Σάββατο 2 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιέζει τον Ειρηναίο να παραιτηθεί

Το δρόμο της παραίτησης «δείχνει» η ελληνική κυβέρνηση στον πατριάρχη Ειρηναίο, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα διεργασίες και κινήσεις στο ιερατείο του Πατριαρχείου, που αποσκοπούν σ' αυτήν την κατεύθυνση.

«Η ελληνική πολιτεία περιμένει ότι ο κ. Ειρηναίος, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανταποκριθεί στις ιστορικές του ευθύνες», επανέλαβε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση παρέλαβε επιστολή δέκα ιεραρχών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, με την οποία ζητούν την παραίτηση του Ειρηναίου. Συγκεκριμένα, ο Ε. Αντώναρος ανέφερε ότι χθες έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού επιστολή του μητροπολίτη Πέτρας, με την οποία κοινοποιείται η δήλωση που έκαναν στις 25 Μάρτη δέκα μητροπολίτες και αρχιεπίσκοποι που υπάγονται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Οι ιεράρχες, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν την παρέμβαση του Κ. Καραμανλή για την άμεση απομάκρυνση του Ειρηναίου.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα απαντήσει στην επιστολή των δέκα αρχιερέων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρόκειται για μια επιστολή κοινοποίησης μιας «δήλωσης», «δεν είναι επιστολή που χρήζει αναγκαστικά απάντησης». Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επίσημα δεν μπορεί να παρέμβει, επικαλούμενος ότι το νομικό πλαίσιο για το Πατριαρχείο ορίζεται «εκτός της ελληνικής επικράτειας». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κυβέρνηση στηρίζει τις κινήσεις του ιεραρχών που ζητούν την παραίτηση του Ειρηναίου, εκτιμώντας μάλιστα ότι δημιουργείται μια «δυναμική» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος δήλωσε στο «Σκάι» ότι «αναλάβαμε πρωτοβουλία γιατί έχουμε ευτελιστεί και δε μας επιτρέπεται να ανεχόμαστε αυτά τα πράγματα». «Κάθε μέρα γινόμαστε φτωχότεροι. Αποξενωνόμαστε από την περιουσία των προπατόρων μας, οι οποίοι με αίμα και ιδρώτα την αγόρασαν», πρόσθεσε ο κ. Κορνήλιος και κατέληξε: «Προσωπικά πιστεύω ότι αρκετές από τις πωλήσεις - παραχωρήσεις έχουν γίνει. Συνεπώς, εκτιμώ ότι η παραίτηση του κ. Ειρηναίου είναι μονόδρομος».

Για το ίδιο θέμα, ο μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος δήλωσε ότι «για ακόμα μία φορά ο πατριάρχης ενεργεί μονομερώς και αυτοβούλως και χωρίς την έγκριση της Αγίας Ιεράς Συνόδου, από την οποία θα έπρεπε να πάρει τουλάχιστον τη συγκατάθεσή της, εάν θέλει να ακολουθεί τις δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται για τη λειτουργία της Συνόδου». «Ο κ. Ειρηναίος φέρει ακέραια την ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη του κ. Παπαδήμα, διότι αυτός τον προσέλαβε και του εκχώρησε το πληρεξούσιο».

Προειδοποιήσεις...

Εντονες προειδοποιήσεις για τιμωρία των 4 Συνοδικών (Κορνήλιος, Χριστόδουλος, Παλλάδιος και Δαμασκηνός), οι οποίοι έχουν θέσει θέμα παραίτησης του Ειρηναίου, απευθύνει ο πατριάρχης, μέσω του νομικού συμβούλου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Αλ. Κούγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατριάρχης αναφέρει ότι μόνον αυτοί οι 4 από τα 18 μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, τον αμφισβητούν, ενώ, όπως αναφέρει ο Ειρηναίος, οι υπόλοιποι εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους σε αυτόν.

Επιπλέον, σχετικά με το θέμα της προθεσμίας από την κυβέρνηση της Ιορδανίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πατριάρχης, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εκδήλωσε προς αυτόν τη συμπαράστασή της.

Με χθεσινό δελτίο Τύπου, έγινε γνωστό ότι δεν έγινε δεκτή από τον πατριάρχη Ειρηναίο η παραίτηση του Α. Κούγια, ο οποίος και παραμένει νομικός εκπρόσωπος του Πατριαρχείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφαίρεση ιορδανικού διαβατηρίου του Ειρηναίου(2005-06-07 00:00:00.0)
Παραίτηση Ειρηναίου ζητά ο Βαρθολομαίος(2005-05-17 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η κρίση(2005-05-14 00:00:00.0)
Φουντώνει η κρίση στα Ιεροσόλυμα(2005-03-23 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για το ...«ξεπούλημα»(2005-03-22 00:00:00.0)
«Αδειασμα» Χριστόδουλου από Ειρηναίο(2005-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ