Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ικανοποίηση για την απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης

Ικανοποίηση εξέφρασε η Λευκωσία από την «απόφαση» στην οποία κατέληξε προχθές το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΟΡΕΠΕΡ), για το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ. Χαρακτήρισε σημαντικό και το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε ομαλοποίηση σχέσεων και ζητείται η συμβολή της Αγκυρας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Επισήμανε, παράλληλα, ότι γίνεται αναφορά σε ταχεία συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζητείται αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας για παρεμπόδιση συμμετοχής της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε πολύ καλό το κείμενο που υιοθέτησε το ΚΟΡΕΠΕΡ. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία κατηγόρησε την ΕΕ ότι υιοθετεί θέσεις που οδηγούν σε διαμελισμό της χώρας του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η τουρκική πολιτική παραμένει η ίδια. «Μπορεί λεκτικά να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, όμως οι βασικές θέσεις της Αγκυρας παραμένουν αμετάβλητες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι η θέση που υιοθέτησε το ΚΟΡΕΠΕΡ είναι ευρωπαϊκή, δεν είναι θέση της Κύπρου και γι' αυτό ήταν πολύ δύσκολο για τους εταίρους να επιχειρηματολογήσουν εναντίον των κυπριακών επιχειρημάτων. «Κανένας δεν είπε ότι αιτιολογείται η τουρκική στάση, διότι αποτελεί παραβίαση του ευρύτερου διεθνούς δικαίου», είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε την απόφαση θετικό βήμα προς τα εμπρός. Είπε ότι η απόφαση είναι πολύ ικανοποιητική και το κείμενο είναι πολύ πιο προχωρημένο, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ακόμα και από εκείνο της 17ης Δεκέμβρη 2004, όταν παραχωρήθηκε στην Αγκυρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η απόφαση της ΚΟΡΕΠΕΡ, είπε, ξεκαθαρίζει ότι πέραν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης, η Τουρκία έχει υποχρέωση να υλοποιήσει το πρωτόκολλο, ενώ κάνει λόγο για ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κύπρο. Ο Κυπριανού χαρακτήρισε, επίσης, ικανοποιητικό ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και να άρει τους περιορισμούς στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αποτελεί ένδειξη τού τι μπορείς να πετύχεις όταν επιμένεις σε κάποια ζητήματα αρχών, όταν έχεις τεκμηρίωση και όταν εργάζεσαι οργανωμένα και προγραμματισμένα». Και αυτό, είπε, «αποδεικνύει ότι δε θα πρέπει στις πρώτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε να υποχωρούμε, είτε μπροστά στις οποιεσδήποτε πιέσεις, είτε μπροστά στις οποιεσδήποτε πιέσεις της Τουρκίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμα μία «ευκαιρία» στην Τουρκία(2006-11-09 00:00:00.0)
Στην Κύπρο ο Δανός πρωθυπουργός(2006-09-06 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια της Λευκωσίας για τη βρετανική στάση(2005-08-02 00:00:00.0)
Απαιτεί υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου η κυπριακή κυβέρνηση(2005-07-30 00:00:00.0)
Ας μην αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία!(2005-03-30 00:00:00.0)
Δε βλέπει προβλήματα ο Κ. Καραμανλής...(2005-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ