Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Ενισχυμένες οι δυνάμεις της ΑΣΕΜ στο 17ο Συνέδριο

Το Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Απρίλη, διεξήχθη το 17οΣυνέδριο της ΟΕΣΚΣ στο Αντερστόπ, στη νότια Σουηδία.

Η παράταξη της ΑΣΕΜ, που υποστηρίζεται από τους κομμουνιστές και άλλους προοδευτικούς Ελληνες της Σουηδίας, ενίσχυσε παραπέρα τις δυνάμεις της.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και συνολικά οι Ελληνες της Σουηδίας και οι άλλοι εργαζόμενοι σε αυτή τη χώρα. Επισημάνθηκε η ανάγκη να παλέψει το ελληνικό μεταναστευτικό κίνημα, μαζί με τους άλλους μετανάστες και το υπόλοιπο εργατικό και λαϊκό κίνημα, ενάντια στις προσπάθειες που γίνονται για περικοπές στις κοινωνικές παροχές, στο ασφαλιστικό σύστημα, σε εργασιακά δικαιώματα.

Το συνέδριο αποφάσισε παραπέρα στην πολιτική του απόφαση να συνεχίσει να διεκδικεί το δικαίωμα της ψήφου στον τόπο υποδοχής, το δικαίωμα της γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας ενάντια στην πολιτική αφομοίωσης, καθώς και για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά αιτήματα προς την Ελλάδα. Το συνέδριο, ακόμα, συζήτησε σοβαρά και κατέληξε να δοθεί περισσότερο βάρος στην ανάδειξη των γυναικών και της νεολαίας.

Από τη μεριά του ΚΚΕ, χαιρέτισε το συνέδριο ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Γκατζής. Ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην ανάγκη αντίστασης σε αυτήν την πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών και επίσης στην ανάγκη συντονισμού της πάλης των Ελλήνων μεταναστών με το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα και το κίνημα στις χώρες υποδοχής. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πάλη ενάντια στην ΕΕ και στο «ευρωσύνταγμα» που γίνεται στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Σουηδίας.

Στις προσυνεδριακές διαδικασίες υπήρχαν μερικοί σύλλογοι όπου η ΠΑΚΕ (ΠΑΣΟΚ) είχε την πλειοψηφία και ήταν εκπρόθεσμοι στην εκλογική διαδικασία. Το συνέδριο αποφάσισε να μη νομιμοποιήσει αυτούς τους αντιπροσώπους. Η παράταξη της ΠΑΚΕ συμμετείχε στο συνέδριο, αλλά αποφάσισε να μη συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες.

Στο συνέδριο εκλέχτηκε καινούριο ΔΣ και τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

- ΑΣΕΜ 39 6 έδρες στο ΔΣ

- ΔΑΚΕΣ (ΝΔ) 28 5 έδρες στο ΔΣ

- ΕΑΣ (ΣΥΝ) 13 2 έδρες στο ΔΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ