Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απελευθέρωση ασυδοσίας μεγαλοεπιχειρηματιών

Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, αποτελεί μεγάλης σημασίας στόχο για το μεγάλο κεφάλαιο. Το απελευθερωμένο ωράριο αποτελεί το μεγάλο σκαλοπάτι, ώστε μια χούφτα πολυεθνικών και μεγάλων ντόπιων επιχειρήσεων να ενισχύσει την κυριαρχία τους στην αγορά. Η απελευθέρωση του ωραρίου αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου γιατί το απελευθερωμένο ωράριο πάει μαζί με την «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή την ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, τα δελτία παροχής υπηρεσιών κλπ.

Η απελευθέρωση του ωραρίου μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις να ξεμπερδεύουν με τα «μικρά μαγαζιά», ιδιαίτερα τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, που δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια. Εχει συμβάλλει αποφασιστικά μαζί με την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, ώστε ο εργαζόμενος να εξαναγκάζεται σε μερική δουλιά, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σταθερό χρόνο δουλιάς και με τους όρους που θέλει ο εργοδότης. Δηλαδή στην υπερεκμετάλλευση.

Η πλήρης απελευθέρωσή του θα σημάνει την πλήρη εξαθλίωση, τη μετατροπή του εργάτη σε σκλάβο με την απεριόριστη ένταση της εκμετάλλευσης. Θα εξαφανιστεί και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος που διαθέτει σήμερα, θα χάσει την προσωπική και κοινωνική του ζωή και όλα αυτά για ένα κομμάτι ψωμί, που δε φτάνει να θρέψει όχι την οικογένειά του αλλά ούτε τον ίδιο. Με την πλήρη απελευθέρωσή του εκατοντάδες χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες απειλούνται με αφανισμό.

Μέχρι σήμερα βεβαίως οι κυβερνήσεις δε θα κατάφερναν αυτά τα σημαντικά για το κεφάλαιο αποτελέσματα, αν δεν είχαν στο πλευρό τους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ έχουν εγκληματικές ευθύνες για το ήδη απελευθερωμένο ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις «λάστιχο» που επικρατούν στο εμπόριο, στον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο. Συμμετείχαν στα τραπέζια του διαλόγου και έβαλαν φαρδιές υπογραφές στην απελευθέρωση του ωραρίου.

Το επιχείρημα για αύξηση της απασχόλησης που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι μια μεγάλη απάτη. Η απελευθέρωση μέχρι σήμερα έφερε τα 4ωρα, τα 3ωρα ακόμα και τα 2ωρα, που όχι μόνο δεν αύξησαν την απασχόληση, αλλά μοίρασαν μια θέση πλήρους και σταθερής εργασίας σε δυο και τρεις εργαζόμενους, με μισθούς των 300 ευρώ το μήνα! Εφερε τα 9ωρα και τα 11ωρα χωρίς πληρωμή υπερωριών για άλλους εργαζόμενους.

Το ζήτημα της απελευθέρωσης του ωραρίου δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο, αλλά το σύνολο της εργατικής τάξης. Απαιτεί τον κοινό και συντονισμένο αγώνα με τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, που θα πληρώσουν το απελευθερωμένο ωράριο με τον αφανισμό τους. Απαιτεί την οργάνωση της εργατικής τάξης στην κατεύθυνση της επιθετικής διεκδίκησης των αιτημάτων της για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με μισθό 1.200 ευρώ, για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, πλήρη καθολική και δημόσια κοινωνική ασφάλιση κλπ. Απαιτεί τη σύγκρουση με αυτή την πολιτική, προκειμένου να παρεμποδιστεί η εφαρμογή της, ως την ανατροπή της, που αποτελεί το μόνο σίγουρο δρόμο για την αλλαγή της κατάστασης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org