Παρασκευή 11 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες χαριστικές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο

Στη Βουλή τις επόμενες μέρες το σχετικό νομοσχέδιο

Για τους συνταξιούχους συντάξεις πείνας. Για τους εργοδότες νέες χαριστικές ρυθμίσεις
Για τους συνταξιούχους συντάξεις πείνας. Για τους εργοδότες νέες χαριστικές ρυθμίσεις
Ενώ η κυβέρνηση «τρέχει» την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου του ΠΑΣΟΚ 3029/2002 και βιάζεται να περικόψει ασφαλιστικά δικαιώματα (π.χ., ΒΑΕ), ενώ ενεργοποιεί την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα δουλέψει για την προετοιμασία νέων, εκ βάθρων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, ταυτόχρονα σπεύδει να κάνει άλλο ένα δώρο στον ΣΕΒ και στις επιχειρήσεις τους.

Με το «μίνι Ασφαλιστικό» που ετοιμάζεται η κυβέρνηση χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις που σταθερά και μόνιμα εισφοροδιαφεύγουν. Στην τελευταία τους συνάντηση, προχτές, οι υπουργοί Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης, και Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, εξέτασαν τις τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, το οποίο τις επόμενες μέρες θα προωθηθεί στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και με την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου θα κατατεθεί στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προχωρά σε νέα χαριστική ρύθμιση για τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ το ύψος των οφειλών των οποίων φτάνει σήμερα στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι η δεύτερη παρόμοια ρύθμιση που γίνεται στα πλαίσια της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας της ΝΔ. Διαψεύδοντας έτσι τα ίδια τα λεγόμενά της και τις διαβεβαιώσεις που έδινε ότι η πρώτη ρύθμιση θα είναι η τελευταία και δε θα ξαναγίνει άλλη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι βεβαιωμένες απλήρωτες οφειλές των επιχειρήσεων το 2002 ανέρχονταν στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και ύστερα από τις χαριστικές ρυθμίσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, εκτοξεύτηκαν στα 3,2 δισ. Δηλαδή αυξήθηκαν περίπου κατά 45%! Την ίδια στιγμή βέβαια η εισφοροδιαφυγή, η παράνομη, συνεχίζεται με αποτέλεσμα κάθε μέρα το ΙΚΑ να χάνει 6.000.000 ευρώ.

Στη νέα χαριστική ρύθμιση προβλέπεται ότι οι εργοδοτικές οφειλές στο ΙΚΑ θα καταβάλλονται είτε εφάπαξ, οπότε και παρέχεται έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών, επιβαρύνσεων και λοιπών προσαυξήσεων, είτε καταβάλλονται σε μηνιαίες δόσεις που φθάνουν μέχρι τις 96 (δηλαδή, εξόφληση μετά από 8 ολόκληρα χρόνια). Στην περίπτωση αυτή, η έκπτωση είναι 50%.

Μάλιστα, γι' αυτούς που χρωστούν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ προβλέπονται τα εξής: Ρύθμιση του τμήματος της οφειλής μέχρι το ένα εκατομμύριο ευρώ και αναστολή της οφειλής για 18 μήνες για το τμήμα της οφειλής άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ως ευνοϊκή επιχειρείται να εμφανιστεί η διάταξη ότι οι μισθωτοί που έχουν 4.350 ένσημα μπορούν να εξαγοράσουν τα υπόλοιπα 150 προκειμένου να βγουν στη σύνταξη, δηλαδή να πάρουν την κατώτερη που προβλέπεται. Μια ρύθμιση που δε θα είχε λόγο ύπαρξης αν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν αυξήσει τον αριθμό των απαιτούμενων ενσήμων για τη συνταξιοδότηση από τα 4.050 στα 4.500. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να καταργήσει την αντιασφαλιστική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία αυξήθηκε ο κατώτερος αριθμός ενσήμων από τα 4.050 στα 4.500 ένσημα (για την κύρια σύνταξη με νόμο της ΝΔ, για την επικουρική με νόμο του ΠΑΣΟΚ), έρχεται να υποχρεώσει αυτούς που έχουν 4.350 ένσημα να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος των επιπλέον 150 ενσήμων που απαιτούνται. Αφήνει όμως έτσι και αλλιώς χωρίς σύνταξη αυτούς που έχουν κάτω από 4.350 ένσημα και μέχρι 4.050, οι οποίοι με το καθεστώς που ίσχυε πριν το 1993 λάμβαναν την κατώτερη σύνταξη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ