Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πρωθυπουργικά «φύκια» για την ακρίβεια

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής μπήκε επικεφαλής στην επιχείρηση εμπαιγμού των λαϊκών μαζών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ρίχνοντας το προσωπικό του βάρος στη συγκεκριμένη εκστρατεία, που έχει στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου που βογκάει κάτω από τα ανελέητα «κύματα» ακρίβειας. Από την άλλη με τα όσα αναφέρει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του, εκτός από τη δικαιολογημένη οργή που προκαλεί, «κινδυνεύει» να αυτογελοιοποιηθεί.

Χωρίς να αναφέρει τίποτα για τη γενεσιουργό αιτία της ακρίβειας και της «υποβαθμισμένης ποιότητας» των προϊόντων (διάβαζε «σκουπίδια»), ο πρωθυπουργός επιχειρεί να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, διακηρύσσοντας ότι «η Πολιτεία εργάζεται, τόσο στο επίπεδο της διαμόρφωσης των θεσμών, όσο και στο επίπεδο της εκπαίδευσης των νέων και γενικότερα της ενημέρωσης των πολιτών για τη δημιουργία ενός νέου καταναλωτικού προτύπου»(!). Φυσικά, ο πρωθυπουργός δεν αναγνωρίζει πρόβλημα ακρίβειας - μόλις και μετά βίας υπάρχουν «φαινόμενα ακρίβειας και ασυδοσίας στην αγορά» - δε λέει κουβέντα για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησής του που αφήνει απροστάτευτους τους καταναλωτές των λαϊκών στρωμάτων, τόσο με τη διάλυση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, όσο και με την πλήρη εκχώρηση στις πολυεθνικές του «δικαιώματος» να διαμορφώνουν ελεύθερα τις τιμές των προϊόντων... Ας μην ξεχνάει ο Κ. Καραμανλής ότι τα ίδια ακριβώς έλεγε και ο Κ. Σημίτης...

Επείγονται...

Μπορεί, οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι να είναι τέτοιοι ή αλλιώτικοι, αλλά στις μέσα σελίδες τους, οι αναλύσεις, τα άρθρα κλπ., κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και, μάλιστα, με αξιοσημείωτη ομοφωνία, ένταση και εμμονή. Για τις εφημερίδες μιλάμε, τόσο τις φιλοκυβερνητικές, όσο και τις προσκείμενες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι λένε στις μέσα σελίδες τους; Με δυο λόγια, τα εξής: Τα πράγματα στην οικονομία δεν πάνε καλά και απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις και τομές, διαρθρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Και μπορεί, ορισμένοι αρθρογράφοι να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη αναφορά στις απαιτούμενες, κατά τη γνώμη τους, τομές και διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι εννοούν. Πολύ περισσότερες και ταχύτερες «απελευθερώσεις», γενίκευση και επέκταση προς κάθε κατεύθυνση των αντιδραστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, αποφασιστικά μέτρα για τη μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους των επιχειρήσεων, καινούρια και ακόμη χειρότερη «αναμόρφωση» του Ασφαλιστικού, πολύ μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και υποταγή στην αγορά της Υγείας και της Παιδείας, ταχύτερο και αποτελεσματικότερο ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων και περιουσίας κλπ., κλπ.

Το γεγονός, βέβαια, δεν είναι τυχαίο. Και φανερώνει - εκτός των άλλων - πόσο επείγει για την άρχουσα τάξη η προώθηση και εφαρμογή των αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών.

Οι «ψευτοτσαμπουκάδες»...

Στην τακτική του «ψευτοτσαμπουκά» επιμένουν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, αναγγέλλοντας κάθοδο των βαμβακοπαραγωγών στην Αθήνα στις 18 Μάρτη και «κατάληψη» του Μνημείου του Κιλελέρ στις 27 Μάρτη, ημέρα του «επίσημου γιορτασμού» της επετείου της ηρωικής εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων. Ο «τσαμπουκάς» αυτός, όμως, είναι ουσιαστικά χωρίς αντίκρισμα, καθώς τα αιτήματα που προβάλλουν οι «ηγέτες» του «αγώνα» είναι αποπροσανατολιστικά και διχαστικά για τον αγροτικό κόσμο και, στην ουσία, αβαντάρουν, αντί να στριμώχνουν την κυβέρνηση, η οποία υπ' αυτές τις συνθήκες, θα έχει την ευκαιρία να πετύχει μια ακόμα «νίκη» σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών.

Διότι κανένα πρόβλημα δεν έχουν οι κυβερνώντες όσο ο «αγώνας» περιορίζεται σε έκφραση «ενδοκομματικών παραπόνων και αντιπαραθέσεων» και σε εκδήλωση «ψεύτικων κραυγών», μη θίγοντας την ουσία της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - εφαρμόζει με καταπληκτική συνέπεια και εξαιρετικό ζήλο.

... αποκαλύπτονται

Οι φιλοκυβερνητικοί «ψευτοτσαμπουκάδες» δε λένε κουβέντα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Αντιθέτως, ως εκπρόσωποι μεγαλοχωραφάδων και υπηρέτες πολιτικών σκοπιμοτήτων, εγκρίνουν τα αντιαγροτικά μέτρα που στοχεύουν στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε όσο δυνατό λιγότερα χέρια.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Κοκκινούλης και ΣΙΑ πίεσαν την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε δραστικές στρεμματικές περικοπές της βαμβακοκαλλιέργειας, πετσοκόβοντας εκτάσεις από τους μικρομεσαίους αγρότες και, κυρίως, από τους φτωχούς αγροτοεργάτες.

Απάντηση στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους «ψευτοτσαμπουκάδες» φιλοκυβερνητικούς αγροτοσυνδικαλιστές μπορούν και πρέπει να δώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, συμμετέχοντας, μαζικά και δυναμικά στο παναγροτικό συλλαλητήριο για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, που θα πραγματοποιηθεί, στις 20 Μάρτη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων.

Ξεπουλώντας τη μνήμη...

Το αίτημα της πολυεθνικής εταιρίας «Φίλιπς» να χρησιμοποιήσει την Ακρόπολη ως οπτικό υλικό για τη νέα διαφημιστική της καμπάνια είναι το πλέον πρόσφατο - αλλά, δυστυχώς, όχι τελευταίο - «επεισόδιο» στην πολιτική παραχωρήσεων (βλ. ξεπουλήματος) μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο, για την ικανοποίηση των διαφημιστικών τους αναγκών και των εταιρικών δημοσίων σχέσεων.

Προηγήθηκε η παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου στην BMW και της Στοάς Αττάλου στη «Βόνταφον» και στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ, στον ίδιο «κατάλογο» μπορεί να ενταχθεί και η κυβερνητική απόφαση για χρήση του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας για τη διεξαγωγή διεθνών συναντήσεων στίβου. Διότι, εκτός από τους κινδύνους που εγκυμονεί για το μνημείο αυτή η σύγχρονη χρήση (κίνδυνοι που έχουν επισημανθεί και από τους κατ' εξοχήν αρμόδιους, δηλαδή την αρχαιολογική κοινότητα) πρόκειται και για έμμεση παραχώρηση προς διαφήμιση των πολυεθνικών, που κυριαρχούν στον τομέα του αθλητισμού, σε έναν σημαίνοντα αρχαιολογικό χώρο.

Το βασικό «επιχείρημα» της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση πόρων, «επιχείρημα» που χρησιμοποιείται για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας εν γένει, σε όλους τους κλάδους. Γι' αυτό και η απάντηση είναι κοινή: βρείτε τα χρήματα από το κεφάλαιο. Βέβαια και η ερώτηση και η απάντηση έχουν ρητορικό χαρακτήρα. Διότι και η σημερινή κυβέρνηση έχει δηλώσει την «πίστη» της στις νέες επιταγές του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για μετατροπή του πολιτισμού σε βασική παράμετρο της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας. Για την κυβέρνηση, η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι παρά ένα «συγκριτικό πλεονέκτημα» αυτού του ανταγωνισμού, ο οποίος φυσικά στοχεύει στην όλο και μεγαλύτερη καπιταλιστική υπεραξία. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δεδομένο πως ούτε η Ακρόπολη (η οποία συγκαταλέγεται και στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς) θα «γλίτωνε» από την εμπορευματοποίησή της.

Στην προκειμένη περίπτωση, η μετατροπή των μνημείων σε «σκηνικά» για διαφημίσεις ή για τραπεζώματα στελεχών της άρχουσας τάξης, εμπεριέχει και άλλους κινδύνους εκτός από τους άμεσα αναγνωρίσιμους, όπως είναι οι πιθανές βλάβες των μνημείων και η εξόφθαλμη αγοραία χρήση τους. Η πολιτική αυτή ανατρέπει πλήρως ό,τι είχε αναγνωριστεί από το Διαφωτισμό μέχρι σήμερα ως αξιακή «πλατφόρμα» για την πολιτιστική κληρονομιά: δηλαδή την ανεκτίμητη αξία της ως φορέα ιστορικής μνήμης των λαών και ως, επίσης ανεκτίμητου, αδιαπραγμάτευτου και αναντικατάστατου στοιχείου παιδείας για τις νέες γενιές.

Φυσικά, από το Διαφωτισμό μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφθεί με το χειρότερο τρόπο το πραγματικό «πρόσωπο» της αστικής τάξης και η πολιτική διαχείρισης των μνημείων ακολουθεί - αντικειμενικά - το χαρακτήρα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στο πεδίο του εποικοδομήματος, σε κάθε ιστορική στιγμή. Σήμερα λοιπόν που ο ιμπεριαλισμός - προσωρινά «ξαλαφρωμένος» από την υποχώρηση του σοσιαλισμού - δεν έχει την ανάγκη να τηρήσει κανένα πρόσχημα, δεν πρέπει να προξενεί καμία έκπληξη η μετατροπή της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόρευμα. Αντίθετα, η προστασία της ως κοινωνικού αγαθού και λαϊκής ιδιοκτησίας πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της διανόησης που δεν έχει καταθέσει τα όπλα.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Τα συννεφιασμένα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝΤΕ, ΠΑΛΙ, Η ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ! Μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται ξανά στον ουρανό των Βαλκανίων. Κινδυνεύει κατά τους ΝΑΤΟικούς να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, οπότε ...ενισχύονται οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περιοχή.

Σ' αυτές τις υποθέσεις, φυσικά, το αποτέλεσμα μετράει και αυτό δεν είναι άλλο από το στρατιωτικό παράγοντα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που καθορίζουν το παιγνίδι στην περιοχή.

Οι προφάσεις πάντα θα βρίσκονται και όταν δε βρίσκονται θα δημιουργούνται κι όπως έχει πολλάκις αποδειχθεί ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Ευρωπαίοι διστάζουν να παρέμβουν ακόμη και με τον πιο καταστρεπτικό τρόπο.

ΕΚΚΛΗΣΗ προς τους επιχειρηματίες να ρίξουν τις τιμές των προϊόντων, προκειμένου να βοηθήσουν τα ...χαμηλά εισοδήματα. Αυτό έκανε, χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης, με αφορμή τη Μέρα του Καταναλωτή και αποτελούσε την κυβερνητική απάντηση (όσο και μια έμμεση παραδοχή) στην ακρίβεια!

Εσείς τι λέτε; Θα ...ανταποκριθούν οι επιχειρηματίες σε τέτοιου είδους εκκλήσεις ή «δουλευόμαστε», χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος ακριβώς μας κοροϊδεύει;

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες δεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν. Τα κέρδη τους ποτέ δεν είναι καλά, όταν μπορούν να είναι ...μεγαλύτερα και σίγουρα η απελευθέρωση του ωραρίου, που «ψήνεται», κάθε άλλο παρά θα τους χαλάσει τα σχέδια.

ΠΑΝΤΩΣ, Ο Δ. Σιούφας μπήκε στον κόπο χθες να μας προσδιορίσει και το ρόλο της ΔΕΗ στη «νέα απελευθερωμένη αγορά ενέργειας». Θα είναι, λέει, «κεντρικός πόλος» και θα αποτελέσει «εθνικό κεφάλαιο».

Τώρα, το τι είδους «εθνικό κεφάλαιο» θα είναι αυτό, όταν ολοένα και περισσότερο διευρύνεται η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, μόνον η κυβέρνηση μπορεί να το απαντήσει. Οσο για τα περί «κεντρικού πόλου», τα ...διαπιστώσαμε με την περίπτωση του ΟΤΕ.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Κυρίως, όταν κάθε «καλός» επενδυτής - κεφαλαιοκράτης ανέπτυξε σχεδόν τζάμπα τις επιχειρηματικές και κερδοσκοπικές δραστηριότητές του πάνω στις υποδομές που πλήρωνε ο Ελληνας φορολογούμενος για δεκαετίες...

Ας βγάλουν συμπεράσματα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν από είκοσι χρόνια περίπου, ο τότε πρωθυπουργός και μακαρίτης πλέον Ανδρέας Παπανδρέου είχε κάνει λόγο, για τα «ρετιρέ» και τα «υπόγεια», υπονοώντας τους εργαζόμενους στον τότε δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα στις ΔΕΚΟ και τις δημόσιες τράπεζες, από τη μια, και από την άλλη τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Στις μετέπειτα δύο δεκαετίες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εκμεταλλεύτηκαν πολύμορφα τη λογική αυτή, τόσο για να καλλιεργούν κάθε λογής συντεχνιακές και διχαστικές αντιλήψεις μέσα στην εργατική τάξη, όσο και για να προωθούν και υλοποιούν, με τις λιγότερο δυνατό αντιδράσεις και πολιτικό κόστος, μια πολιτική αναδιανομής της φτώχειας και αφαίρεσης δικαιωμάτων και κατακτήσεων («εξίσωση προς τα κάτω») σε βάρος των εργαζομένων, ενώ, την ίδια στιγμή, ενίσχυαν πολύμορφα τα ήδη προκλητικά προνόμια και κέρδη της πλουτοκρατίας.

Φτάσαμε έτσι, εν έτει 2005 και αμφισβητείται πλέον ευθέως, ακόμη και η αρχή της μονιμότητας, ενώ, ο Κ. Καραμανλής, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου προανάγγειλε νέες αντιδραστικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και τις λεγόμενες ΔΕΚΟ, οι οποίες θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες δουλιάς και αμοιβής των εργαζομένων και ο Θ. Πάγκαλος ζήτησε να καταργηθεί το εφάπαξ...

Οι εργαζόμενοι, ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στους χώρους των πρώην ΔΕΚΟ, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους...

Οι διαφορές...

Αστραψε και βρόντηξε, χτες το πρωί, στη ΝΕΤ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος. Απευθυνόμενος με αυστηρό τρόπο προς τον βουλευτή της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, του έθεσε το δίλημμα: Είτε θα φτιάξετε μια οικονομία φιλική προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να ανθίσει η επιχειρηματικότητα, είτε θα φτιάξετε μια οικονομία σοβιετικού τύπου... Φυσικά, ο τελευταίος, γνωστός για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις του, άκουγε το υπέρ αγορών κήρυγμα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και χαμογελούσε, ενώ, στο τέλος, περιορίστηκε να πει φανερά ικανοποιημένος: Χαίρομαι για τις απόψεις του κ. Λοβέρδου (...)

Οπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης, η μεταξύ τους «αντιπαράθεση» γινόταν στη βάση για το ποιο κόμμα είναι περισσότερο φιλικό προς τους επιχειρηματίες και αν έχει ή δεν έχει την τόλμη η ΝΔ να πάρει τις πολιτικές πρωτοβουλίες για τη βίαιη προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στην καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση». Οι λύκοι του δικομματισμού ερίζουν για το ποιος από τους δύο έχει πιο γαμψά νύχια και πιο σουβλερά δόντια, για να ξεσχίσει τις σάρκες του ελληνικού λαού. Αυτή είναι και η ...μεγάλη διαφορά σήμερα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οσο για τα υποψήφια θύματα, ας λάβουν τα μέτρα τους. Αν δεν αντιδράσουν, θα καταλήξουν στο στόμα του ενός ή του άλλου λύκου.

Συμβάσεις αφαίμαξης

Εμείς πάντα το λέγαμε: Στην ουσία όλα τα έργα που εκτελούνται με τις λεγόμενες συμβάσεις παραχώρησης, τύπου «Αττικής Οδού» ή «Ρίου - Αντιρρίου», οδηγούν σε μια έμμεση αντιλαϊκή πρόσθετη φορολογία και σε μια διπλή αφαίμαξη των εισοδημάτων των εργαζομένων που υποχρεώνονται να πληρώνουν τόσο για την κατασκευή των έργων αυτών, όσο και για την κατοπινή χρήση τους.

Αυτό ακριβώς έρχεται να επιβεβαιώσει έρευνα που πραγματοποίησαν οι εταιρίες «Invision Consulting» και «Metron Analysis», σύμφωνα με την οποία το 70% των καθημερινών μετακινήσεων στην Αττική Οδό γίνεται από ανθρώπους που μετακινούνται από και προς την εργασία τους ή για επαγγελματικούς λόγους.

Ενας εργαζόμενος, λοιπόν, δίνει κάθε μήνα από το πενιχρό - ελέω κυβερνητικής πολιτικής - εισόδημά του 125 ευρώ σε διόδια! Διόδια με τα οποία ενισχύεται η κερδοφορία των μεγαλοεργολάβων, οι οποίοι, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, δε συνεισέφεραν στην κατασκευή του έργου παρά με ψίχουλα, τα οποία μάλιστα υπερκαλύφθηκαν από τις τεράστιες προκαταβολές που κατέβαλε το Δημόσιο και τα έσοδα από τα παράλληλα έργα.

Να, λοιπόν, άλλη μία απόδειξη για το πόσο αντιλαϊκή είναι η μέθοδος εκτέλεσης αναγκαίων έργων υποδομής με τη ληστρική και αποικιοκρατικού τύπου μέθοδο των «συμβάσεων παραχώρησης», που τείνει πλέον - με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - να γίνει καθεστώς, αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερους τομείς και δραστηριότητες...

Τίποτε...

Δυόμισι χρόνια έχουν περάσει από τις προηγούμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κι άλλος τόσος χρόνος περίπου, που βρίσκεται στη θέση του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά, η κ. Φ. Γεννηματά. Χτες, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση του διευρυμένου νομαρχιακού συμβουλίου με θέμα το «Αττικό Πράσινο» και στην τοποθέτησή της η κ. Γεννηματά δε βρήκε ούτε μία λέξη απολογισμού για τα δύο και πλέον χρόνια που πέρασαν. Μίλησε, λες και μόλις χτες ανέλαβε το ρόλο του υπερνομάρχη... Κατανοούμε, βέβαια, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες της. Τι να πει, για το... τίποτε.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αύριο απεργούμε

Η αυριανή μέρα ανήκει στην εργατική τάξη, στους μεροκαματιάρηδες και τους ανθρώπους του μόχθου. Στους πολλούς, που παράγουν τον πλούτο, για να τον καρπώνονται λίγοι. Στις εργατοοικογένειες, που καλούνται να επιβιώσουν με μισθούς και συντάξεις πείνας, μέσα σε συνθήκες έντασης της ακρίβειας και παράτασης της λιτότητας.

Στους άνεργους, που πετάχτηκαν εκτός παραγωγής στο όνομα του ανταγωνισμού και ζουν στο πετσί τους την αθλιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης και των «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση». Στα λαϊκά νοικοκυριά, που πληρώνουν «χρυσάφι» για την Υγεία και την Εκπαίδευση των παιδιών τους. Στους εργάτες και τις εργάτριες, που βλέπουν καθημερινά την εκμετάλλευση στους χώρους δουλιάς να βαθαίνει, να ξεριζώνονται και τα εναπομείναντα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Σε όλους αυτούς, το ΠΑΜΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα να «νεκρώσουν» αύριο τους χώρους δουλιάς. Να γεμίσουν τις πλατείες και τους δρόμους με τη μαζική συμμετοχή τους στις 55 απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα. Να στείλουν ηχηρό μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ. Να σπάσουν στην πράξη την τρομοκρατία των εργοδοτών, την αυθαιρεσία των μεγάλων επιχειρήσεων. Να δώσουν απάντηση στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που βάζει ανοιχτά πλάτη για το πέρασμα της αντεργατικής επέλασης, ρίχνει συνειδητά τον πήχη των εργατικών διεκδικήσεων και επιχειρεί να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους, να τους ρίξει βορά στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε πανεργατικό ξεσηκωμό κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Η πολιτική της ΝΔ είναι πανομοιότυπη με εκείνη του ΠΑΣΟΚ. Γίνεται ολοένα και πιο καθαρό ότι, στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος σωτηρίας για τους εργαζόμενους. Δεν πάει άλλο. Η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει με κάθε κόστος, τα νέα αντεργατικά μέτρα που θα συναποφασίσει την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, έχοντας σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ και εφεδρεία τις πολιτικές δυνάμεις, που δρουν αποπροσανατολιστικά στο κίνημα, εξωραΐζοντας τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ.

Με σημαία το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, με αιτήματα που απαντούν στις σημερινές, πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, δίνουμε τη μάχη μέχρι την τελευταία ώρα. Αύριο κανείς δεν πιάνει δουλιά. Το πρωί περιφρουρούμε το δικαίωμα στην απεργία και στη συνέχεια κατεβαίνουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Η 24ωρη απεργία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σταθμό στην πορεία όξυνσης των ταξικών αγώνων, να γίνει το εφαλτήριο για ακόμα πιο μαζικές και δυναμικές μάχες αύριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ