Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Με αγώνες απαντούν στην κοροϊδία

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Καμιά αύξηση, πέραν του ...ενός ευρώ ημερησίως, για το 2005 στους συνταξιούχους. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στην αντιπροσωπεία των συνταξιούχων, στη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους. Νωρίτερα, χιλιάδες συνταξιούχοι πραγματοποίησαν μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίσταση (πρώην Κοτζιά) και από εκεί πορεύτηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι συνταξιούχοι δήλωσαν ότι δεν κάνουν βήμα πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, όπως ανακοίνωσαν και χτες, θα συμμετέχουν αποφασιστικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη.

Οι συνταξιούχοι απαίτησαν να μπει «τέρμα», στις συντάξεις πείνας που τους έχουν καταδικάσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αλλά και στις αυξήσεις - ελεημοσύνη (ένα ευρώ τη μέρα), που τους δίνει για το 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυξήσεις, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα.

Τρία λεπτά. Τόσος ήταν ο χρόνος που αφιέρωσε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στην αντιπροσωπεία των συνταξιούχων, οι οποίοι ζήτησαν συνάντηση μαζί του, προκειμένου να τον ενημερώσουν αναφορικά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, τους παρέπεμψε στους ...αρμόδιους υπουργούς και ξεκαθάρισε πως για το 2005 δε θα γίνουν αυξήσεις, διότι ...δεν αντέχει η οικονομία!

Δυναμική συγκέντρωση σε Αθήνα...

Στην Αθήνα, χιλιάδες συνταξιούχοι από τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και την Αττική, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), μετά από κάλεσμα των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΤΑΕ, ΟΤΑ και Δημοσίου.

Οπως σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ, Διαμ. Μαυροδόγλου, η θέση των συνταξιούχων χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Χαρακτήρισε ψίχουλα τις αυξήσεις της τάξης του 3,5%, που δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ στους συνταξιούχους για το 2005. Αυξήσεις, που μεταφράζονται σε 0,35 έως 1 ευρώ αύξηση τη μέρα! Τέλος, σημείωσε πως σ' αυτήν την πολιτική δε χωρούν μερεμέτια και είναι ανάγκη οι συνταξιούχοι μαζί με τους εργαζόμενους να χτίσουν το δικό τους μέτωπο αγώνα. Σύντομο χαιρετισμό, έκανε ο Χρ. Τριάντης, πρόεδρος των συνταξιούχων ΤΕΒΕ, ο οποίος είπε ότι οι συνταξιούχοι είναι αναγκασμένοι να ζουν με συντάξεις πείνας και τόνισε την ανάγκη συντονισμένου αγώνα.

Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα
Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα
Ο Δημ. Αγκαβανάκης, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους συνταξιούχους να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το Μέτωπο στις 9 Δεκέμβρη και τόνισε την ανάγκη να καταδικαστεί συνολικά η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια - και αφού εγκρίθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης - οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Με συνθήματα όπως «Με πενταροδεκάρες δε μας ξεγελάτε, ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε», «960 ζητούν τα γηρατειά να ζούμε από τη σύνταξη και όχι από ζητιανιά» και «Δώστε πίσω τα κλεμμένα», οι διαδηλωτές με υψωμένες τις γροθιές απαίτησαν να τελειώσει η κοροϊδία.

...και Θεσσαλονίκη

Εξίσου μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν και οι συνταξιούχοι της Β. Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη. Συνταξιούχοι όλων των Ταμείων από τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη και το Λιτόχωρο, από το Κιλκίς, την Καβάλα και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης συγκεντρώθηκαν χθες στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Εκεί μίλησαν ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Γ. Μπαρκούκης και η αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Σ. Φραγγή. Περιέγραψαν τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των απόμαχων της δουλιάς και παρουσίασαν το διεκδικητικό πλαίσιο του αγώνα τους. Χαιρέτισε ο γγ του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σ. Ζαριανόπουλος, σημειώνοντας τη σημαντική συμβολή τους στους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Στα Γιάννενα

Σε μία μαζική συγκέντρωση χτες στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, οι συνταξιούχοι των Ομοσπονδιών ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνταξιούχοι, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και την αγωνιστική τους διάθεση να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, σε συντονισμό με το ταξικό ρεύμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, έγιναν τοποθετήσεις από εκπροσώπους των κατά τόπους σωματείων συνταξιούχων. Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι Αντ. Θεοδώρου από το Αγρίνιο, Κ. Μανώλης από τα Γιάννενα, Δ. Παπαδιώτης από την Πρέβεζα, Π. Παπασπύρου από την Αρτα. Οι απόμαχοι της δουλιάς εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την τραγική ανέχεια που βιώνουν σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας πως ο δρόμος του αγώνα είναι το μόνο που τους απομένει για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ