Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εωλα «επιχειρήματα»

Στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τη δημιουργία μιας πλαστής εικόνας κατέφυγε χτες ο Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να αντιταχθεί στο υπερώριμο (αστικο)δημοκρατικό αίτημα για άμεσο πλήρη διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας. Η Εκκλησία έχει δώσει κατά 95% τα κτήματά της στην Πολιτεία, ισχυρίστηκε και άρα, συμπέρανε κινδυνολογώντας, «θα μείνουν χωρίς μισθό και σύνταξη οι χιλιάδες κληρικοί».

Η αλήθεια είναι ότι η περιουσία (ακίνητη και κινητή) της Εκκλησίας είναι ανυπολόγιστη και μεγαλώνει καθημερινά με τις «επενδύσεις» και τις «δωρεές». Χωρίς μια αδιάβλητη απογραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας, η αλήθεια δε θα γίνει γνωστή. Από την άλλη, ο δοκιμασμένος νεοφιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός «παραβλέπει» ότι η Εκκλησία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ότι σε άλλα ΝΠΔΔ (π.χ. Πανεπιστήμια) αξιώνει την «αξιοποίηση» (ξεπούλημα) της περιουσίας τους για να μην κλείσουν... Επίσης, η ανάμειξη, με τις ευλογίες της Πολιτείας, των κληρικών στην κοινωνική ζωή (από βαφτίσια και γάμους, μέχρι τις κηδείες) τους εξασφαλίζει ένα διόλου ευκολοκαταφρόνητο «έξτρα» εισόδημα... Εωλο και επικίνδυνο είναι και το επιχείρημα ότι το κράτος μέσω του καταστατικού χάρτη εισάγεται και διασφαλίζεται η «δημοκρατία» στο εσωτερικό της Εκκλησίας! Η προέκταση αυτής της αντίληψης οδηγεί και στην επέμβαση του κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων ή ακόμα και στη σφαίρα των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων στο όνομα της δημοκρατίας ή της ασφάλειας... Το πρόβλημα είναι ότι οι απόψεις Μητσοτάκη δεν είναι αιρετικές στη ΝΔ, αλλά μάλλον εκφράζουν και την ανομολόγητη θέση της κυβέρνησης...

Μία είναι λύση: Αμεσος και πλήρης διαχωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος, ώστε η Εκκλησία να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θρησκευτικό έργο της.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ