Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ»
Συγκέντρωση των φαρμακείων σε λίγα χέρια

Διακήρυξη ενόψει των αυριανών εκλογών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

Η πολιτική των αναδιαρθρώσεων και των αντιδραστικών ανατροπών στο σύστημα Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης προωθείται και στο φάρμακο, υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» στην εκλογική διακήρυξή της ενόψει των εκλογών στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ), που θα γίνουν αύριο (4.12.2004) στο ξενοδοχείο «Χολιντέι Ιν» (9 π.μ. - 5 μ.μ.).

«Μεθοδεύεται συστηματικά, συνεχίζει η "Πανεπιστημονική", ώστε το φάρμακο σαν εμπόρευμα, να διακινείται από φαρμακεία που θα είναι συγκεντρωμένα σε λίγους, με μονοπωλιακά χαρακτηριστικά. Αλλωστε, ήδη ξεκίνησε η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, για σχέδιο οδηγίας προς όλες τις χώρες-μέλη, για απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, έχουμε καθαρό ότι οι "επιχειρηματικές" λύσεις που προτείνονται δεν αποτελούν γραμμή άμυνας για την πλειοψηφία των φαρμακοποιών. Σήμερα, ακόμη και η "διέξοδος" του συνεταιρισμού φαρμακείων ή οι μικρές ανώνυμες εταιρίες αποδυναμώνεται μπροστά στην ένταση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, στην πολιτική των συγχωνεύσεων και των εξαγορών».

Στη συνέχεια η «Πανεπιστημονική» αναφέρεται στα συσσωρευμένα προβλήματα. «Για το ασφαλιστικό, τονίζει η "Πανεπιστημονική", η ηγεσία του ΦΣΑ το προηγούμενο διάστημα εξέφραζε την αντίθεσή της στην υποχρεωτική συνταξιοδότηση των φαρμακοποιών στο 70ό έτος της ηλικίας τους. Ηθελαν παράταση του εργάσιμου βίου. Φαίνεται ότι δεν έχουμε να κάνουμε με απλούς συνδικαλιστές, αλλά συνδικαλιστές βιονικούς Σούπερμαν, που μπορούν να δουλεύουν μέχρι τα 120! Η "Πανεπιστημονική" στο ΔΣ κατήγγειλε τις συγκεκριμένες απόψεις και πρότεινε αγώνα για συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Αύξηση των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών. Αυτός ο στόχος είναι ρεαλιστικός, γιατί εκφράζει τις ανάγκες των συναδέλφων. Οι απόψεις της ηγεσίας του ΦΣΑ για εργασία έως τα βαθιά γεράματα, ίσως και έως το θάνατο, είναι πράγματι μέσα στο πνεύμα των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αναφερόμενη στην εξαγγελία για την κατάργηση της λίστας η «Πανεπιστημονική» υπογραμμίζει ότι στην ουσία δημιουργείται μια άλλη λίστα - εκείνη των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία θα απαγορεύεται να συνταγογραφηθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία (ούτε με ιατρική γνωμάτευση). Η τιμή των ΜΗΣΥΦΑ σταδιακά θα απελευθερωθεί. Στόχος η πλήρης απελευθέρωση της τιμής, με τελικό στάδιο να καταλήξουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Ζητούμε την κατάργηση της λίστας φαρμάκων και των ΜΗΣΥΦΑ, τονίζει η "Πανεπιστημονική". Ολα τα φάρμακα να διατίθενται δωρεάν, με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια, με τη συνταγή του θεράποντα γιατρού».

Η «Πανεπιστημονική» είναι η μοναδική παράταξη που αντιπάλεψε την προσπάθεια απελευθέρωσης του ωραρίου με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναφερόμενη στις άλλες παρατάξεις η «Πανεπιστημονική» επισημαίνει πως καλλιέργησαν συντεχνιακές αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρξουν μεμονωμένες λύσεις σε κλαδικό επίπεδο, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων.

Η «Πανεπιστημονική» καλεί τους φαρμακοποιούς να την ενισχύσουν και μαζί με τους άλλους εργαζόμενους να διεκδικήσουν δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Ο ρόλος του φαρμακοποιού σε ένα τέτοιο σύστημα είναι αναντικατάστατος και διευρυμένος, τονίζει η "Πανεπιστημονική". Σ' αυτές τις συνθήκες ο καλά αμειβόμενος επιστήμονας φαρμακοποιός θα μπορεί να ασχοληθεί με την έρευνα, παραγωγή, έλεγχο και διάθεση του φαρμάκου, αξιοποιώντας την επιστημονική του γνώση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ