Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Οδηγίες για τη συμπλήρωση του Ε9

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί στις δηλώσεις για τα ακίνητα, που φέτος θα υποβληθούν από ΟΛΟΥΣ τους φορολογούμενους

Διευκρινιστικές οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9, που φέτος θα συμπληρώσουν και θα υποβάλλουν όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι (ακόμα κι αν δεν κατέχουν ακίνητα) και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τους φορολογούμενους που θα πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, δόθηκαν με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το έντυπο Ε9 υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα, μόνο από φυσικά πρόσωπα.Οι σύζυγοι, εφόσον υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, θα συμπληρώσουν κοινό έντυπο Ε9 και σε ξεχωριστή σειρά του εντύπου αυτού θα αναγράφονται τα ακίνητα του κάθε συζύγου. Τα ακίνητα των ανήλικων άγαμων τέκνων, δηλαδή των τέκνων που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν περιέλθει σε αυτά λόγω γονικής παροχής ή δωρεάς των γονέων τους, δηλώνονται από τους γονείς τους. Η αξία των ακινήτων αυτών προστίθεται κατά ίσα μέρη στην ακίνητη περιουσία του πατέρα και της μητέρας τους, εφόσον αυτοί ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα ή μόνο στην περιουσία του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα. Αντίθετα τα ακίνητα των ανήλικων άγαμων παιδιών που έχουν περιέλθει σε αυτά από κληρονομιά ή δωρεά αιτία θανάτου με εξαίρεση αυτή των γονέων τους, δηλώνονται στο όνομά τους και υποβάλλουν το έντυπο Ε9, εφόσον έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, θα κληθούν με σχετική πρόσκληση από τον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ που ανήκουν.Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όμως όλοι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση του εντύπου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο γενικό φυλλάδιο οδηγιών για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έτους 1997 και συγκεκριμένα στη σελίδα 6 αναγράφεται ότι το έντυπο Ε9 υποβάλλεται από το φορολογούμενο μαζί με τη δήλωση, εφόσον υπάρχουν ακίνητα την 1η Γενάρη 1997. Η πληροφόρηση αυτή πρέπει να αγνοηθεί,αφού έντυπο Ε9 θα υποβάλουν ΟΛΟΙ οι φορολογούμενοι.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που ο φορολογούμενος απεβίωσε το 1996 με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθεί από τους κληρονόμους του δε θα συνυποβληθεί το έντυπο Ε9, έστω κι αν ο αποβιώσας κατά το χρόνο που ζούσε είχε στην κυριότητά του ακίνητα. Τα ακίνητα αυτά θα συμπεριληφθούν στο έντυπο Ε9 που θα υποβληθεί από τους κληρονόμους του αποβιώσαντος εφόσον αυτοί έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1). Σε περίπτωση που η επικαρπία ακινήτου έχει αποχωρισθεί από την κυριότητα, ο φορολογούμενος έχει υποχρέωση να αναγράψει στο έντυπο Ε9 ό,τι του ανήκει κατά περίπτωση.

Αν ο φορολογούμενος έχει τη χρήση διαμερίσματος που περιήλθε σ' αυτόν από εργολάβο με προσύμφωνο χωρίς να έχει παραδοθεί το διαμέρισμα αυτό με συμβολαιογραφική πράξη μέσα στην προθεσμία που ορίζεται από το νόμο, υπόχρεος για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 είναι ο εργολάβος.

Αναλυτικότερα, στους διάφορους πίνακες που περιλαμβάνει το εσωτερικό του εντύπου Ε9, θα πρέπει να αναγραφούν τα εξής:

  • Τα στοιχεία των κτισμάτων οπουδήποτε κι αν βρίσκονται (εντός ή εκτός σχεδίου περιοχές), ενώ στην έννοια του αγροτεμαχίου ή αγρού περιλαμβάνονται όλα τα γήπεδα - εκτάσεις που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
  • Ως διεύθυνση οικοπέδου με κτίσμα θεωρείται ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται η κεντρική είσοδος του κτίσματος. Προσόψεις ακινήτου θεωρούνται οι πλευρές του που έχουν άνοιγμα (παράθυρο, πόρτα ή προθήκη) σε δρόμο, στοά ή στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. Προκειμένου για οικόπεδο, προσόψεις θεωρούνται οι πλευρές του που συνορεύουν με κοινόχρηστους χώρους.
  • Αναγράφονται οι ονομασίες των δρόμων που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο και δε συμπληρώνονται οι σχετικές στήλες υποχρεωτικά για τα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού ακίνητα (κτίσματα ή οικόπεδα).
  • Αναγράφεται ο αριθμός του οικοδομικού τετραγώνου στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο (οικόπεδο ή οικόπεδο με κτίσμα) μόνο σε περίπτωση που αυτό είναι εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού και δεν είναι γνωστές οι ονομασίες των δρόμων που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο.
  • Ως επιφάνεια των κύριων χώρων θεωρείται η καθαρή επιφάνεια μετά των εξωτερικών τοίχων, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινοχρήστων (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα, λεβητοστάσια κλπ. ).
  • Ως βοηθητικοί χώροι θεωρούνται τα πάσης φύσεως ανεξάρτητα κτίσματα που βρίσκονται στον ακάλυπτο ή στον υπόγειο χώρο π. χ. αποθήκες, πλυσταριά, στεγασμένα γκαράζ κλπ.
  • Σε περίπτωση μεταφοράς συντελεστή δόμησης, αναγράφεται η επιφάνεια του βαρυνόμενου οικοπέδου.
  • Αναγράφεται η επιφάνεια όλων των κτισμάτων που βρίσκονται στο οικόπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των κοινόχρηστων χώρων εκτός των βοηθητικών χώρων.
  • Στην περίπτωση που το δηλούμενο είναι κτίσμα που αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία, στις σχετικές στήλες αναγράφεται στην ίδια σειρά μέσα σε παρένθεση εκτός από το ποσοστό συνιδιοκτησίας (πλήρους κυριότητας, ψιλής κυριότητας, επικαρπίας) και το ποσοστό επί του οικοπέδου, που αναλογεί στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία.
  • Τέλος, ως μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις θεωρούνται οι κατηγορίες πετρωδών και επικλινών γηπέδων - εκτάσεων.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ