Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ»
Χαράζουν το ... δρομολόγιο στα οικονομικά συμφέροντα

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ενώ τοποθετείται στο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» στη Βουλή

ICON

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ενώ τοποθετείται στο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» στη Βουλή
Δεν μπορεί να δοθεί πολιτική διέξοδος στο σημερινό τοπίο της κυριαρχίας των οικονομικών συμφερόντων στα ΜΜΕ αλλά και στα δημόσια έργα με δεδομένο το καθεστώς της λεγόμενης ελεύθερης οικονομίας, κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον «βασικό μέτοχο» στην Ολομέλεια της Βουλής. Η επί της αρχής συζήτηση συνεχίζεται σήμερα ενώ έντονη ήταν και χτες η κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με αλληλοκατηγορίες για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Τακτοποιήσατε το ...συγκοινωνιακό πρόβλημα των συμφερόντων», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, επισημαίνοντας ότι «σε προαποφασισμένο καθεστώς ελεύθερης οικονομίας δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα», αφού «είναι θέμα πολιτικών».

Η Λ. Κανέλλη παραλλήλισε τις σχέσεις των κυβερνήσεων με τους επιχειρηματίες ΜΜΕ με μια παρτίδα σκακιού λέγοντας ότι «μέχρι τώρα είχαμε τα μαύρα πιόνια στη ΝΔ και τα λευκά στο ΠΑΣΟΚ», ενώ «τώρα συζητάμε το δικαίωμα της ΝΔ να παίξει με τα λευκά!».

Αναφερόμενη στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ τόνισε πως «αφήσατε τεράστιες τρύπες, γιατί αποδεχτήκατε ότι ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά», υπογραμμίζοντας: «Δεν είναι δυνατόν να εξαιρείτε από τις ονομαστικοποιήσεις τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες». Ιδιαίτερα μίλησε για τις «οφ σορ» εταιρίες λέγοντας ότι «κοντεύουμε να γίνουμε ...εξωχώρια χώρα», αφού «λέτε ότι θα δεχτείτε να σας στέλνουν ένα μετοχολόγιο γιατί είναι ευρωπαϊκές εταιρίες». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «όποιος θέλει θα φτιάξει μια εξωχώρια εταιρία και θα έρθει εδώ και θα πάρει όχι μόνο τον "Πήγασο" αλλά και τον Βουκεφάλα», σημειώνοντας αναφορικά με τα δημόσια έργα ότι θα υπάρχει «ο αχυράνθρωπος μπροστά που θα είναι καθαρός και ο εργολάβος από πίσω που δε θα είναι καθαρός». Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα, «πώς θα εμποδίσετε μια ευρωπαϊκή εταιρία να έρθει εδώ και να παράγει στη Μαλαισία προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών;» αφού δε θα θεωρείται εταιρία μέσου ενημέρωσης.

Η Λιάνα Κανέλλη σχολίασε επικριτικά τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για «απίστευτη υποταγή στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές από πλευράς ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα, κάνοντας συνολικά αναφορά στο θέμα της συμβατότητας του προτεινόμενου νόμου με το ευρωπαϊκό δίκαιο αναρωτήθηκε, «μήπως μας προετοιμάζετε από τώρα για το τι θα έρθει με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα;». Οπως είπε, η ΝΔ δηλώνει ότι θα εξηγήσει για το νόμο στην ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ «υπερκεράζει από τα δεξιά τη Δεξιά», ενώ ο ΣΥΝ «υπερασπίζεται την ΕΕ όσον αφορά τη συμβατότητα των ρυθμίσεων». Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα αυτά να αποδεχτούν ότι «σε κάθε περίπτωση το ελληνικό Σύνταγμα υπερέχει του κοινοτικού δικαίου» και ότι «καμιά απόφαση ευρωπαϊκού δικαίου δε θα εφαρμοστεί αν αντιτίθεται στο ελληνικό Σύνταγμα»!

Σχολιάζοντας το εύρος των συζητήσεων σχετικά με την υπόθεση της διαπραγμάτευσης Αγγελόπουλου-Μπόμπολα η Λιάνα Κανέλλη δήλωσε ότι «κάποιοι έβγαλαν τον άμπακο από λεφτά στο χρηματιστήριο την Πέμπτη και την Παρασκευή», αναρωτώμενη αν «έχει γίνει ποτέ τέτοια γιγάντια συζήτηση» για τα θύματα δημόσιων έργων ή για τους συνταξιούχους. Παράλληλα, για την εικόνα του Κοινοβουλίου είπε ότι «κοπτόμαστε για τους δύστυχους επιχειρηματίες που χάνουν επειδή απλώς θέλουμε να ξέρουμε ποιοι είναι»!

Τέλος, η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε ότι το διακύβευμα της όλης συζήτησης δεν αφορά στο αν «είναι επαρκής η υλοποίηση της επιταγής του Συντάγματος για ίση αντιμετώπιση των πολιτικών κομμάτων, για ποιοτική τηλεόραση και εφημερίδες», προσθέτοντας ότι «δεν είδα κανέναν να κόπτεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων» και ότι «διασφάλιση θέσεων εργασίας με ασύδοτη δράση του αφεντικού απέναντι στο αγαθό της πληροφόρησης δε γίνεται».

«Εφαρμόζουμε το Σύνταγμα κατά κεραία», υποστήριξε στην παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι αποβλέπει στη «συντήρηση της διαπλοκής» αφού εμμέσως ζητά τη διατήρηση της προηγούμενης νομοθεσίας. Αναφερόμενος στο θέμα της συμβατότητας του νομοθετήματος με το κοινοτικό δίκαιο αναρωτήθηκε: «Δε θα κοιτάξουμε την αντισυνταγματικότητα που είναι μπροστά μας αλλά θα κοιτάξουμε τι θα γίνει στο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση;». Παράλληλα, πάντως, υποστήριξε ότι το επίμαχο άρθρο 14 του Συντάγματος «δεν έρχεται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο», ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως στο παρελθόν «δεν ασχολήθηκε κανείς να δώσει μια πειστική απάντηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Δήλωσε παράλληλα ότι «η ΕΕ είναι ένας χώρος διαπραγμάτευσης που όσο περισσότερο υπερασπίζεσαι αυτά που θεωρείς σημαντικά τόσο περισσότερο τα επιτυγχάνεις».

Η κριτική από τη σκοπιά της υπεράσπισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έναντι του Συντάγματος αλλά και των όρων της «λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας» χαρακτήρισαν τη θέση του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά ο εισηγητής του, Τηλέμαχος Χυτήρης, μίλησε για «συνέπειες που θα προκαλέσει ο νόμος στην πράξη» αφού «κάθε προσφυγή θα δικαιώνεται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, θα πληρώνει πρόστιμα και θα ευτελίζεται». Ακόμα, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστούν οι διατάξεις περί ονομαστικοποίησης των μετοχών λέγοντας: «Πώς θα γίνει για τις εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ή με τις ευρωπαϊκές εταιρίες που θέλουν να συμπράξουν για να επενδύσουν στην Ελλάδα;». Εκανε επίσης λόγο για «στενό κορσέ στην οικονομία» και «αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα» του νομοθετήματος. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως «νομοθετείτε κατ' επιλογή και αυθαίρετα» με στόχο «να ελέγξετε οικονομικά τον Τύπο και τα ΜΜΕ, να χτυπήσετε με εμπάθεια όσους θεωρείτε εχθρούς σας».

Από την πλευρά του ΣΥΝ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Φώτης Κουβέλης, αναφέρθηκε στο θέμα τυχόν προσφυγών στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ζητώντας «εμείς να αντιτάξουμε το Σύνταγμα» αφού «πρόκειται για νόμο ο οποίος αφορά διαχείριση δημόσιου αγαθού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ