Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΟΤΕ
Πρόκριμα για τη γενίκευση της επίθεσης

Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση των αντεργατικών τροπολογιών

Η επιχείρηση ανατροπής ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, όπως προωθείται μέσα από τις δύο τροπολογίες για το ασφαλιστικό των τραπεζών και την «εθελούσια» απόλυση 6.000 εργαζομένων στον ΟΤΕ, πέρασε χτες στη Βουλή, με τη συζήτηση των σχετικών τροπολογιών στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

«Οι τροπολογίες αυτές δεν έπεσαν από τον ουρανό» είπε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη, τονίζοντας ότι είναι στην ουσία συνέπεια της πολιτικής που ακολουθούν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Η συμφωνία των δύο σε αυτήν την πολιτική, είπε, εκφράστηκε ανάγλυφα με την πρόσφατη υπερψήφιση στη Βουλή του «ευρωσυντάγματος» και από τα δύο κόμματα, όπου προβλέπεται η ενίσχυση των μονοπωλίων και των πολυεθνικών εταιριών και ταυτόχρονα η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων και η επιβολή της εργασιακής δουλείας.

Με αρχή τις δύο τροπολογίες, είπε η Ε. Παντελάκη, μπαίνουν στο στόχαστρο όλοι οι κλάδοι εργαζομένων και κάλεσε τους εργαζόμενους να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους αυτά τα ασφαλιστικά εκτρώματα και να μην εγκλωβιστούν πολιτικά στο να διαλέξουν ένα από τα δύο κόμματα τα οποία συναγωνίζονται για το ποιο θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ χαρακτήρισε απαράδεκτο το διαχωρισμό των εργαζομένων σε προσληφθέντες πριν και μετά το 1992 και ανέφερε τις θέσεις του Κόμματος για το θέμα: Ενιαίο ταμείο κύριας και επικουρικής σύνταξης, σύνταξη με 30 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης για μητέρες με ανήλικα παιδιά, ποσό σύνταξης που να αντιστοιχεί στο 100% του μισθού μετά από 30 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν τόσο επί ΝΔ όσο και επί ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά τον ΟΤΕ και την «εθελούσια» απόλυση, έκανε λόγο για μέγιστη πολιτική υποκρισία, αφού το ΠΑΣΟΚ στη μεν Βουλή τάσσεται κατά της ρύθμισης στο δε σωματείο των εργαζομένων στον ΟΤΕ πρωτοστατεί στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Με αυτήν, είπε, επέρχεται χτύπημα της σταθερής εργασίας και αντικατάστασή της από συμβάσεις της μίας μέρας, εξέλιξη για την οποία ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ, ο οποίος καλούσε τους εργαζομένους να αξιοποιήσουν τα «θετικά» του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα.

Ομολογούν την αντεργατική κατεδάφιση

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Αγοραστός παραδέχτηκε ότι με τη ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών θίγονται κυρίως οι ασφαλισμένοι μετά το 1992, οι οποίοι όπως είπε θα προσαρμοστούν στα όσα ισχύουν για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Τόνισε ότι η ρύθμιση στηρίζεται στο νόμο Ρέππα του ΠΑΣΟΚ, ενώ για την «εθελούσια έξοδο» στον ΟΤΕ είπε ότι αυτή συναντάει την ευρύτατη κοινωνική συναίνεση, όπως φαίνεται από τη συμφωνία των εργαζομένων και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων!

Με υποκριτικές θέσεις παρουσιάστηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουσελάς, κάνοντας λόγο για απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, παραγνωρίζοντας ότι οι προσπάθειες αυτές άρχισαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι με τις τροπολογίες ανοίγει το σύνολο του ασφαλιστικού και ισχυρίστηκε ότι ανατρέπεται ο νόμος Ρέππα στον οποίο όμως στηρίζεται η σημερινή κυβέρνηση.

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Γ. Δραγασάκης ισχυρίστηκε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δεν είναι μεμονωμένες, αλλά αποκαλύπτουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά.

Είχε προηγηθεί - παρά τα διάφορα προσχήματα και τις αντεγκλήσεις - συναινετική πρόταση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο συζήτησης του νομοσχεδίου και των τροπολογιών. Παρά το γεγονός ότι αρχικά το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες ως άσχετες με το συζητούμενο νομοσχέδιο, εν τέλει συναίνεσε να γίνει η συζήτησή τους σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Μάλιστα, η κοινή συνεδρίαση συγκλήθηκε μέσα σε μισή ώρα(!) κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, που ορίζει ότι η ειδοποίηση για κάθε συνεδρίαση πρέπει να γίνεται 48 ώρες πριν την πραγματοποίησή της.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με την ακολουθούμενη διαδικασία, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος αφού υπενθύμισε ότι και επί ΠΑΣΟΚ σημαντικά θέματα έρχονταν στη Βουλή ως άσχετες τροπολογίες, είπε ότι για το ΚΚΕ δε συγκλήθηκε νομότυπα η κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών και τόνισε ότι είναι προσχηματική η συναίνεση που προσέφερε το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν τη διαδικασία. Επίσης η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών, το περιεχόμενο των οποίων είναι απαράδεκτο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροπολογία της ΝΔ από καλούπι του ΠΑΣΟΚ(2007-11-23 00:00:00.0)
Νέα προσπάθεια συμψηφισμού(2007-05-17 00:00:00.0)
Χάρισμα εισφορών και στα ποντοπόρα(2007-05-10 00:00:00.0)
Στο έλεος των ασφαλιστικών εταιρειών(2007-04-18 00:00:00.0)
Φόροι για τους πολλούς ελαφρύνσεις για τους λίγους(2006-12-06 00:00:00.0)
Κατεδαφίζονται εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα(2005-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ