Κυριακή 3 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Παλεύουμε μόνοι μας...

Το οδοιπορικό του «Ρ» συνεχίζεται σήμερα στη Νίκαια. Τα προβλήματα πολλά και όχι μόνο στον αθλητικό τομέα. Απούσα η πολιτεία, αξιέπαινη η δημοτική αρχή, στην προσπάθειά της να πετύχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους δημότες

Με νύχια και με δόντια παλεύει ο δήμος για να κρατήσει ζωντανό τον ερασιτεχνικό αθλητισμό... (φωτ. από το γήπεδο χειροσφαίρισης)
Με νύχια και με δόντια παλεύει ο δήμος για να κρατήσει ζωντανό τον ερασιτεχνικό αθλητισμό... (φωτ. από το γήπεδο χειροσφαίρισης)
Με τη Νίκαια συνεχίζει σήμερα ο «Ρ» τη μεγάλη έρευνα για τον αθλητισμό σε δήμους του Πειραιά, μετά το Πέραμα. Η Νίκαια είναι από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας μας με περισσότερους από 150.000 κατοίκους. Εχει πάνω από 50.000 νέους και παιδιά, τα οποία ασφυκτιούν στις λιγοστές και με πολλά προβλήματα αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία από την πολιτεία για το σχολικό, μαζικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό, στη λογική της πλήρους εμπορευματοποίησης και του ξεπουλήματος στα ιδιωτικά συμφέροντα, έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Η σημερινή δημοτική αρχή, που λειτουργεί σε μιαν εντελώς διαφορετική λογική, προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί με συμπαραστάτες τους παράγοντες των μικρών ερασιτεχνικών σωματείων, τους γονείς και τους αθλητές.

Στη Νίκαια συναντήσαμε και κουβεντιάσαμε με τον τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Γιάννη Αγγελινιάδη, βαθύ γνώστη των προβλημάτων, γέννημα θρέμμα της Κοκκινιάς.

- Ας ξεκινήσουμε από τον Αθλητικό Οργανισμό...

- «Δραστηριοποιούμαστε πρωτίστως στα σχολεία. Εχουμε αναλάβει την εκμάθηση διαφόρων αθλημάτων (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, πινγκ - πονγκ, σκάκι, κλπ.). Λογικά, αυτή θα έπρεπε να γίνονται μέσα στα σχολεία. Αλλά τα σχολεία μας δεν έχουν αθλητικές εγκαταστάσεις».

Η χρηματοδότηση από την πολιτεία από πενιχρή έως ανύπαρκτη (φωτ. από το διάδρομο που οδηγεί στα αποδυτήρια του κολυμβητηρίου)
Η χρηματοδότηση από την πολιτεία από πενιχρή έως ανύπαρκτη (φωτ. από το διάδρομο που οδηγεί στα αποδυτήρια του κολυμβητηρίου)
- Δηλαδή, στην ουσία, παίζετε το ρόλο του υπουργείου Παιδείας.

- «Αυτό ακριβώς. Και ενώ θα περίμενε κανείς μια διαφορετική πολιτική - υποτίθεται - μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα. Καμιά βοήθεια προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Καμιά βοήθεια προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οσο για το σχολικό αθλητισμό, ας μην κάνουμε καμιά κουβέντα».

- Πόσους γυμναστές απασχολείτε;

- «Εχουμε 45 γυμναστές, τους οποίους πληρώνουμε εμείς. Από την ΓΓΑ έχουμε να πάρουμε χρήματα από το 2001. Τα χρήματα που μας δίνουν κατά καιρούς δεν καλύπτουν ούτε το 30% αυτών που ξοδεύουμε εμείς για τον Αθλητικό Οργανισμό, ο οποίος χρηματοδοτείται από το δήμο».

- Με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό τι κάνετε;

- «Εχουμε 15 ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου. Ολα έχουν ακαδημίες με μεγάλο αριθμό παιδιών. Τα ταλέντα τα απορροφούν οι μεγάλες ομάδες. Αυτά τα σωματεία συντηρούνται από απλούς ανθρώπους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γονείς. Ο δήμος θα επιχορηγήσει αυτήν την προσπάθεια με 45.000 - 50.000 ευρώ».

- Τι αθλητικές εγκαταστάσεις έχει ο δήμος σας;

- «Εχουμε δύο Νομικά Πρόσωπα: Τον Αθλητικό Οργανισμό, στον οποίο ανήκουν τα δύο κλειστά γυμναστήρια Σελεπίτσαρη και Καραμπίνη. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο Π. Νικολαΐδη και τα δύο γήπεδα στα νταμάρια, που, όμως, δεν πληρούν τους όρους ασφάλειας, αφού τα βράχια κρέμονται από πάνω. Και, δεύτερον, τον Οργανισμό με την ονομασία «Γήπεδα Γυμναστήρια Νίκαιας», στον οποίο ανήκουν το αθλητικό συγκρότημα ο «Πλάτων» με κολυμβητήριο 50 μ., κλειστό γυμναστήριο, δύο ανοιχτά γήπεδα και αίθουσα για ρυθμική και ενόργανη γυμναστική και τα δύο δημοτικά ποδοσφαιρικά γήπεδα της Νεάπολης, όπου παίζουν ο Ιωνικός και η Χαλκηδόνα και της Νίκαιας, όπου παίζει η Προοδευτική».

Συζήτηση με τον Στάθη Βασιλάκη
Συζήτηση με τον Στάθη Βασιλάκη
- Είδα ότι κατασκευάζεται ένα ακόμα κλειστό γυμναστήριο δίπλα στο αθλητικό συγκρότημα «Πλάτων».

- «Αυτό ξεκίνησε να φτιάχνεται το 2000 επί προηγούμενης δημοτικής αρχής. Σταμάτησαν οι εργασίες το 2002 λίγο πριν από τις εκλογές».

- Ποιος ήταν ο λόγος;

- «Τα χρήματα που εισέπρατταν από την ΓΓΑ και την περιφέρεια για το έργο τα έδιναν αλλού και όχι στους εργολάβους».

Περιμένουμε ακόμα τα χρήματα

- Πού πήγαιναν τα χρήματα;

- «Δε γνωρίζουμε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σχηματίσουν οι εργολάβοι τις εργασίες και να μένει το έργο στη μέση. Οταν εκλεγήκαμε στη δημοτική αρχή, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει, ανακαλύψαμε ότι η ΓΓΑ, ό,τι χρήματα ήταν να δώσει για το έργο, τα είχε δώσει και το έργο λογικά θα έπρεπε να είχε τελειώσει. Επισκεφτήκαμε τότε τον κύριο Λιάνη και του είπαμε τα συμβαίνοντα. Μας υποσχέθηκε ότι θα ξαναχρηματοδοτήσει το έργο. Ξανάστειλε μηχανικούς, ξανά υποσχέσεις, χρήματα όμως δεν είδαμε. Τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών, μας έρχεται ένα χαρτί ότι θα πάρουμε 525.000 ευρώ. Αλλαξε η κυβέρνηση, πάμε με το χαρτί να πάρουμε τα λεφτά. Μας λέει ο κύριος Ορφανός: "Ο,τι ήτανε να δώσει η Γραμματεία για το γυμναστήριο τα έδωσε. Αλλα χρήματα δεν υπάρχουν. Κακώς ο Λιάνης σας υποσχόταν". Το αποτέλεσμα είναι ότι το γυμναστήριο εδώ και αρκετό καιρό δεν μπορεί να τελειώσει και τα παιδιά στερούνται το χώρο».

ΤΟ κολυμβητήριο
ΤΟ κολυμβητήριο
- Τι σκέφτεστε να κάνετε;

- «Παλεύουμε να το τελειώσουμε μόνοι μας. Το πού πήγαν τα χρήματα, κάποια στιγμή θα το βρούμε. Εκείνο που τώρα μας καίει, είναι να μπορούν να αθληθούν τα παιδιά μας».

- Πώς θα γίνει αυτό;

- «Εχουν περισσέψει κάποια χρήματα από τις χρηματοδοτήσεις προγραμματισμένων έργων που παίρνουν οι δήμοι. Υπάρχει ένα υπόλοιπο που αφορά το δήμο μας, της τάξης των 350.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα πάνε στο γυμναστήριο».

- Τι χώροι ελεύθεροι υπάρχουν στο δήμο σας;

«Υπάρχει το κτήμα του Δηλαβέρη, η παλιά κεραμοποιία ακριβώς πίσω από το κρατικό νοσοκομείο, είναι προέκταση της μηχανικής καλλιέργειας. Πριν από χρόνια είχε απαλλοτριωθεί ένα κομμάτι και έγινε το 4ο Λύκειο. Πριν από 20 χρόνια, αυτός ο χώρος είχε χαρακτηριστεί χώρος αθλητισμού και πολιτισμού. Σήμερα, για να απαλλοτριωθεί ο χώρος αυτός, χρειάζονται πολλά χρήματα».

Αθλητομάνα

- Για να επανέλθουμε πάλι στα αθλητικά. Εσείς είσαστε αθλητομάνα...

- «Ετσι είναι, έχουμε μεγάλη παράδοση με τα σπορ. Εχουμε βγάλει μεγάλους αθλητές. Τον Γιαννάκη, τον Παντ. Νικολαΐδη, τον Βασιλείου, την Μ. Καρασταμάτη κ.ά.».

- Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός πώς πάει στην πόλη σας;

Το εθνικό αθλητικό κέντρο «Ο Πλάτων»
Το εθνικό αθλητικό κέντρο «Ο Πλάτων»
- «Μαύρα χάλια. Η πολιτεία δεν τον προσέχει καθόλου. Πρέπει και εδώ να παρέμβουμε εμείς. Πρόσφατα, στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε να ενισχύσουμε τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, τα οποία αργοπεθαίνουν».

- Με βάση ποια λογική παραχωρήθηκε το αθλητικό σας Κέντρο, μοναδικό στον Πειραιά, εκτάσεως 65 στρεμμάτων, προκειμένου να γίνει το γυμναστήριο της άρσης βαρών;

- «Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ένα ζήτημα: Η παράταξή μας δεν ήταν αντίθετη να γίνει το σπίτι της άρσης βαρών στο δήμο μας. Εμείς διαφωνήσαμε με την τοποθεσία, διότι τελικά καταστράφηκε το μοναδικό αθλητικό κέντρο του Πειραιά με μεγάλες προοπτικές, πέρα από το γεγονός ότι υποβαθμίστηκε και το Κατράκειο Θέατρο με τον τεράστιο όγκο του γυμναστηρίου. Επίσης, ο τρόπος που πάρθηκε η απόφαση παραχώρησης εν μια νυκτί ήταν απαράδεκτος. Οι παρατάξεις βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων για μια τόσο σοβαρή απόφαση που σημάδεψε την πόλη μας εφ' όρου ζωής. Επιπλέον, δεν έγιναν υποστηρικτικά έργα. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, έχουμε ένα μεγαθήριο στο πουθενά».

- Είχαν προκύψει κάποια ζητήματα με την εθνική ομάδα της άρσης βαρών, παραμονές των δημοτικών εκλογών;

- «Πράγματι, η προηγούμενη δημοτική αρχή, δυστυχώς, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών για ψηφοθηρία, τους περιέφερε στην πόλη σαν θίασο, χωρίς σεβασμό προς τους αθλητές, τα μετάλλιά τους, ντροπή. Μάλιστα τότε, ο σημερινός δήμαρχος Μπενετάτος είχε πει να αφήσουμε τους αθλητές στην άκρη για να μην τους εκθέσουμε. Βέβαια, ο κόσμος έδωσε την απάντησή του. Εμείς δεν έχουμε τίποτα με τους αθλητές».

Παλεύουμε μόνοι μας

Στη Νίκαια, όπως αναφέρεται παραπάνω, υπάρχει μια ιδιομορφία. Υπάρχουν δυο Νομικά Πρόσωπα που εκπροσωπούν τον αθλητισμό. Αυτό προέκυψε γιατί όταν οι αθλητικές εγκαταστάσεις πέρασαν στα χέρια της ΤΑ η τότε δημοτική αρχή, αντί να εντάξει το αθλητικό κέντρο «Πλάτων» και τα δυο ποδοσφαιρικά γήπεδα Νίκαιας και Νεάπολης στον Αθλητικό Οργανισμό, άγνωστο για ποιους λόγους, δημιούργησε ένα νέο Νομικό Πρόσωπο με την ονομασία «Γήπεδα, Γυμναστήρια Νίκαιας». Πρόεδρος σήμερα του Οργανισμού είναι ο Στάθης Βασιλάκης, αθλητικός παράγοντας με παρελθόν περίπου 25 χρόνια. Η συζήτηση μαζί του ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα.:

- Ασφαλώς έχετε ζήσει το αθλητικό κέντρο του «Πλάτωνα», από τότε που ξεκίνησαν να το κατασκευάζουν.

- «Ετσι είναι. Πρώτα έγινε το κολυμβητήριο. Αυτό το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, που βλέπετε δίπλα, είναι το γήπεδο, από το οποίο ξεκίνησε η μεγάλη ομάδα του Ιωνικού με τον Γιαννάκη και μετά έγινε το κλειστό. Ηταν αναπληρωματικό Ολυμπιακό προπονητήριο. Η αίθουσα της ενόργανης και ρυθμικής γυμναστική είναι προπονητήριο, αγώνες δεν μπορούν να γίνουν, δεν έχει το απαραίτητο ύψος».

- Πόσα σωματεία γυμνάζονται σε αυτό το συγκρότημα;

- «Στο κολυμβητήριο ο Ιωνικός, ο Αρης, η Αρτεμις. Στο κλειστό παίζουν ο Αρης και ο Ιωνικός. Το βόλεϊ του Ιωνικού, ο οποίος συγχωνεύτηκε με τον Αρη, αγωνίζεται στο κλειστό του Καραμπίνη. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε και το νέο κλειστό».

- Εχει και στη δικαιοδοσία του, τα δυο ιστορικά πια ποδοσφαιρικά γήπεδα της Νίκαιας και της Νεάπολης.

- «Οπως ξέρετε, μετά το πέρασμα των αθλητικών εγκαταστάσεων στην ΤΑ, η ΓΓΑ μάς δίνει για τη συντήρησή τους το 65% των χρημάτων που δαπανούσε για μια περίοδο 5 χρόνων. Ομως, αυτοί οι τεράστιοι χώροι, εκτός από τις πληρωμές των υπαλλήλων και την κάλυψη διαφόρων μικροπροβλημάτων, θέλουν και ανά τακτά χρονικά διαστήματα συντήρηση. Για παράδειγμα, για το γήπεδο της Νεάπολης χρειάζονται περίπου 200.000 ευρώ για συντήρηση, σπασμένα καθίσματα, οι κερκίδες τρέχουν από κακοτεχνίες, τρύπησαν το μπετόν για να μπουν τα καθίσματα χωρίς να το μονώσουν. Επίσης, ο εσωτερικός σκελετός του κολυμβητηρίου, ο οποίος είναι ξύλινος, θέλει συντήρηση. Το γήπεδο της Νίκαιας όπου παίζει η Προοδευτική έχει τα χάλια του, αυτό δεν είναι γήπεδο, είναι ντροπή. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Και κάτι ακόμα, το αθλητικό συγκρότημα ο "Πλάτων" είναι παράνομα κατασκευασμένο χωρίς οικοδομική άδεια».

- Η ΓΓΑ σάς δίνει το 65% αυτών που ξόδευε για κάθε εγκατάσταση, σε αυτά δεν περιλαμβάνονται και οι τεχνικές επισκευές;

- «Οχι».

- Και ποιος τις πληρώνει;

«Ο δήμος. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, με τι αγώνα γίνεται η συντήρηση όλων των εγκαταστάσεων. Με δικά μας χρήματα έγιναν κάποιες παρεμβάσεις στο κολυμβητήριο, το οποίο θα πρέπει να πω ότι έχει γεράσει επικίνδυνα και χρειάζεται ριζική ανακατασκευή. Παρ' όλα αυτά, έγιναν κάποιες εργασίες: βάψιμο, αλλαγή φίλτρων, αμμοβολές, αλλαγή πολυκαρμπονικών, καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά έγιναν με αίμα».

- Η Νομαρχία σάς βοηθά;

«Τίποτα. Ολα μόνοι μας, παλεύουμε με τις τεχνικές μας υπηρεσίες».

- Πόσους εργαζόμενους έχει το Αθλητικό Κέντρο;

- «Εχουμε 24 άτομα, τα οποία δεν επαρκούν».

«Σβήνουν» τα ερασιτεχνικά σωματεία

- Πώς βλέπετε την πορεία του ερασιτεχνικού αθλητισμού;

- «Τι να σας πω; Αφού τα ξέρετε. Εχει τελειώσει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκεται υπό διωγμό. Δε βλέπετε ότι δεν υπάρχει καμιά σοβαρή βοήθεια από την πλευρά της πολιτείας;».

- Κι όμως, υπάρχει σχέδιο από την πλευρά της πολιτείας. Αυτό έχει φανεί τα τελευταία 10 χρόνια. Γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας σωματείων τύπου Πανελληνίου, στηριζόμενα 100% στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Σωματεία επιχειρήσεις.

- «Ετσι φαίνεται. Αυτή τη στιγμή, όλα τα μικρά ερασιτεχνικά σωματεία συντηρούνται από την τρέλα των μικροπαραγόντων. Σβήνουν τα ερασιτεχνικά σωματεία».

Ετσι έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή στη Νίκαια. Μια δημοτική αρχή, που παλεύει με ...νύχια και με δόντια να κρατήσει αυτόν τον ιστορικό δήμο μακριά από τη λαίλαπα της εμπορευματοποίησης. Μια δημοτική αρχή, που αγωνίζεται για τα συμφέροντα της πόλης, την αξιοπρέπεια των κατοίκων της. Παλεύει για καλά σχολεία, λειτουργικές εγκαταστάσεις, αξιοπρεπείς χώρους πολιτισμού, σωστή συντήρηση και αύξηση του πρασίνου, καλοστρωμένους και ασφαλείς δρόμους, όμορφες πλατείες. Θέλει μια ανθρώπινη πόλη με ευτυχισμένους κατοίκους. Γι' αυτά τα αυτονόητα αγωνίζεται... Μήπως ζητάει πολλά;


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ