Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Οδηγίες για τη συμπλήρωση του Ε9

Υποχρεωτική η υποβολή του εντύπου για όσους κατέχουν ακίνητη περιουσία την 1η Γενάρη του 2005

Οδηγίες για τη συμπλήρωση των στοιχείων ακίνητης περιουσίας πάνω στο έντυπο Ε9 που θα συνυποβληθεί μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις του 2005 έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι φανερό πως η υποβολή των σχετικών δηλώσεων ακόμη και για κατόχους αμελητέας ακίνητης περιουσίας - για τρίτη φορά μέσα στα 10 τελευταία χρόνια - δημιουργεί σημαντικές και επιπρόσθετες δυσκολίες σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων που θα εξαναγκαστούν να ζητήσουν τις υπηρεσίες λογιστικών γραφείων και να πληρώσουν το σχετικό αντίτιμο.

Από τη σχετική εγκύκλιο προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Υποχρέωση υποβολής έχουν όλοι όσοι έχουν «δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα την 1η Γενάρη του 2005, άσχετα αν αυτά μεταβιβαστούν ή όχι μέχρι την υποβολή της δήλωσης». Στην εγκύκλιο αναφέρεται και παράδειγμα μισθωτού που έχει δυο διαμερίσματα.
  • Η δήλωση του Ε9 είναι κοινή για τους έγγαμους και τα τέκνα που τους βαρύνουν. Υποβάλλεται σε 2 αντίτυπα μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
  • Ετσι οι έγγαμες γυναίκες και τα προστατευόμενα μέλη δεν είναι υποχρεωμένα από αυτό το λόγο να υποβάλουν και δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
  • Τα στοιχεία της συζύγου συμπληρώνονται υποχρεωτικά στο έντυπο Ε9 ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχει ακίνητα ή άλλα δικαιώματα σε ακίνητα. Αντίθετα τα στοιχεία των παιδιών αναγράφονται μόνο σε περίπτωση που αυτά έχουν ακίνητα ή δικαιώματα σε ακίνητα.
  • Σε περίπτωση όμως που τα παιδιά της οικογένειας έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στο όνομά τους τότε υποχρεωτικά συνυποβάλουν στο όνομά τους και το έντυπο Ε9.
  • Διευκρινίζεται πως ο αριθμός ταυτότητας συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει ΑΦΜ της συζύγου ή των παιδιών.
  • Στον πίνακα 1 του Ε9 αναγράφονται όλα τα κτίσματα που βρίσκονται στην Ελλάδα ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου πόλης.
  • Στον ίδιο πίνακα αναγράφονται τα στοιχεία των οικοπέδων που βρίσκονται μέσα στο σχέδιο πόλης.
  • Στον πίνακα 2 που αφορά σε αγροτεμάχια αναγράφονται όλες οι εκτάσεις που βρίσκονται έξω από το σχέδιο πόλης.
  • Επισημαίνεται πως σε περίπτωση συνιδιοκτησίας μεταξύ συζύγων ή των παιδιών τους το ποσοστό συνιδιοκτησίας του καθενός συμπληρώνεται ως άλλο ακίνητο σε ξεχωριστή γραμμή.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ