Σάββατο 2 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σάλπισμα αντίστασης στη νέα αντιλαϊκή επίθεση

Οι κομμουνιστές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έδωσαν μια πρώτη απάντηση στη νέα επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα

Από την πικετοφορία των κομμουνιστών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Από την πικετοφορία των κομμουνιστών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Με συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, εργαζόμενοι και νεολαία έδωσαν χτες μια πρώτη απάντηση στη νέα επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ και των αντίστοιχων Οργανώσεων Αθήνας της ΚΝΕ, εργάτες, συνταξιούχοι, μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην Ομόνοια, απ' όπου ξεκίνησε η πορεία μέχρι το Σύνταγμα, μέσω των οδών Αθηνάς και Ερμού.

Με το σύνθημα «ΟΧΙ άλλα βάρη στου λαού τις πλάτες, την κρίση να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες» τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ έστειλαν το μήνυμα ότι δε θα δεχτούν καμιά επιπλέον αφαίμαξη των πενιχρών μισθών και συντάξεων και απαίτησαν την άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Με τα πανό και τα συνθήματά τους, κάλεσαν το λαό της Αθήνας να ορθώσει το ανάστημά του και να παλέψει ενάντια στην πολιτική που καθηλώνει τα μεροκάματα και γεμίζει τις τσέπες των βιομηχάνων, οξύνοντας τη φτώχεια και τη λιτότητα από την οποία δοκιμάζονται σήμερα χιλιάδες εργατικά νοικοκυριά.

Στην οδό Αθηνάς, η πορεία σταμάτησε έξω από το Δημαρχείο Αθηνών, για να καταδικάσει την ανοιχτή συνεργία της δημοτικής αρχής στα φορομπηχτικά σχέδια της κυβέρνησης. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κατήγγειλε τις ευθύνες της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη συμμετέχει ενεργά στην κυβερνητική έφοδο ενάντια στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

Οι κομμουνιστές της Αθήνας διαδηλώνουν ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα
Οι κομμουνιστές της Αθήνας διαδηλώνουν ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα
Με τις προκηρύξεις που μοίραζαν κατά τη διάρκεια της πορείας, οι κομμουνιστές της Αθήνας απηύθυναν κάλεσμα στο λαό να αγωνιστεί στο πλευρό τους για 1.200 ευρώ βασικό μισθό, για 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο για όλους τους εργαζόμενους, για την αύξηση του κατώτερου αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και για ενιαίο συνεχές ωράριο για όλα τα καταστήματα μέχρι 48 ώρες τη βδομάδα. Η πορεία ολοκληρώθηκε το βράδυ, στο σημείο απ' όπου ξεκίνησε.

Ανάλογες πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις σε εμπορικά κέντρα πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα, με πρωτοβουλία των τοπικών Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και στη Νέα Ιωνία, στο Μαρούσι, στην Καλλιθέα, στο Γαλάτσι, στο Χαλάνδρι, στη Δάφνη και στην Ηλιούπολη.

Στη Θεσσαλονίκη

Σάλπισμα αντίστασης στη νέα αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης έδωσαν και οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης χτες το απόγευμα μεταφέροντας μέσα από πικετοφορίες και εξορμήσεις στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης το κάλεσμα του Κόμματος προς τον εργαζόμενο λαό και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Στο κέντρο της πόλης τα μέλη των κλαδικών Αχτίδων (εργατικές και ΕΒΕ), οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος ξεκίνησαν από την πλατεία Αγίας Σοφίας μια μαζική πικετοφορία που πήρε το χαρακτήρα πανεξόρμησης στην αγορά.

Σε κάθε γωνία, στην πορεία κατά μήκος των οδών Τσιμισκή, Βενιζέλου, Ερμού κλπ., με την ντουντούκα στο χέρι καλούσαν τον εργαζόμενο λαό να μη δείξει καμία ανοχή στην πολιτική που τον καταδικάζει στην ανέχεια. Να μη συμβιβαστεί με την πολιτική που εμφανίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων μεγάλου κόστους.

Μοίρασαν την προκήρυξη του Κόμματος σε χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους εμπόρους, στη νεολαία, μπαίνοντας σε κάθε μαγαζί, περπατώντας στα πεζοδρόμια. Και πολλοί ήταν αυτοί που πήραν κουράγιο από την πρωτοβουλία των κομμουνιστών και δήλωσαν πως σ' αυτό τον αγώνα πρέπει να συστρατευθούν όλοι.

Απήχηση βρήκε το κάλεσμα παντού, και κυρίως στους μικρεμπόρους, που βλέπουν την έξωση από τη δουλιά τους να πλησιάζει μέσα από την απελευθέρωση του ωραρίου, αλλά και στους εργαζόμενους και στους χαμηλοσυνταξιούχους, που παλεύουν κάθε μέρα να τα φέρουν βόλτα με το υπέρογκο κόστος διαβίωσης, ενώ την ίδια ώρα μισθοί και συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι στα όρια της φτώχειας.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια εκφράστηκε παντού, το ίδιο και η απόφαση για αντίσταση. Σε κάθε κινητοποίηση που έγινε χτες, στην Κάτω Τούμπα, στη Χαριλάου, στην Ανω Τούμπα, στο Ντεπώ, στον Αγιο Παύλο.

Η πανεξόρμηση των Οργανώσεων της ΚΟΘ του ΚΚΕ θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί με αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε Αγία Τριάδα, Ανάληψη, Καλλιθέα, την Κυριακή στην Περαία και τις επόμενες μέρες σε κάθε δήμο και χωριό του νομού.

Νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα

Νέες κινητοποιήσεις ξεδιπλώνονται την ερχόμενη βδομάδα ενάντια στην αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ετσι:

- Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί σε συλλαλητήριο ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης την Τρίτη 5 του Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην πλ. Γεωργίου.

- Η ΝΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ καλεί σε πικετοφορία διαμαρτυρίας την Τρίτη 5 του Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλ. Καμπάνας στο Αργοστόλι.

- Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αλεξανδρούπολης του ΚΚΕ την Τρίτη 5 του Απρίλη. Θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. μπροστά από το Δημαρχείο.

- Αντίστοιχη κινητοποίηση διοργανώνει και η Κομματική Οργάνωση Σερρών του ΚΚΕ, την Τρίτη 5 του Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ