Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο προσκήνιο οι «γκρίζες ζώνες»

Μετά τις νησίδες των Ιμίων ...επισκέψεις τουρκικών πολεμικών δέχτηκε και η βραχονησίδα Ζουράφα, βόρεια της Σαμοθράκης

Παρά την «καλή θέληση», με την οποία και η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ακολουθώντας κατά γράμμα το δρόμο που είχαν χαράξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, η Αγκυρα συνεχίζει απτόητη την πολιτική κατοχύρωσης των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο. Μετά τις συχνές και πολύωρες επισκέψεις τουρκικών πλοίων στις βραχονησίδες των Ιμίων, τις οποίες είχαμε «συνηθίσει» το τελευταίο διάστημα, το τουρκικό ναυτικό με τις κινήσεις του υπενθύμισε στην Αθήνα ότι «γκρίζες ζώνες», κατά την τουρκική αντίληψη, υπάρχουν και στο Βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα Εθνος, «την περασμένη Πέμπτη δύο τουρκικές κανονιοφόροι και ένα αντιτορπιλικό προσέγγισαν τη βραχονησίδα Ζουράφα ανοιχτά της Σαμοθράκης και αφού παρέμειναν ανενόχλητες στην περιοχή αυτή, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αποχώρησαν οικεία θελήσει».

Σε αμηχανία ευρισκόμενος ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απατώντας σε ερωτήσεις σχετικές με το περιστατικό που καταγράφεται στην εφημερίδα «Εθνος», ισχυρίστηκε: «Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παρακολούθησαν το συμβάν καθόλη την εξέλιξή του» και τόνισε πως «όσες ενέργειες έπρεπε να γίνουν, γίνονται».

Για το ποιες είναι οι ενέργειες που «γίνονται», η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντήσει με πειστικό τρόπο, καθώς συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική «κατευνασμού μέχρι παρεξηγήσεως» απέναντι στην Τουρκία, διευκολύνοντας την πορεία της προς την ΕΕ και σιωπώντας μπροστά στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Οπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι, το περιστατικό στη νησίδα Ζουράφα, βόρεια στη Σαμοθράκη, συσχετίζεται απόλυτα με την πρακτική που ακολουθεί το τουρκικό ναυτικό στις νησίδες των Ιμίων. Στη λογική επανεξέτασης του καθεστώτος στο Αιγαίο, εντάσσεται, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, και η προσπάθεια της Αγκυρας να αναλάβει ρόλο στις επιχειρήσεις «έρευνας και διάσωσης» στο μισό Αιγαίο, όπως φρόντισε να πράξει την περασμένη Δευτέρα με το ναυάγιο του κορεατικού πλοίου.

Γι' αυτό το θέμα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι τομέας ελέγχου και ευθύνης της Ελλάδας». Η στάση της Αγκυρας με «φόντο» την ενταξιακή διαπραγμάτευση αποτιμάται διαρκώς,«φοβέρισε» την Αγκυρα ο Ευάγγελος Αντώναρος. «Η Τουρκία, είπε ο εκπρόσωπος, έχει να διανύσει μια διαδρομή ως τις 3 Οκτωβρίου, όταν - με ορισμένες προϋποθέσεις - θα ξεκινήσει τον ενταξιακό της διάλογο. Αμέσως μετά, θα κληθεί να διανύσει μιαν άλλη διαδρομή, προκειμένου να αποκτήσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ολη η συμπεριφορά της Τουρκίας, μέχρι τις 3 Οκτωβρίου αλλά και μετά, γίνεται αντικείμενο έρευνας κι ελέγχου. Η στάση της Τουρκίας, πρόσθεσε, αποτιμάται συνεχώς. Το μωσαϊκό της συμπεριφοράς της καταγράφεται κι επ' αυτού τελικά θα κριθεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά αδιάλλακτη η Αγκυρα(2005-01-27 00:00:00.0)
ΝΑΤΟποίηση των συνόρων στο Αιγαίο(2003-09-28 00:00:00.0)
"Ανοίγει" το "παιχνίδι" η Αγκυρα(1999-01-19 00:00:00.0)
Ενταση σκοπιμοτήτων(1998-04-29 00:00:00.0)
Ατυπη συζήτηση για την ατζέντα(1996-03-07 00:00:00.0)
Παρέμβαση των ΗΠΑ για συμβιβασμό(1996-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ