείται η πιο ακριβή παραγωγή του Χόλιγουντ), έχουν ξεκαθαρίσει τους στόχους τους. Θέλουν οπωσδήποτε, και με όποιο τίμημα, να γεμίσουν τα ταμεία τους.

Με το «υψηλό» αυτό ιδανικό, το γέμισμα των ταμείων, στην προμετωπίδα, η οθόνη μετατρέπεται σε σφαγείο. Η άρρωστη φαντασία παντρεύεται με την αυθαιρεσία και το σαδισμό. Από αυτόν τον ανώμαλο και αμαρτωλό γάμο προκύπτει ένα αιμοσταγές θέαμα. Εκατό και περισσότερα λεπτά, τα μάτια σας και τα αυτιά σας θα βομβαρδιστούν με τις χειρότερες εικόνες και ήχους, που έχετε δει και ακούσει στο σινεμά. Ευτυχώς, πάντως, για τα νεύρα σας, η ταινία, σε πάμπολλες σκηνές, ξεπέφτει σε γελοιότητες και έτσι θα ξεσπάσετε σε γέλια, αντί να τρέμετε από το φόβο σας και τη φρίκη.

Κάτι απίθανα τέρατα - μηχανές, που μοιάζουν με μεγάλα χταπόδια, τα «τρίποδα», όπως τα λένε στην ταινία, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αιτία, εισβάλλουν στη γη και την «πέφτουν» στους ανθρώπους, στα κτίρια, στα αυτοκίνητα, στα πλοία, στα τρένα. Σε ό,τι τους τη βαράει! Και οι άνθρωποι, όλοι ντυμένοι σαν να βγαίνουν από στρατόπεδα συγκέντρωσης, τρέχουν για να σωθούν, πιστεύοντας ότι έχουν να κάνουν με τρομοκράτες! Εκείνα όμως τα «τρίποδα», που δεν είναι βέβαια οι στρατιώτες του Μπιν Λάντεν, δε δείχνουν καμιά mercy! Τρώνε, καίνε και καταστρέφουν τα πάντα. Λίγο να κράταγε ακόμα η ταινία και η Αμερική θα γινόταν Χιροσίμα και ακόμα χειρότερα!

Και σε όλο αυτό το χαλασμό, θα αναρωτηθείτε, τι «ρόλο» παίζει ο «όμορφος» Τομ Κρουζ; Ο άνθρωπος μαγνήτης. Ο άνθρωπος που ό,τι πιάνει γίνεται χρυσάφι, γι' αυτόν και τους παραγωγούς του. Οι ταινίες στις οποίες έχει παίξει ξεπέρασαν σε τζίρο τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πολλά τα λεφτά για να κάνουμε τέχνη, πατέρα!

Ο Τομ Κρουζ, λοιπόν, είναι ο τυχερός της παρέας. Πριν εμφανιστούν τα «τρίποδα», είχε μια διαλυμένη οικογένεια. Τρέχοντας για να γλιτώσει, με το δυναμισμό και την αυταπάρνηση, που έδειξε στη φυγή του, ένωσε τη φαμίλια του, δοξάζοντας έτσι τον έναν πόλο της αμερικανικής ιδεολογίας. Την οικογένεια. Την πατρίδα και τη θρησκεία, τους άλλους δυο πόλους, τους έσωσε ο αμερικανικός στρατός.

Αλλά ας τελειώνουμε με τα αστεία! Δε με ανησυχούν οι ταινίες που φτιάχνουν σήμερα. Με ανησυχούν αυτές που θα φτιάξουν αύριο. Οταν θα έχουν εξαντλήσει όλες τις γνωστές μορφές βίας. Οταν το κέρδος και ο ανταγωνισμός θα γίνει ακόμα πιο άγριος. Φοβάμαι ότι θα φτάσουν να σφάζουν και να τρώνε αληθινούς ανθρώπους. Να πίνουν αληθινό αίμα, όχι σαν αυτό που έπιναν τα «τρίποδα» στην ταινία.

Παίζουν: Τομ Κρουζ, Τιμ Ρόμπινς, Ντακότα Φάνιγκ, Μιράντα Οτο, Τζάστιν Τσάτγουιν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ