Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στα 3,4 δισ. ευρώ το «φέσι» στο ΙΚΑ

Νέα προκλητική χαριστική ρύθμιση σε αυτούς που ληστεύουν το Ιδρυμα

Από παλιότερη συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΙΚΑ
Από παλιότερη συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΙΚΑ
Με το αστρονομικό ποσό των 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν φεσώσει οι επιχειρήσεις το ΙΚΑ, μέχρι τις 31 Οκτώβρη 2004. Από το ποσό αυτό τα 2,3 δισ. ευρώ είναι χρήματα που οι εργοδότες αν και παρακρατούν από τους εργάτες δεν απόδωσαν στο ΙΚΑ και τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ είναι τα πρόσθετα τέλη. Και ενώ η ληστεία σε βάρος του ΙΚΑ έχει πάρει απίθανες διαστάσεις, η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες στη Βουλή προβαίνει σε νέα ρύθμιση χρεών, «την ευνοϊκότερη που έγινε στο ελληνικό κράτος»! όπως τόνισε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ρύθμιση προβλέπει τη μείωση των πρόσθετων τελών μέχρι και 80%, αν οι οφειλές καταβληθούν εφάπαξ και 50% αν οι οφειλές καταβληθούν σε 80 μηνιαίες δόσεις. Δηλαδή, δε φτάνει που χαρίζεται στις επιχειρήσεις το μισό ποσό από τα πρόσθετα τέλη, αλλά και η διάρκεια αποπληρωμής επεκτείνεται μέχρι τα εξίμισι χρόνια! Πρόκειται για άλλη μια χαριστική πράξη προς το μεγάλο κεφάλαιο, η δεύτερη μέσα στο 2004, μετά από την αντίστοιχη ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ. Και όσο και αν η ηγεσία του υπουργείου είπε ότι αυτή είναι η «τελευταία», το σίγουρο είναι ότι επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά η πολιτική των εισφοροαπαλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση η μη καταβολή των βεβαιωμένων εισφορών προς το ΙΚΑ, από την εργοδοσία, η οποία αποτελεί σήμερα το 50% των τακτικών εσόδων του ΙΚΑ για το 2004, μαζί με την παράνομη εισφοροδιαφυγή που ξεπερνά ετησίως το 1,5 δισ. ευρώ, έχουν εξελιχτεί σε γάγγραινα που κατατρώει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας.

Και ο οικονομικός στραγγαλισμός του Ιδρύματος συμπληρώνεται με το καθεστώς υποχρηματοδότησης που επιβλήθηκε με το νόμο 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εφαρμόζεται πλέον με θρησκευτική ευλάβεια από τη σημερινή κυβέρνηση.

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου -σε απάντηση σχετικής ερώτησης για τα ελλείμματα του ΙΚΑ - ότι δήθεν η κυβέρνηση θα διαφυλάξει την οικονομική ευρωστία του Ιδρύματος, δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Αλλωστε παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του διοικητή του ΙΚΑ Ι. Βαρθολομαίου να συσκοτίσει την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος, τελικά ομολογήθηκε ότι το 1% «δε φτάνει» και πως «πρέπει να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό». Ομως παρά τη ρητορική αναγνώριση του προβλήματος, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αυξάνει τη χρηματοδότηση, αλλά όπως έκανε χτες, χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο τα χρέη του προς το ΙΚΑ. Οσο για το πρόσχημα ότι έτσι βοηθιούνται και οι μικρές επιχειρήσεις, να μην κατεβάσουν ρολά, γι' αυτό φροντίζουν επαρκώς τα μονοπώλια και οι μεγάλες πολυεθνικές που με τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, απαλλοτριώνουν κατά χιλιάδες τους μικρομεσαίους εμποροβιοτέχνες.

Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε η ΝΔ εφαρμόζει

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Απασχόλησης αφιέρωσε ένα σημαντικό μέρος της χτεσινής συνέντευξης για να ασκήσει κριτική στο ΠΑΣΟΚ που όταν ήταν κυβέρνηση δεν προχώρησε στην εφαρμογή των νόμων που ψήφισε. Επί της ουσίας έκανε καθαρό ότι το υπουργείο Απασχόλησης και η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ο πραγματικός «εκτελεστής» της αντιασφαλιστικής διαθήκης του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση αποδέχεται το γενικό πλαίσιο των νόμων 3029 και 3232 του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι το υπουργείο «επιταχύνει τις διαδικασίες για όποιες ρυθμίσεις είναι στον αέρα».

Στα πλαίσια αυτά προανήγγειλε ένα νέο «κοινωνικό διάλογο» με τη ΓΣΕΕ και τους άλλους φορείς. Βασικά ζητήματα αυτού του κοινωνικού διαλόγου, η υπαγωγή των ειδικών ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ, το θέμα των επικουρικών ταμείων που βρίσκονται εκτός ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και το ζήτημα των επικουρικών των τραπεζών, που όπως είπε η κυβέρνηση θα περιμένει τα αποτελέσματα του διαλόγου μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζών.

Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση Σάλλα, πρόσθεσε ωστόσο ότι «θα έχουμε εξελίξεις από πλευράς τραπεζιτών και ΟΤΟΕ» και ακόμα ότι πως «ο εσωτερικός διάλογος τραπεζιτών και αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόκληση σε βάρος της εργατικής τάξης η νέα αντιασφαλιστική ρύθμιση(2006-11-02 00:00:00.0)
Χαρτοπόλεμος εντυπώσεων για τα επικουρικά(2006-10-18 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη η νέα επίθεση(2006-08-27 00:00:00.0)
Νέες χαριστικές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο(2006-08-11 00:00:00.0)
Ξηλώνει το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων(2005-06-04 00:00:00.0)
Καρότο υποσχέσεων και δικαστικό μαστίγιο(2003-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ