Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ

ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟΣ: «Δε συμφωνούμε με τις χαμηλές αυξήσεις για το 2005. Ωστόσο αυτή η διαφωνία μας δεν υποδηλώνει "κόντρα" με την κυβέρνηση, όπως αρκετοί προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών συμφερόντων τους» (η δήλωση του επικεφαλής της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκη/ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΜΙΚΡΗ ΤΣΕΠΗ - ΜΕΓΑΛΑ ΕΞΟΔΑ: «Τα φτωχά νοικοκυριά διαθέτουν το 33,5% των δαπανών τους στη διατροφή, το 19,1% στη στέγαση, το 7% στις μεταφορές, το 6,4% σε ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, το 5,9% στην υγεία, το 5,8% σε ποτά και καπνό. Τα πλούσια νοικοκυριά διαθέτουν 17,6% των δαπανών τους στη διατροφή, 11,3 στη στέγαση, 13,4% στις μεταφορές, 9,7% σε ξενοδοχεία καφέ - εστιατόρια, 7,4% στην υγεία, 10,2% στην ένδυση - υπόδηση και το 3,8 σε ποτά και καπνό» (από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη φτώχεια/ ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΑΝΕΙΑ: «Μόνο το Δεκέμβριο, περίοδο χορηγήσεων των εορτοδανείων, τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν κατά 473,5 εκατομμύρια ευρώ καθώς τα νοικοκυριά κατέφυγαν στις τράπεζες μαζικά για να καλύψουν συνηθισμένες καταναλωτικές ανάγκες εκμεταλλευόμενα τα χαμηλότερα επιτόκια του συγκεκριμένου είδους δανείων (...) τα νοικοκυριά οφείλουν τώρα 50,2 δισ., ευρώ» (τα στοιχεία από ΗΜΕΡΗΣΙΑ και ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

Η ΚΟΙΝΗ ΒΑΣΗ: «Στο ξεκίνημα της δεκαετίας '90 οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας επικύρωσαν στη Βουλή, χωρίς επιφυλάξεις, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στη συνέχεια αποδέχτηκαν, με την Ελλάδα εντός ΟΝΕ, τα προβλεπόμενα στο αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε. Ενωσης. Δεδομένη, λοιπόν, από χρόνια τώρα η βασική "γραμμή" οικονομικής πολιτικής (...) οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι υπόκεινται σε μια κατάσταση "λιτότητας" ουσιαστικώς από το 1985 (...) οι σημερινές περί εθνικής οικονομίας και εισοδημάτων ρητορείες κάποιων πράσινων και γαλάζιων "αστέρων" της πολιτικής σκηνής καμία ιδιαίτερη πολιτική αξία έχουν» (ο Κ. Ι. Αγγελόπουλος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ