Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαζικό, μαχητικό συλλαλητήριο για να φύγει η χωματερή

Χιλιάδες κάτοικοι των Ανω Λιοσίων και της ευρύτερης περιοχής διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας

Με ένα ιδιαίτερα μαζικό, μαχητικό και αγωνιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, χτες το βράδυ, κάτοικοι και φορείς των Ανω Λιοσίων και της γύρω περιοχής διατράνωσαν για μια ακόμα φορά την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την απομάκρυνση της χωματερής, τη μη επέκτασή της και το σταμάτημα της μεταφοράς της λυματολάσπης. Ταυτόχρονα, οι χιλιάδες κάτοικοι που βρέθηκαν χτες στο κέντρο της Αθήνας με τη μαχητικότητά τους έστειλαν και απάντηση στην κυβέρνηση για την ωμή βία και την τρομοκρατία που εξαπέλυσε την περασμένη βδομάδα εναντίον τους.

Δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να αγωνίζονται και να φωνάζουν: «Ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή, έξω από το Θριάσιο η χωματερή». Και το σύνθημα αυτό ακούστηκε χτες δυνατά έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου κατέληξε η πορεία που ξεκίνησε λίγη ώρα νωρίτερα από την πλατεία Κλαυθμώνος. Αυτήν την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τον αγώνα δήλωναν και με το κεντρικό πανό της Διαδημοτικής, που διοργάνωσε και το συλλαλητήριο με το σύνθημα: «Ξεσηκωθήκαμε και δεν κάνουμε πίσω. Με αντίσταση και αγώνα θα επιβάλουμε να ζήσουμε χωρίς χωματερή και λύματα». Η κυβέρνηση όμως μετά την καταστολή του αγώνα τους απάντησε με εμπαιγμό και περιφρόνηση στους κατοίκους, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου όπου πήγε αντιπροσωπεία φορέων και μελών της Διαδημοτικής δε βρήκε ούτε έναν διευθυντή από το γραφείο του πρωθυπουργού - αν και ήταν ενημερωμένοι - για να παραλάβουν έστω και το ψήφισμα με τα αιτήματα.


Αυτήν την αντιμετώπιση κατήγγειλε στους συγκεντρωμένους η αντιπροσωπεία, για να συνεχίσουν τελικά την κινητοποίηση με μιαν εξίσου μαχητική πορεία που κατέληξε στην Ομόνοια. Στο πλευρό τους βρέθηκε για μια ακόμα φορά το ΚΚΕ με τον βουλευτή Γιάννη Πατσιλινάκο, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μια μικρή ομάδα των γνωστών - αγνώστων προσπάθησε να δημιουργήσει προβλήματα και ένταση φωνάζοντας ακόμα και σύνθημα εναντίον του ΚΚΕ. Είναι φανερό ότι όσο ο αγώνας του λαού της περιοχής δυναμώνει και ατσαλώνεται διάφοροι προβοκάτορες και χαφιέδες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να τον αποπροσανατολίσουν.

Απόντες δήλωσαν όμως, για μια ακόμα φορά, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί τους (βουλευτές και αιρετοί της Αυτοδιοίκησης), καθώς ξέρουν ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με την αγανάκτηση του λαού, αφού έχουν την κύρια ευθύνη για τη λειτουργία και επέκταση της χωματερής μέχρι σήμερα. Αλλωστε, αντιμετωπίζουν και εσωτερικά σε τοπικό επίπεδο προβλήματα λόγω της πολιτικής τους. Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσονται και οι πρόσφατες ανεξαρτητοποιήσεις δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης της ΝΔ στα Ανω Λιόσια. Ιδιαίτερα η Χρ. Κουράση και με δήλωση που έκανε σημειώνει, μεταξύ άλλων, τη χλιαρή αντίσταση και αντιμετώπιση του επικεφαλής της παράταξης Χρ. Παππού για τη χωματερή και καταγγέλλει αλαζονικές συμπεριφορές και πολιτικαντισμούς.

  • Χτες, το ΣτΕ με το σκεπτικό ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει τρόπος διάθεσης της λυματολάσπης, απέρριψε την αίτηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής να σταματήσει η μεταφορά της στη χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ