Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Eurokinissi |
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, υποστήριξε ότι το αν το ΠΑΣΟΚ ήταν «κυβέρνηση δε θα ακολουθούσε την ίδια εισοδηματική πολιτική». Βέβαια, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γινόταν «μέσα στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, της μείωσης του χρέους μας και της αξιοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών για να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική»!! Φυσικά, απέφυγε να αναφέρει ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, προϋποθέτουν ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας και νέο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν ρωτήθηκε από το «Ρ», ότι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο υπεύθυνος του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος, Αλ. Παπαδόπουλος, δήλωναν προεκλογικά ότι «η χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2008 θα βρίσκεται σε περίοδο περιοριστικής πολιτικής και όποιος λέει το αντίθετο απλά δε λέει την αλήθεια»... ισχυρίστηκε ότι «Περιοριστική πολιτική δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να βοηθηθούν τα χαμηλόμισθα στρώματα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και να υπάρξει μια ανακατανομή του πλούτου πιο δίκαιη για τους ασθενέστερους στην ελληνική κοινωνία».
Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε ότι για τους «σοσιαλιστές» «αυτά τα δύο δεν είναι αντιθετικά». Αφού, όπως υποστήριξε, «για μας η κοινωνική συνοχή είναι προϋπόθεση», μια... προϋπόθεση που όμως έσπευσε αμέσως να την εντάξει «στις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για να μπορεί να προχωρήσει η ελληνική οικονομία, για να μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί»!!
Συγχρόνως, ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να «ανοίξει το Ασφαλιστικό». Το Ασφαλιστικό, σημείωσε «θα έπρεπε να είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Πρώτα απ' όλα εφαρμόζοντας το νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε με την αρμοδιότητα τότε του κ. Ρέππα ως υπουργού Εργασίας και που έχει συγκεκριμένες ρήτρες, που πρέπει να εφαρμοστούν και τα οποία δεν εφαρμόζονται». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσφερε πλήρη συναίνεση στην κυβέρνηση, προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει σε νέα αντιασφαλιστική επιδρομή. Μάλιστα πρόταξε σαν βασικό θέμα για να ανοίξει η συζήτηση «το θέμα του κρατικού πόρου που χρηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ασφαλιστικού συστήματος»... Η μετάθεση της κρατικής εισφοράς στο ασφαλιστικό σύστημα στις πλάτες των εργαζομένων, είναι εξάλλου μια από τις βασικές κατευθύνσεις της στρατηγικής της Λισαβόνας, την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε.
Παράλληλα δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «έτοιμο, για μια ευρύτερη συναίνεση για τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν σ' αυτή τη χώρα», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο χώρο της Παιδείας. Για μια ακόμη φορά πρότεινε «η Παιδεία, οι υπηρεσίες Υγείας, Περίθαλψης, οι βασικές υπηρεσίες από το κράτος, όλα αυτά πρέπει να είναι, ουσιαστικά να παρέχονται και να παρέχονται με πολύ καλύτερη ποιότητα από την τοπική κοινωνία». Χωρίς ωστόσο να κάνει την παραμικρή αναφορά, από πού θα προέρχονται η πόροι για τη συντήρησή τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Γ. Παπανδρέου, απέδωσε την κατάσταση της οικονομίας στην «εγκληματική διαχείριση των οικονομικών», δηλώνοντας ότι η ΝΔ «ενώ βρήκε περισσότερα χρήματα από όσα διέδιδε, δίνει λιγότερα από όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά». Ο ίδιος παράλληλα πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα - μέλος της ΕΕ που τίθεται υπό επιτήρηση». Κάτι που απέδωσε στην «απογραφή Καραμανλή - Αλογοσκούφη».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχτηκε ξεκάθαρα υπέρ του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν» για το Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «με τις επαφές του θα βοηθήσει στη μετεξέλιξη αυτού του προβλήματος, ώστε να υπάρξει λύση». Αρα, λοιπόν, πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου «η όποια νέα πρωτοβουλία πρέπει να είναι πρωτοβουλία ουσιαστικού διαλόγου με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, ώστε οι όποιες ρυθμίσεις στο σχέδιο Κόφι Ανάν να είναι τέτοιες που να ικανοποιούν σημαντικά ζητήματα που έχουν τεθεί».
Ο Γ. Παπανδρέου, υπεραμύνθηκε και της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη Βαλκανική, υποστηρίζοντας: «Η Ελλάδα είχε συστηματική και θα έλεγα ευεργετική παρουσία στα Βαλκάνια». Δεν υπάρχει διπλωμάτης, πρόσθεσε «δεν υπήρχε πολιτικός, ο οποίος θα ήθελε να ασχοληθεί με τα θέματα των Βαλκανίων, να μην έρθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και με την Ελλάδα». Προφανώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφεραν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια.
Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε και για το θέμα «των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας» και δήλωσε ότι το «ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να πληγωθεί το κύρος της Εκκλησίας, αντίθετα σέβεται τους θεσμούς, είτε πρόκειται για την Εκκλησία είτε για τη Δικαιοσύνη». Δήλωσε μάλιστα υπέρμαχος του «διαχωρισμού», άσχετα αν το ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει σ' αυτή την ενέργεια.
Σχετικά με το ευρωπαϊκό «Σύνταγμα», επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ «για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος» και κάλεσε το ΣΥΝ να προωθήσουν από κοινού τη θέση αυτή.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι γίνονται «πρωτοποριακές και πρωτόγνωρες διαδικασίες».
Τέλος, ο ίδιος υπεραμύνθηκε της «νεοφιλελεύθερης» διεύρυνσης που επιχείρησε στο κόμμα του, με τη μεταγραφή Ανδριανόπουλου και Μάνου, αναφέροντας ότι «ο νεοφιλελεύθερος, ξεκινά από το φιλελεύθερος»...