Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Κυβερνητικές «δεσμεύσεις» για το Μνημείο

Αμεση ήταν η κινητοποίηση του καισαριανιώτικου λαού και αντιστασιακών που έσπευσαν στο χώρο του Σκοπευτηρίου απαιτώντας να στηθεί το Μνημείο της Αντίστασης στον τόπο της θυσίας
Αμεση ήταν η κινητοποίηση του καισαριανιώτικου λαού και αντιστασιακών που έσπευσαν στο χώρο του Σκοπευτηρίου απαιτώντας να στηθεί το Μνημείο της Αντίστασης στον τόπο της θυσίας
Τη «δέσμευση» για την ανέγερση του μνημείου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ανέλαβε, προχτές, Καθαρά Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών, κάτω από την πίεση των δυναμικών κινητοποιήσεων των κατοίκων και της δημοτικής αρχής της Καισαριανής και των αντιστασιακών, στο πλαίσιο του αγώνα που εδώ και δεκαετίες, άλλωστε, διεξάγεται για την προστασία και ανάδειξη του ιερού αυτού χώρου θυσίας. Ο Πρ. Παυλόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Καισαριανής, δήλωσε: «Είναι δέσμευση αλλά και χρέος της πολιτείας η ανέγερση του μνημείου εκείνων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής». Παρέπεμψε, ωστόσο, την οριστική διευθέτηση σε συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τον δήμαρχο Καισαριανής, «για τη ρύθμιση των σχετικών λεπτομερειών». Η εμπλοκή του υπουργείου Παιδείας οφείλεται στο ότι το 1981 δρομολογήθηκε η αγορά από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) 110 από τα συνολικά 700 στρέμματα που λυμαίνεται η Σκοπευτική Εταιρία σε βάρος του λαού της Καισαριανής.

Βεβαίως, η αξιοπιστία των κυβερνητικών δεσμεύσεων που επαναλαμβάνονται δεν μπορεί παρά να κρίνεται υπό το βάρος των γεγονότων που συνέβησαν την προηγούμενη βδομάδα. Οταν έστειλαν τα κυβερνητικά ΜΑΤ να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Σκοπευτικής εμποδίζοντας τη δημοτική αρχή να προετοιμάσει το χώρο για το στήσιμο του μνημείου. Λόγος για τον οποίο ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι άρχισαν απεργία πείνας την οποία διέκοψαν μετά τις υποσχέσεις Παυλόπουλου. Ενώ δημότες της Καισαριανής και αντιστασιακοί προσερχόμενοι στις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας, διαδήλωσαν για μια ακόμα φορά την απαίτησή τους, επιτέλους, να αποδοθεί ο χώρος στην ιστορική μνήμη και να στηθεί, αμέσως, το Μνημείο της Αντίστασης.

Ο δήμαρχος Καισαριανής, Θαν. Μπαρτσώκας, μετά τις σχετικές δεσμεύσεις δήλωσε ικανοποιημένος, χωρίς, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει αν οι διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής αφορούν μόνο στο χώρο που συνδέεται με τον ΟΣΚ ή σε ολόκληρη την έκταση, όπως διεκδικούν οι Καισαριανιώτες. Ερωτήματα ακόμα προκαλεί η άρνηση της δημοτικής αρχής και των άλλων δημοτικών παρατάξεων να αναδείξουν το λαό της Καισαριανής σε πρωταγωνιστή των κινητοποιήσεων. Καθώς, όπως είναι γνωστό, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, απορρίφθηκε πρόταση της «Αγωνιστικής Ενωτικής Πορείας-Συνεργαζόμενοι» για παγκινητοποίηση των δημοτών.

  • Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για το στήσιμο του Μνημείου της Αντίστασης, εκτός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) κλπ., εκφράζουν και οι αντιστασιακοί δημοσιογράφοι. Οπως τονίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, «η ΕΑΜική Αντίσταση έχει βαθιούς δεσμούς θυσίας με το χώρο της Σκοπευτικής (το θυσιαστήριο της λευτεριάς). Και αυτούς τους δεσμούς έχει με τον αγώνα του καθαγιάσει ο λαός της Καισαριανής και οι αντιστασιακές οργανώσεις. Η προκλητική και απαράδεκτη επέμβαση της περιβόητης Σκοπευτικής που υπερασπίζονται τα ΜΑΤ πρέπει να τελειώσει». Μήνυμα συμπαράστασης εξέδωσε και το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νομών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ