Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Εντείνεται η επίθεση

Συνεχίζεται με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς η κινητικότητα κυβέρνησης, εργοδοτών και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών για το ασφαλιστικό και ενώ, όλο και πιο πολύ, προβάλλεται η πρόταση του προέδρου της Πειραιώς, του Σάλλα για ένταξη όλων των εργαζομένων στο ΙΚΑ και το ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ (το επικουρικό του ΙΚΑ) αλλά και τη δημιουργία ενός Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου Τραπεζών που θα λειτουργεί συμπληρωματικά και ως φαίνεται θα έχει ημερομηνία λήξης.

Η πρόταση αυτή χτυπά ολοσχερώς τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων μειώνοντας τις συντάξεις και τις παροχές, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας. Ενώ από την άλλη αποφέρει τεράστια κέρδη στους τραπεζίτες αφού ξεφορτώνονται τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τα υπάρχοντα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στις τράπεζες και τις μεταφέρουν στο ΙΚΑ, επιβαρύνοντας το σύνολο των ασφαλισμένων του. Ταυτόχρονα, το Ταμείο αυτό θα έχει ημερομηνία λήξης αφού θα αφορά μόνο όσους έχουν ασφαλιστεί μέχρι και το 2002. Οι προσληφθέντες από το 2003 και μετά θα ασφαλίζονται μόνο στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ. Ακόμα, η πρόταση προβλέπει τη χρηματοδότηση του Ταμείου και από το δημόσιο με 68 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αλλά και την εκμετάλλευση των αποθεματικών του Ταμείου από τους τραπεζίτες!!! Με άλλα λόγια, επικουρικό στα χαρτιά, επαγγελματικό ταμείο στην πραγματικότητα, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ασφάλισης.

Την πρόταση αυτή στηρίζει και η κυβέρνηση αφού χτες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι υπάρχουν συζητήσεις με τους τραπεζίτες και τους εκπροσώπους των εργαζομένων «προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων». Είναι, δηλαδή, ακριβώς η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι τραπεζίτες για την ένταση της επίθεσης στο ασφαλιστικό.

Από τη μεριά της η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δηλώνει απλώς «επιφυλακτική» για «τα νέα δεδομένα» που δεν είναι ξεκάθαρα. Από την άλλη επιμένει στην πρόταση της για ενιαίο επικουρικό, επιδιώκοντας την υλοποίηση μιας από τις στρατηγικές επιδιώξεις του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα και είναι πάντα πρόθυμη να προστρέξει στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου». Σήμερα η ΟΤΟΕ δίνει συνέντευξη Τύπου ενώ το μεσημέρι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Εμπορικής κ. Προβόπουλο και την ερχόμενη Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομίας. Εξάλλου, σήμερα συνάντηση θα γίνει μεταξύ του υπουργού και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ