Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτική πυγμής ενάντια στους αγρότες
  • Αδιαλλαξία απέναντι στα δίκαια αιτήματα, όρκοι πίστης στους κανονισμούς της ΕΕ, στήριξη στις ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργάνων του αγροτικού κινήματος, συνθέτουν την τακτική της απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις
  • Σε ρόλο «απεργοσπάστη» ο Β. Μεϊμαράκης

Eurokinissi

Πολιτική πυγμής και «τσαμπουκά», με στόχο να πλήξει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αντιγράφοντας άθλιες μεθόδους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Δίνοντας εξετάσεις «διαχείρισης κρίσεων» (διάβαζε λαϊκών κινητοποιήσεων), η κυβέρνηση:

- Επιδεικνύει αδιαλλαξία απέναντι στα καθ' όλα δίκαια αιτήματα των αγροτών, ώστε να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών και να σπείρει κλίμα ηττοπάθειας.

- Αναγορεύει ως ιερούς και απαραβίαστους τους κοινοτικούς κανονισμούς και την ΚΑΠ, δηλώνοντας ότι πάνω απ' όλα βάζει την τήρηση της «ευρω-νομιμότητας».

- Αξιοποιεί την ξεπουληματική στάση των ελεγχόμενων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οργάνων του αγροτικού και συνεταιριστικού κινήματος, προκειμένου να εμφανίσει τους αγρότες που αντιδρούν ως «θλιβερή μειοψηφία», που δεν εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών. Παράλληλα, βέβαια, προωθεί την τακτική του διαίρει και βασίλευε, διαδίδοντας ότι οι αγρότες της Λάρισας έχουν «προνομιακή μεταχείριση» σε σύγκριση με αυτούς άλλων νομών.

- Προβοκάρει και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εμφανίζοντας περίπου ως δεδομένο «το κλείσιμο των δρόμων», ώστε να φέρει σε αντιπαράθεση τους αγρότες με άλλες κοινωνικές ομάδες και τάξεις. Δεν αποκλείει, μάλιστα, το ενδεχόμενο να καταφύγει στη χρήση αστυνομικής βίας, στην περίπτωση που οι αγρότες προχωρήσουν σε κλείσιμο των δρόμων.

- Επιχειρεί να εμφανίσει το πρόβλημα των αγροτών ...ως εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ, με προφανή στόχο να το ελέγξει στη συνέχεια πιο εύκολα και να οδηγήσει σε εκφυλισμό τις κινητοποιήσεις.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παρουσιάζοντας τα πράγματα κατά πώς βολεύουν την κυβέρνηση, είπε ότι «η ΝΔ ως αντιπολίτευση, ουδέποτε μίλησε για εθνικές ενισχύσεις ή για πληρωμή όλων των ποσοτήτων βάμβακος ή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος». Μάλιστα ο Θ. Ρουσόπουλος θεώρησε σκόπιμο να επισημάνει ότι «η απαγόρευση των εθνικών ενισχύσεων ισχύει, λόγω του ανταγωνισμού, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρανομήσει».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρανομήσει, όπως καμία κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και να δώσει χρήματα από εθνικές επιδοτήσεις», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος.

Θέλοντας να «καθαρίσει» με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις, παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Κ. Καραμανλής, όταν ήταν στην αντιπολίτευση: «Είχε πει ότι σεβόμαστε απολύτως τους αγώνες τους, ακούμε τα αιτήματά τους, αλλά είμαστε αντίθετοι με ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα σε άλλους πολίτες», σημείωσε ο εκπρόσωπος. Στην ερώτηση αν θα υπάρξει κυβερνητική αντίδραση στην περίπτωση που καταληφθούν οι δρόμοι, ο Θ. Ρουσόπουλος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι «με το "εάν" δεν παράγεται πολιτική».

Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα του βαμβακιού, επικαλέστηκε ότι «οι 32 ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών βαμβακοπαραγωγών όλης της χώρας συμφώνησαν» με την κυβέρνηση, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στις «συνεννοήσεις με τις 4 κορυφαίες αγροτικές οργανώσεις: την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΣΥΔΑΣΕ, τη ΓΕΣΑΣΕ και τη "Βαμβακουργική"», με τις οποίες εξασφαλίστηκε «η συντριπτική πλειοψηφία της σύμφωνης γνώμης στις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες συνάδουν με το Κοινοτικό Δίκαιο».

Παράλληλα απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη, καθώς και των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος κυρίως από τη Θεσσαλία, που τάχα «παίρνουν το μέρος των αγροτών».

Σε ρόλο «απεργοσπάστη» ο Μεϊμαράκης

Την ίδια στιγμή, ρόλο κυματοθραύστη των αγροτικών κινητοποιήσεων αναλαμβάνει ο κομματικός μηχανισμός της Ρηγίλλης με προεξάρχοντα το γραμματέα της ΚΕ Β. Μεϊμαράκη. Βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξαν οι πράσινοι «ομόλογοί» του (Λαλιώτης, Σκανδαλίδης, Χρυσοχοΐδης), ο Β. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «τσαμπουκάδες» τους αγρότες που διατρανώνουν τη θέλησή τους να αγωνιστούν για τα αιτήματά τους, επικεντρώνοντας, σκόπιμα βέβαια, στην αντίδραση των γαλάζιων αγροτοσυνδικαλιστών και βουλευτών του θεσσαλικού κάμπου. «Ο κομματικός τσαμπουκάς που μας έχει μείνει από την εποχή που ήμασταν στην αντιπολίτευση, δεν οδηγεί πουθενά, δε δίνει λύσεις», δήλωσε ο γραμματέας, αποδοκιμάζοντας παράλληλα τη σύσκεψη που διοργανώθηκε την περασμένη Τρίτη από γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές, την οποία παρουσίασε περίπου ως «παρασυναγωγή». Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ στη σύσκεψη αυτή κανείς από τους παρευρισκόμενους, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της βουλευτίνας της ΝΔ Ζέτας Μακρή, «δε μίλησε για αποκλεισμό δρόμων», ωστόσο ο Β. Μεϊμαράκης παρουσίασε περίπου ως ειλημμένη απόφαση αυτή τη μορφή πάλης: «Οταν ξεκινάει ένας διάλογος, δεν μπορεί να φτάνεις στην ακραία μορφή ότι ή μου δίνεις αυτά ή κλείνω τους δρόμους», είπε χτες στον «Φλας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ