Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκρισία

Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε, τι εννοούν όσοι τις μέρες αυτές, με αφορμή το φονικό τσουνάμι, το παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης των λαών, την απροθυμία και την τσιγκουνιά κυβερνήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων, μιλάνε για την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής από τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, που θα παίρνει υπόψη της την τεράστια φτώχεια και υπανάπτυξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως και πολλές άλλες; Πάντως, απ' όσα σχετικά διαβάσαμε ή ακούσαμε, δεν εννοούν την ανατροπή του καπιταλισμού. Δεν εννoούν, επίσης, την κατάργηση της κεφαλαιοκρατικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και το πέρασμά της στους αντίστοιχους λαούς. Ούτε καν την κατάργηση των νόμων της αγοράς και της σύγχρονης ζούγκλας του ανταγωνισμού.

Και μπορεί - προφανώς, συνειδητά και πονηρά - να μιλάνε γενικόλογα, να μοιράζουν ανέξοδες ευχές και ψεύτικες ελπίδες, αλλά είναι προφανές ότι οι θρήνοι και οι οδυρμοί τους για την πείνα και την εξαθλίωση, που βασανίζει το μισό παγκόσμιο πληθυσμό - περίπου 3 δισ. άνθρωποι ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια τη μέρα - έχουν πολύ λίγο βάθος και πολύ στενά όρια. Μοιάζουν - όπως έγραφε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ - με κάποιους φιλόζωους, που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τα δικαιώματα των ζώων και εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους, για το κυνήγι, αλλά, στην πράξη, ευχαριστιούνται την καλοψημένη μπριζόλα τους, αρκεί ο χασάπης, που έσφαξε και τεμάχισε το μοσχάρι, να φορούσε άσπρη ποδιά και γάντια...

Κλέφτες κι απατεώνες...

Οτι οι μεγαλύτεροι κλέφτες κι απατεώνες της εποχής μας είναι οι τράπεζες το ξέρει, πλέον, όλος ο κόσμος. Κλέβουν συνεχώς, προκλητικώς και ασυστόλως. Με τα επιτόκια και τα πανωτόκια, αλλά και με πολλές άλλες, «νόμιμες» και παράνομες, μεθόδους που «σκαρφίζονται» οι τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν στην υπηρεσία τους ένα «σκυλολόι» νομικών και άλλων συμβούλων, που «τρώει» από το μεγάλο περίσσευμά τους.

Και, βεβαίως, δεν κλέβουν από τους πλούσιους, αλλά από τους φτωχούς. Παίρνεις ένα δανειάκι για να καλύψεις μια «τρύπα» κι αν καθυστερήσεις την πληρωμή των δόσεων, σου παίρνουν το σπίτι. Παίρνει μεγάλο δάνειο ο λεφτάς και το πληρώνει όποτε θέλει, χωρίς ιδιαίτερες επιβαρύνσεις και τιμωρίες. Εχεις μια μικρή κατάθεση, για ώρα ανάγκης, κι αντί να σου δώσουν τόκο που εκμεταλλεύονται τα χρήματά σου, παρακρατούν από το κεφάλαιο για «έξοδα συντήρησης και κίνησης του λογαριασμού». Αγοράζεις κάτι με δόσεις και το κατάστημα σε στέλνει, αναγκαστικά, στην τράπεζα να πληρώσεις σημαντικό «καπέλο». Για να μη μιλήσουμε, για το διαβόητο «πλαστικό χρήμα», που έχει μετατραπεί σε ...μηχανή κοπής τραπεζικών υπερκερδών...

Τζάμπα εργασία στο κεφάλαιο!

Μαύρα, κατάμαυρα είναι για τους εργαζόμενους τα μαντάτα, που έρχονται από την «προηγμένη Ευρώπη» στο λυκαυγές της νέας χρονιάς. Η νέα «μόδα», που θυμίζει τις εποχές της πιο άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, είναι ο εξαναγκασμός των εργαζομένων να προσφέρουν στους καπιταλιστές δωρεάν εργασία. Με άλλα λόγια οι εργαζόμενοι εκβιάζονται απροκάλυπτα και βάρβαρα από την εργοδοσία να δουλέψουν παραπάνω ώρες, χωρίς να τις πληρωθούν, είτε για να μην πεταχτούν στο δρόμο, είτε για να μην περικοπούν κι άλλο οι άθλιες αποδοχές τους.

Τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο στη Βρετανία, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν περίπου... οκτώ εβδομάδες τζάμπα κάθε χρόνο, προσφέροντας ούτε λίγο ούτε πολύ δωρεάν εργασία αξίας 23 δισ. στερλινών στους εργοδότες τους. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της βρετανικής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων - Trades Union Congress (TUC) - που δείχνουν ότι εκατομμύρια Βρετανών εργάζονται καθημερινά υπερωρίες, τις οποίες δεν πληρώνονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της χτεσινής «Ελευθεροτυπίας».

Αγρια εκμετάλλευση

Σύμφωνα με τη μελέτη της TUC, η απλήρωτη υπερωριακή εργασία δεν προβλέπεται από συμβάσεις ή άλλες συμφωνίες και εάν είχε πληρωθεί τότε ο κάθε εργαζόμενος που δούλεψε αυτές τις ώρες θα είχε κατά μέσον όρο αυξήσει το ετήσιο εισόδημά του κατά 4.650 στερλίνες. Εάν οι εργαζόμενοι είχαν εργαστεί όλον αυτόν τον απλήρωτο υπερωριακό χρόνο στην αρχή του έτους, τότε θα είχαν εργαστεί τζάμπα έως τις 25 Φλεβάρη - δηλαδή περίπου 8 βδομάδες. Οπως υπογραμμίζει η TUC, 55.000 εργοστασιακοί εργάτες και χειριστές μηχανημάτων δουλεύουν περισσότερες από 5 ώρες απλήρωτων υπερωριών τη βδομάδα, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες 4 - 5 ωρών τη βδομάδα.

Βέβαια, δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά για τάση που γενικεύεται παντού στην ΕΕ, ωθούμενη και από τους στόχους της «στρατηγικής της Λισαβόνας». Στη Γερμανία, για παράδειγμα, μετά τη «Φολκσβάγκεν», και η «Αουντι» κάλεσε τις προάλλες τους εργαζόμενους να δουλέψουν περισσότερες ώρες χωρίς καμία αύξηση μισθών! Η «μεταρρύθμιση Χαρτζ 4» προωθεί, εξάλλου, τις «δουλιές του ενός ευρώ», ενώ η ίδια η Κομισιόν, όπως αποκάλυψε ο «Ρ», προωθεί τη θέσπιση 65ωρης εργάσιμης βδομάδας.

Φυσικά, αυτού του είδους η άγρια εκμετάλλευση δε λείπει ούτε από τη χώρα μας, αλλά η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ το μόνο που «παζαρεύει» είναι η μείωση του κόστους των υπερωριών!

Πολιτιστική κατοχή...

«

...θα πρέπει να καταλάβουν όσοι θέλουν να μολύνουν την πατρίδα μας με τέτοιου είδους χυδαιότητες, ανηθικότητες, βωμολοχίες και ανομίες ότι θα βρουν μπροστά τους τους υγιώς σκεπτόμενους συνανθρώπους μας...». Σε ποιους τα πουλάει αυτά ο αρχιεπίσκοπος; Μήπως πάλι διάβαζε τα τελευταία χρόνια και δεν πήρε είδηση πως, ουσιαστικά, η χώρα μας, αλλά και άλλες βιώνουν πολιτιστική κατοχή;

Κατοχή, που έχει βάλει στο σημάδι το σύνολο του τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου και προσπαθεί να τον μεταλλάξει σε υποταγμένο καταναλωτικό χαζοβιόλη. Κατοχή, που επιχειρεί να καταπιεί τις λαϊκές παραδόσεις και να τις μετατρέψει σε εμπορικά ευκολοχώνευτα «έθνικ». Κατοχή, που ακόμα της «βγάζουν γλώσσα» κάποια γνήσια λαϊκά ήθη και έθιμα. Μήπως, τελικά, γι' αυτό γίνεται όλος ο καυγάς; Μήπως ακριβώς πονάει το γεγονός πως ακόμα η λεγόμενη «Νέα Τάξη» δεν έχει κατορθώσει να τα πάρει όλα φαλάγγι; Να ξεριζώσει από τα βάθη των λαϊκών συνειδήσεων την ικανότητα να διακρίνουν με θαρραλέα ματιά και γλώσσα την υλική πραγματικότητα και να την κάνουν τραγούδι και γιορτή;

Αυτός είναι ο συμβολισμός του λεγόμενου Διονυσιακού πνεύματος. Γι' αυτό πάντα ήταν θρασύ και αντάρτικο, σ' αυτούς που με μεταφυσικές αρλούμπες στήριζαν και διαιώνιζαν πάντα την εξουσία των κυρίαρχων τάξεων. Γι' αυτό από τα βάθη της αρχαιότητας ενέπνευσε τη λαϊκή δημιουργία όχι μόνο με τη σάτιρα, όπως διασώζεται στα αποκριάτικα έθιμα, αλλά σε κάθε μορφή πνευματικής δημιουργίας. Γι' αυτό υπήρχαν πάντα κάποιοι «ιερείς» πολύ πριν από το χριστιανισμό, που το είχαν ουσιαστικά υπό διωγμόν.

Η υπόθεση συντονισμένης παρέμβασης σκοταδιστικών κύκλων ενάντια στα αποκριάτικα τραγούδια του λαού μας θα ήταν μόνο μια γραφική κακογουστιά, αν ακριβώς δε γινόταν σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής πολιτιστικής κατοχής, που μολύνει την πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο. Ομως, δε δείχνει να έχει ανησυχήσει ανάλογα αυτούς τους ίδιους κύκλους. Παρά το μέγεθός της, που ψυχοπλακώνει. Παρά τα μέσα που χρησιμοποιεί για να επιβληθεί. Για παράδειγμα, όπως οι ναρκέμποροι, τα αμερικάνικα μονοπώλια, πριν από κάποια χρόνια, έδιναν δωρεάν τις σειρές τους στα τηλεοπτικά κανάλια μέχρι να εξαφανίσουν κάθε ανταγωνισμό και να δημιουργήσουν «εξάρτηση» από τη διαμορφωμένη ζήτηση. Τώρα από τις πρώτες δουλιές κάθε Αμερικάνου πρέσβη είναι να διεκδικεί τα πνευματικά δικαιώματα από τις σαβούρες τους. Σε λίγο και με «το δίκιο τους» θα διεκδικούν και γι' αυτές που ...αντιγράφονται, για να είναι μέσα στην ατμόσφαιρα που έχει επιβληθεί...

Αν, λοιπόν, πραγματικά ανησυχούσαν αυτοί οι κύκλοι για τη «μόλυνση» της πατρίδας μας, θα έπρεπε να είχαν ανησυχήσει και αντιδράσει πολλά χρόνια τώρα, όταν μοιράζονταν τα πολιτιστικά ναρκωτικά στους λαούς. Δεν το έκαναν και όχι γιατί «δεν τα πήραν είδηση»...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Τα πολεμικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΕ ΤΟΝ «πόλεμο κατά της διαπλοκής» ξεκινά τη νέα χρονιά η κυβέρνηση, μια και φέρνει στη Βουλή το περίφημο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο». Οφείλουμε να ομολογήσουμε, πάντως, ότι τα «διαπλεκόμενα» συμφέροντα δε δείχνουν και τόσο... τρομοκρατημένα!

Ούτε ομαδική φυγή τους παρατηρείται, ούτε κανένα φαινόμενο μετανάστευσής τους. Αντιθέτως, κέρδη φαίνονται παντού και σε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων τους, τις οποίες μάλιστα διατυμπανίζουν από τα έντυπα, τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις που διαθέτουν.

Βεβαίως, συσχετισμοί, συμμαχίες και «προτιμήσεις» αλλάζουν κι αυτό είναι μια δύσκολη διαδικασία για κάθε κυβέρνηση, όπως αυτή που διαθέτουμε. Πόλεμος πάντως, δεν είναι.

Βλέπετε, στον πόλεμο μια από τις δύο πλευρές συνήθως κερδίζει. Στην περίπτωσή μας οι κερδισμένοι είναι πάντα οι ίδιοι. Εστω και αν η μοιρασιά της λείας ανάμεσά τους είναι διαφορετική, ανάλογα με τους εκάστοτε «πράσινους» και «γαλάζιους» κυβερνώντες».

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ, οι Ελληνες αγρότες αποτελούν κίνδυνο για τη χώρα, την οικονομία της και την κοινωνία! Κάπως έτσι (ίσως και λίγο χειρότερα) μας τα λέει - εν χορώ μάλιστα - η κυβέρνηση, επειδή οι βαμβακοπαραγωγοί υπερασπίζονται το εισόδημά τους.

Η χώρα απειλείται με πρόστιμα, δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός, Ευ. Μπασιάκος, κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων τάσσεται ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, κατά των αγροτών γενικώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Βάση όλων αυτών, φυσικά, οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που - όπως μας τονίζουν οι εγχώριοι οπαδοί του ευρωμονόδρομου - πρέπει πάση θυσία να προστατευτούν και να ακολουθηθούν κατά γράμμα. Προφανώς το συμφέρον του Ελληνα μικρομεσαίου αγρότη δεν τυγχάνει τέτοιας αντιμετώπισης.

Σίγουρα πάντως και οι ίδιοι οι αγρότες βγάζουν χρησιμότατα συμπεράσματα και το πόσο αληθινά ήταν εκείνα που άκουγαν προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία. Τόσο αληθινά, όσο αυτά που θα ακούσουν τώρα από το ΠΑΣΟΚ.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνη διέξοδος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περισσότεροι από 850 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση για χρόνια σε βασικά είδη διατροφής και 1,2 δισεκατομμύρια ζουν κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας, ξοδεύοντας λιγότερο από ένα (1) δολάριο τη μέρα, ενώ η ποσότητα της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων φτάνει και περισσεύει για τη διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως βεβαιώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ.

Η επιστήμη έχει από δεκαετίες νικήσει την ελονοσία, αλλά κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας της. Χώρια, πόσα πεθαίνουν από φυματίωση, τύφο, δυσεντερία κλπ. Ασθένειες, οι οποίες είναι κι αυτές ιάσιμες από δεκαετίες.

Το 1% και μόνο των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών του 2000 θα ήταν υπεραρκετό για να χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση κάθε παιδιού στον πλανήτη, αλλά σχεδόν 1 δισ. άνθρωποι πέρασαν το κατώφλι του 21ου αιώνα δίχως να μπορούν να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να βάζουν έστω την υπογραφή τους.

Είναι ορισμένα μόνον παραδείγματα από τις τραγικές και συνεχώς εντεινόμενες ανισότητες του σύγχρονου κόσμου. Μια δραματική πραγματικότητα, που δεν αλλάζει με τις άκρως υποκριτικές φιλανθρωπικές εκστρατείες και τις όποιες προτάσεις... εξανθρωπισμού της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Μόνη διέξοδος είναι η ριζική ανατροπή της και το πέρασμα του πλούτου - όπως και των μέσων παραγωγής του - στα χέρια των λαών.

Δύο προς ένα..!

Είκοσι περίπου εποχιακοί ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» μαζεύτηκαν χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συναντήσουν τον υφυπουργό και να του θέσουν για πολλοστή φορά το αίτημά τους για άμεση μονιμοποίηση, ύστερα από 5 έως 12 χρόνια δουλιάς. Οση ώρα περίμεναν έξω από την πόρτα του υπουργείου, άνοιξαν ένα πανό και μοίραζαν στο διερχόμενο κόσμο την προκήρυξη με τα αιτήματά τους. Η κίνησή τους αυτή ήταν αρκετή για να κινητοποιήσει τον ειδικό φρουρό του υπουργείου, ο οποίος ενημέρωσε για την εκεί παρουσία των... ταραχοποιών και σε λίγα λεπτά κατέφτασαν όχι ένας, αλλά δέκα αστυνομικοί της υπηρεσίας Μέτρων Τάξης - μαζί με δυο ασφαλίτες - που «ακροβολίστηκαν» μέσα και έξω από την είσοδο του υπουργείου. Η αναλογία εργαζόμενων - αστυνομικών διαμορφώθηκε στο δυο προς ένα, χωρίς να εκφραστεί η παραμικρή «απειλητική» διάθεση από την πλευρά των συγκεντρωμένων! Να υποθέσουμε ότι αν τολμούσαν να ξεστομίσουν και κανένα σύνθημα, θα κατέφτανε ολόκληρη διμοιρία κρανοφόρων, μήπως και δεν εμπεδώσουν οι εργαζόμενοι το σύγχρονο ορισμό της τρομοκρατίας..;

Κόμματα της πλουτοκρατίας

«Η διαφορά που επιχειρούν να δημιουργήσουν είναι το ποιο από τα δυο κόμματα είναι πιο κατάλληλο από το άλλο να κυβερνά υπέρ της πλουτοκρατίας», σημειώνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στο προχτεσινό «Εθνος», σε ερώτηση για τις διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και συνεχίζει: «Σε αυτό συναγωνίζονται επάξια, ως κόμματά της που είναι. Γι' αυτό λέμε ότι οι εργαζόμενοι που ακολουθούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και που δεν έχουν καμιά ευθύνη για την αντιλαϊκή πολιτική αυτών των κομμάτων, πρέπει να τα εγκαταλείψουν το γρηγορότερο. Χρόνο χάνουν όσο ελπίζουν ότι καλό θα προκύψει γι' αυτούς.

Δείτε το ΠΑΣΟΚ. Περνάει βαθιά κρίση. Πρόκειται για κρίση στρατηγικής. Γιατί; Γιατί έχει την ίδια στρατηγική με τη ΝΔ. Και έτσι την ψευτοαντιπολιτεύεται. Μπορεί να αλλάξει στρατηγική; Δεν μπορεί, ακόμη κι αν ήθελε. Πρέπει να γίνει καθαρό: Ζούμε σε μια ταξική κοινωνία και τα κόμματα εκφράζουν και υπηρετούν ταξικά συμφέροντα.

Ας πάρουμε αυτή την καραμέλα που λένε ανάπτυξη. Ανάπτυξη είχαμε και επί ΠΑΣΟΚ. Ανάπτυξη έχουμε και τώρα. Ποιοι κέρδισαν από την ανάπτυξη; Ποιοι κερδίζουν και τώρα; Οι λίγοι. Κι όμως, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντιδικούν, ποιο από τα δύο μπορεί να φέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη. Δηλαδή καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ακριβώς γι' αυτό και τα δύο κόμματα προωθούν τις ελαστικές μορφές εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, την ιδιωτική ασφάλιση, την αύξηση των χρονικών ορίων συνταξιοδότησης».

Πορεία αντιδραστικοποίησης

Συνεχίζεται, και, μάλιστα, με γοργά βήματα, η πορεία αντιδραστικοποίησης της δημόσιας ζωής στις ΗΠΑ. Γεγονός, το οποίο δεν προεξοφλεί μόνο τις πολύ χειρότερες μέρες, που έρχονται για τον αμερικανικό λαό. Προειδοποιεί, επίσης, για όσα έρχονται και τους λαούς της Ευρώπης, αφού οι ΗΠΑ και η ΕΕ δε «συναγωνίζονται» μόνο στην εξασφάλιση αγορών και ζωνών επιρροής, αλλά και στην εφαρμογή «αντιτρομοκρατικών» μέτρων.

Στις ΗΠΑ, λοιπόν, ισχύει ήδη η νέα νομοθεσία «εσωτερικής ασφάλειας». Σύμφωνα με αυτήν, ο νέος υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας (αναμένεται ο διορισμός του από τον Τζ. Μπους) θα έχει υπό τις διαταγές του τις ενοποιημένες πλέον σχετικές 15 ομοσπονδιακές υπηρεσίες - συμπεριλαμβανομένων της CIA και του FBI. Ο - έτσι κι αλλιώς, υποτυπώδης - μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικός έλεγχος των υπηρεσιών αυτών καταργείται. Το μόνον όργανο ...ελέγχου θα είναι το Συμβούλιο Πολιτικών Ελευθεριών. Μια επιτροπή από διορισμένους υπαλλήλους του Λευκού Οίκου, η οποία θα είναι υπόλογη στον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας. Δηλαδή, σ' αυτόν που υποτίθεται θα ελέγχει..! Και, βέβαια, η νέα νομοθεσία παρέχει στις αρμόδιες υπηρεσίες τις απαραίτητες δυνατότητες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται περισσότερες εξουσίες στις κάθε λογής «αντιτρομοκρατικές» υπηρεσίες και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, αυθαίρετες συλλήψεις, κράτηση επ' αόριστον, κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας, περιορισμοί στη χορήγηση βίζας σε αλλοδαπούς, κλπ., κλπ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απελευθέρωση ασυδοσίας μεγαλοεπιχειρηματιών

Η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, αποτελεί μεγάλης σημασίας στόχο για το μεγάλο κεφάλαιο. Το απελευθερωμένο ωράριο αποτελεί το μεγάλο σκαλοπάτι, ώστε μια χούφτα πολυεθνικών και μεγάλων ντόπιων επιχειρήσεων να ενισχύσει την κυριαρχία τους στην αγορά. Η απελευθέρωση του ωραρίου αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου γιατί το απελευθερωμένο ωράριο πάει μαζί με την «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή την ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, τα δελτία παροχής υπηρεσιών κλπ.

Η απελευθέρωση του ωραρίου μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις να ξεμπερδεύουν με τα «μικρά μαγαζιά», ιδιαίτερα τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, που δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό με τα μεγαθήρια. Εχει συμβάλλει αποφασιστικά μαζί με την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, ώστε ο εργαζόμενος να εξαναγκάζεται σε μερική δουλιά, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σταθερό χρόνο δουλιάς και με τους όρους που θέλει ο εργοδότης. Δηλαδή στην υπερεκμετάλλευση.

Η πλήρης απελευθέρωσή του θα σημάνει την πλήρη εξαθλίωση, τη μετατροπή του εργάτη σε σκλάβο με την απεριόριστη ένταση της εκμετάλλευσης. Θα εξαφανιστεί και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος που διαθέτει σήμερα, θα χάσει την προσωπική και κοινωνική του ζωή και όλα αυτά για ένα κομμάτι ψωμί, που δε φτάνει να θρέψει όχι την οικογένειά του αλλά ούτε τον ίδιο. Με την πλήρη απελευθέρωσή του εκατοντάδες χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες απειλούνται με αφανισμό.

Μέχρι σήμερα βεβαίως οι κυβερνήσεις δε θα κατάφερναν αυτά τα σημαντικά για το κεφάλαιο αποτελέσματα, αν δεν είχαν στο πλευρό τους τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ έχουν εγκληματικές ευθύνες για το ήδη απελευθερωμένο ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις «λάστιχο» που επικρατούν στο εμπόριο, στον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο. Συμμετείχαν στα τραπέζια του διαλόγου και έβαλαν φαρδιές υπογραφές στην απελευθέρωση του ωραρίου.

Το επιχείρημα για αύξηση της απασχόλησης που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι μια μεγάλη απάτη. Η απελευθέρωση μέχρι σήμερα έφερε τα 4ωρα, τα 3ωρα ακόμα και τα 2ωρα, που όχι μόνο δεν αύξησαν την απασχόληση, αλλά μοίρασαν μια θέση πλήρους και σταθερής εργασίας σε δυο και τρεις εργαζόμενους, με μισθούς των 300 ευρώ το μήνα! Εφερε τα 9ωρα και τα 11ωρα χωρίς πληρωμή υπερωριών για άλλους εργαζόμενους.

Το ζήτημα της απελευθέρωσης του ωραρίου δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο, αλλά το σύνολο της εργατικής τάξης. Απαιτεί τον κοινό και συντονισμένο αγώνα με τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, που θα πληρώσουν το απελευθερωμένο ωράριο με τον αφανισμό τους. Απαιτεί την οργάνωση της εργατικής τάξης στην κατεύθυνση της επιθετικής διεκδίκησης των αιτημάτων της για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με μισθό 1.200 ευρώ, για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, πλήρη καθολική και δημόσια κοινωνική ασφάλιση κλπ. Απαιτεί τη σύγκρουση με αυτή την πολιτική, προκειμένου να παρεμποδιστεί η εφαρμογή της, ως την ανατροπή της, που αποτελεί το μόνο σίγουρο δρόμο για την αλλαγή της κατάστασης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org