Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται ενιαίος αγώνας όλων

Από τη χτεσινή συζήτηση της Αλ. Παπαρήγα με εργαζόμενους στην Εμπορική Τράπεζα
Από τη χτεσινή συζήτηση της Αλ. Παπαρήγα με εργαζόμενους στην Εμπορική Τράπεζα
«Ερχεται καινούριος χειμώνας στο ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή περιοδεία της στην Εμπορική Τράπεζα, και απηύθυνε κάλεσμα αγώνα προς τους εργάτες, τους μικρομεσαίους και την αγροτιά, λέγοντας ότι αυτός θα «έχει αποτελέσματα μόνο όταν είναι ενιαίος με κοινά αιτήματα».

Η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στη νέα επίθεση ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση, σημείωσε: «Ο σχεδιασμός είναι καθαρός. Οι τραπεζίτες, αξιοποιώντας όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έκανε η ΝΔ, μετά το ΠΑΣΟΚ και τώρα συνεχίζει η ΝΔ, βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία να βγάλουν από πάνω τους όλες τις υποχρεώσεις που έχουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Στην προκειμένη περίπτωση στο επικουρικό. Βαδίζουν για αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων αλλά και παράδοση των ασφαλιστικών ταμείων στην αγορά και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες». Και πρόσθεσε: «Μια κουβέντα θα θέλαμε να πούμε στους εργαζόμενους. Μη σας παραπλανούν. Καμία συναίνεση. Θα ελιχθούν, θα σας πετάξουν διάφορες προτάσεις που τάχα θα είναι ωφέλιμες και ευέλικτες. Καμία συναίνεση. Κατά μέτωπο επίθεση όλων των εργαζομένων. Τραπεζοϋπάλληλοι, εργάτες κλωστοϋφαντουργίας, εργάτες βιομηχανίας, ΕΒΕ, αγροτιά. Ερχεται καινούριος χειμώνας στο ασφαλιστικό σύστημα και ο αγώνας θα έχει αποτελέσματα μόνο όταν είναι ενιαίος με κοινά αιτήματα».

Στη συζήτηση που έγινε με τους εργαζόμενους της Εμπορικής η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: Θέλουν «να βγάλουν όλα τα θεμέλια» και να «φτιάξουν ένα σύστημα όπου δίνεις περισσότερα, απολαμβάνεις λιγότερα και αγοράζεις και από τον ιδιωτικό τομέα». Σήμερα η ΝΔ εφαρμόζει, προς το παρόν, τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και όταν χρειαστεί θα φτιάξει καινούριο θεσμικό πλαίσιο. Οι εργαζόμενοι, τόνισε, έχουν απέναντί τους έναν αντίπαλο πολυπρόσωπο, «τα δύο κόμματα εξουσίας, την εργοδοσία, το τραπεζικό κεφάλαιο, την ΕΕ», που έχει «σχεδιασμό και στρατηγική». Επομένως, πρέπει το εργατικό κίνημα «να αντιμετωπίσει τα πράγματα με πολιτικούς όρους, με σχεδιασμό και γενικότερη στρατηγική».

Για την πρόταση της διοίκησης της Εμπορικής τόνισε ότι ήταν ένα πρώτο βήμα που μάλλον εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό ώστε να ακολουθήσουν οι άλλες τράπεζες. Μετά την αντίδραση που υπήρξε ήρθε η πρόταση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς για τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου, «στο οποίο θα μπουν όλα τα επικουρικά των τραπεζών». Πιέζουν να γίνει αυτό το πράγμα γιατί λένε ότι όλες οι τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν στα διεθνή λογιστικά πρότυπα και θέλουν να ξεφορτωθούν τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. «Φαίνεται ότι έτσι διευκολύνονται να εξυγιάνουν το ενεργητικό τους και να μπουν στη λογική των εξαγορών, συγχωνεύσεων». Από την άλλη, λένε ότι τις περιουσίες των επικουρικών ταμείων θα τις διαχειρίζονται οι τράπεζες. Ενώ για τους εργαζόμενους η πρόταση σημαίνει νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, κ.ά.

Οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους

Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να μη δείξουν καμία συναίνεση, τόνισε, και πρόσθεσε: «Απ' ό,τι έχουμε ενημερωθεί υπάρχει τάση συναίνεσης από την ΟΤΟΕ και μάλλον και από τη ΓΣΕΕ». Οι οποίες χρησιμοποιούν ως πρόσχημα ότι η πρόταση δεν πάει τους εργαζόμενους στο επικουρικό του ΙΚΑ αλλά θα φτιάξουν δικό τους. Ομως, «το σύστημα μπορεί να διαμορφώνει νέα εύηχα σχήματα και να είναι χειρότερα από τα παλιά».

Χρειάζεται, επομένως, «οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους». Χρειάζεται ενιαίος αγώνας όλων, «εμείς εκεί θέλουμε να βοηθήσουμε. Να μη μείνουν οι τραπεζοϋπάλληλοι μόνοι τους». Είναι ενιαία η επίθεση στην Ασφάλιση και στην Υγεία. «Αρα χρειάζεται πανεργατικός αγώνας», στον οποίο πρέπει να μπουν και οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες.

Εμείς, σημείωσε, «δεν είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη ενός ενιαίου φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους τους εργατοϋπαλλήλους αλλά προς τα πάνω και με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Με μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση μισθών, πηγή χρηματοδότησης κράτος και εργοδότες, ισότιμες υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας, κ.ά.». Ακόμα, στάθηκε στο ζήτημα της Υγείας λέγοντας ότι η μεγάλη έκρηξη θα έρθει σε αυτόν τον τομέα, «θα αυξηθούν οι κρατήσεις της Υγείας, θα πληρώνεις περισσότερα για να έχεις Υγεία και θα επέλθει ιδιωτικοποίηση», γι' αυτό χρειάζεται περιφρούρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ