Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΓΡΟΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ
Οι «τσαμπουκάδες»... του βαμβακιού!

Πολιτικό «παιχνίδι» εντυπώσεων κι αποπροσανατολισμού σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών

Οι βαμβακοπαραγωγοί Καρδίτσας σε προηγούμενο συλλαλητήριο
Οι βαμβακοπαραγωγοί Καρδίτσας σε προηγούμενο συλλαλητήριο
ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ, εκεί που μόνο ο «Ριζοσπάστης» έγραφε για το πρόβλημα του βαμβακιού και τις αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών, το θέμα γίνεται πρωτοσέλιδο σ' όλες σχεδόν τις εφημερίδες και στα ειδησεογραφικά δελτία των τηλεοπτικών καναλιών. Βεβαίως, οι υποψιασμένοι αναγνώστες και τηλεθεατές θα έχουν αντιληφθεί ότι αυτή η ξαφνική δημοσιότητα δεν αποσκοπεί στην ανάδειξη των πραγματικών αιτιών του προβλήματος, ούτε στην υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων των βαμβακοπαραγωγών, που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα. Αντίθετα, στοχεύει στη συσκότιση των πραγματικών αιτιών, στην απόκρυψη των ουσιαστικών αιτημάτων, στον αγωνιστικό αποπροσανατολισμό των αγροτών και στην αρνητική προδιάθεση της «κοινής γνώμης» για τις κινητοποιήσεις τους, καθώς και στην εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ.

Αντιπολιτευόμενες εφημερίδες επιχειρούν να εμφανίσουν τις αγωνιστικές αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών ως αποτέλεσμα ενδοκυβερνητικών τριβών και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων στη ΝΔ.

Προς τούτο εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας και της Μαγνησίας, που πρόσκεινται στη ΝΔ, εμφανίζονται σα να βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης - αν και έκαναν πάμπολλες συναντήσεις και συζητήσεις μαζί της - και απειλούν να βγάλουν τα τρακτέρ στα Τέμπη. Τοπικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δηλώνουν ότι συμπαραστέκονται στους ομοϊδεάτες και συντοπίτες αγροτοσυνδικαλιστές, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους δει με «καλό μάτι». Μάλιστα, κάποιοι απ' αυτούς όταν μιλούν σε αγροτικό κομματικό ακροατήριο - όπως ήταν η σύσκεψη για το βαμβάκι που διοργάνωσε η Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας - το παίζουν «φουλ φιλοαγροτικοί» κι ενίοτε «τσαμπουκάδες» κατά της κυβέρνησης!

«Πετάνε» στους δρόμους το βαμβάκι τους οι αγρότες του Τυρνάβου
«Πετάνε» στους δρόμους το βαμβάκι τους οι αγρότες του Τυρνάβου
***

ΤΗ ΔΗΘΕΝ αντικυβερνητική «πάσα» από τη Θεσσαλία, παίρνει η Αθήνα και έτσι παίζεται το «παιχνίδι» των εντυπώσεων και του αποπροσανατολισμού, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Αγροτικής Απασχόλησης και Τροφίμων Β. Μπασιάκου, δηλώνει ανένδοτη στα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών και η ηγεσία της ΝΔ, μέσω του Γραμματέα του κόμματος, Β. Μεϊμαράκη, δηλώνει αποφασισμένη να «τιθασεύει» τις κομματικές «απειθαρχίες». Από την άλλη, οι Θεσσαλοί «αντάρτες» συνεχίζουν να το παίζουν «καραγκούνικα κεφάλια».Κι όλα αυτά, ώσπου να «πειστούν» οι «ατίθασοι» ότι είναι προς το συμφέρον όλων «να τα βρουν» με «αμοιβαίες εξηγήσεις».

Μέχρι τότε η «κοινή γνώμη» θα έχει μάθει ότι το πρόβλημα του βαμβακιού εντοπίζεται στην απάντηση του αγωνιώδους «ερωτήματος»: Ποιος είναι μεγαλύτερος «τσαμπουκάς», ο βουλευτής με το μούσι (Γαρουφαλιάς) ή ο Γραμματέας με το μουστάκι (Μεϊμαράκης);

***

ΟΜΩΣ, εκτός των πονηρών και γραφικών, υπάρχουν και οι σοβαροφανείς. Αυτοί δε στέκονται τόσο στις εσωκομματικές «κόντρες» στη ΝΔ κι επιχειρούν να χειραγωγήσουν την «κοινή γνώμη» στη λογική ότι για το πρόβλημα του βαμβακιού φταίνε οι βαμβακοπαραγωγοί. Ενας απ' αυτούς είναι ο γνωστός δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Αντώνης Καρκαγιάννης, που υπογράφει το προχτεσινό κυριακάτικο ρεπορτάζ για το βαμβάκι - ήταν το πρώτο θέμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας - και ο οποίος, αν και δεν είναι ειδικευμένος στα αγροτικά θέματα, φαίνεται να γνωρίζει καλά τις «θέσεις» και τα «επιχειρήματα» της κυβέρνησης.

Γράφει, λοιπόν, ότι το πρόβλημα του βαμβακιού δημιουργήθηκε επειδή οι αγρότες δεν πειθάρχησαν στον κανονισμό της ΕΕ και παρήγαγαν περισσότερο βαμβάκι από όσο τους επιτρέπεται. Αλλά, γιατί να πειθαρχήσουν οι αγρότες σ' έναν κανονισμό που στρέφεται εναντίον τους; Τους ρώτησαν αν συμφωνούν όταν ψηφιζόταν στην ΕΕ επί υπουργίας Γ. Μωραΐτη κι άλλαζε προς το χειρότερο επί Γ. Ανωμερίτη;

Οχι. Ομως, αυτοί δεν έκρυψαν την αντίρρηση και την αντίθεσή τους. Οταν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θριαμβολογούσαν για «νίκη» τους στις Βρυξέλλες και η τότε αντιπολίτευση της ΝΔ «έκανε την πάπια», οι βαμβακοπαραγωγοί έβγαιναν στους δρόμους για να μην εφαρμοστεί.

***

ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ακόμα στις επιδοτήσεις, υποστηρίζοντας ότι διαφθείρουν τους παραγωγούς και τους καθιστούν αντιπαραγωγικούς. Σ' αυτό έχει δίκιο. Πράγματι, οι επιδοτήσεις αποτελούν «δόλωμα» για να «πέσουν» οι μικρομεσαίοι αγρότες στην «παγίδα» του ξεκληρίσματος κι είναι αλήθεια ότι η ΕΕ δε θέλει παραγωγικούς αγρότες. Γι' αυτό και με την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προβλέπεται η αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση, που σημαίνει ότι θα επιδοτείται η υποπαραγωγικότητα και θα βραβεύεται η τεμπελιά. Φυσικά, αυτό για ένα διάστημα και μετά θα κοπούν εντελώς οι επιδοτήσεις και θα ολοκληρωθεί το ξεκλήρισμα.

Οι αγρότες δε ζητούν, ντε και καλά, να επιδοτούνται, αλλά διεκδικούν το δικαίωμα να παράγουν όσο μπορούν και να το πουλούν σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να τους αφήνει ένα λογικό κέρδος.

Συμφωνεί ο Α. Καρκαγιάννης με τον Β. Μπασιάκο που δηλώνει πως είναι ανεπίτρεπτο να δοθεί ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς από εθνικούς πόρους. Και γιατί είναι ανεπίτρεπτο; Οι παραγωγοί ευθύνονται που φέτος πουλούν το βαμβάκι 80 δρχ. το κιλό φθηνότερα από πέρσι; Οχι. Η ΕΕ και η κυβέρνηση ευθύνονται κι αυτοί πρέπει να πληρώσουν το «λογαριασμό».

Κι ας αφήσουν τα ψεύδη ότι δε γίνεται, γιατί ξανάγινε και, μάλιστα, δυο φορές. Τη μια δόθηκε ενίσχυση 25 δρχ. το κιλό στους βαμβακοπαραγωγούς από εθνικούς πόρους και μια άλλη 40 δρχ. Βεβαίως, οι «παραχωρήσεις» έγιναν κάτω από την αγωνιστική πίεση των αγροτών. Ε, αν χρειαστεί έτσι θα γίνει και τώρα. Κι ας μη μας πουν ότι θα κατηγορηθούν σαν «απλοχέρηδες» προς τους αγρότες και «σφιχτοχέρηδες» προς τους άλλους, γιατί θα τους υπενθυμίσουμε πόσα έχει δωρίσει του κράτος στους βιομηχάνους, στους εργολάβους και τους εφοπλιστές, πόσες φορές έχει χαρίσει τα χρέη των ΠΑΕ και πάει λέγοντας.

*****

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του βαμβακιού και των βαμβακοπαραγωγών, των μικρομεσαίων και φτωχών παραγωγών και όχι βεβαίως κάποιων που διαθέτουν τεράστιες εκτάσεις, είναι πολύ σοβαρό για ν' αφεθεί στα χέρια «αγροτοσυνδικαλιστών της οκάς», «πολιτικάντηδων της πλάκας» και «δημοσιογράφων της παραπληροφόρησης». Η αιτία του βρίσκεται στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η οποία, μέσω του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, επιχειρεί τη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας και το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Οι βαμβακοπαραγωγοί δε ζητούν από το κράτος 8 έως 10 δισ. δρχ. για να επιδοτηθούν τα κιλά που η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, Ενώσεις Συνεταιρισμών, αφήνει εκτός επιδότησης - αυτό ζητούν οι αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ από τη Θεσσαλία, με στόχο να υπονομεύσουν τον αγώνα - αλλά να πουλήσουν όλη την παραγωγή τους στην τιμή στόχου των 362 δρχ. το κιλό και, φυσικά, επιμένουν στην απαίτησή τους να καταργηθεί ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ.

Η διεκδίκηση αυτή θα προβληθεί στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ στις 31 Γενάρη, μαζί με τις διεκδικήσεις των παραγωγών όλων των άλλων αγροτικών προϊόντων, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Και για να ικανοποιηθούν οι αγροτικές διεκδικήσεις θα κλείσουν, αν χρειαστεί, και οι δρόμοι, καθώς οι αγρότες δεν έχουν άλλο τρόπο για να λυγίσουν την κυβερνητική αδιαλλαξία...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ