Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Αναδιοργάνωση - ενίσχυση της καταστολής

Αλλαγές στη διοικητική δομή ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Συστήνεται Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, που θα δραστηριοποιείται σε όλη τη χώρα και θα εποπτεύεται απευθείας από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ

ICON

Ευρείες αλλαγές στη διοικητική δομή της Αστυνομίας ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, με σύσταση νέων υπηρεσιών και αναβάθμιση άλλων, που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην «ασφάλεια του πολίτη». Το τελευταίο χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως επιχείρημα για την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών καταστολής με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας. Χωρίς καμιά πολιτική που να πλήττει τα κοινωνικά αίτια τα οποία δημιουργούν την παραβατικότητα, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ενισχύουν και αναβαθμίζουν ποιοτικά και ποσοτικά τα Σώματα Ασφαλείας. Αλλωστε, ο Γ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι η δύναμη των 52.000 ανδρών και γυναικών που στελεχώνουν την ΕΛ.ΑΣ δεν επαρκεί.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δε συνιστούν μια άλλη πολιτική. Συνεχίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ «ανακατεύουν» τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ με βάση και τα ιδιαίτερα συμφέροντα της ΝΔ ως κυβέρνησης. Αλλωστε, η εγκληματικότητα αυξάνεται σαν συνέπεια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής και του προσανατολισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, που είναι η αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην αλλαγή του οργανογράμματος της Αστυνομίας, ενώ θα ακολουθήσουν αλλαγές και στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Συγκεκριμένα, συστήνεται Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, που θα διοικείται από ταξίαρχο, θα εποπτεύεται από τον αρχηγό και θα δραστηριοποιείται σε όλη τη χώρα. Θα έχει έδρα την Αττική, με αντίστοιχη Υποδιεύθυνση στη Θεσσαλονίκη και θα αποτελείται από επιτελείο, Υποδιεύθυνση εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών - συνοδών αστυνομικών σκύλων, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) και την Υπηρεσία Εναέριων Μέσων. Ετσι, ενισχύεται με άλλη μια υπηρεσία ο λεγόμενος αντιτρομοκρατικός προσανατολισμός, που έχει επιβληθεί με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εντάσσεται στα πλαίσια των αποφάσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η τελευταία έχει αποφασίσει το «πρόγραμμα της Χάγης», το οποίο θα ενισχύσει τα μέτρα για τη δημιουργία του «ενιαίου χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», όπως έχει βαφτίσει την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών στις χώρες της ΕΕ.

Η πολιτική αυτή παίρνει, έτσι, τη θέση της και στο οργανωτικό πεδίο και με την αναβάθμιση των Υποδιευθύνσεων Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, σε Διευθύνσεις. Κάθε μια θα διαθέτει από μία Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών, Εσωτερικών Λειτουργιών και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης. Στην τελευταία ανήκει μεγάλος αριθμός συνοροφυλάκων. Στη Διεύθυνση ιδρύεται και ειδικό Τμήμα Πολιτικού Ασύλου, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από τα αιτήματα που τις κατακλύζουν. Σε αυτό θα εξετάζονται τα αιτήματα πολιτικού ασύλου ως προς την ουσία τους. Η τύχη τους, βέβαια, είναι δεδομένη, αφού το 2002 εγκρίθηκε μόνο το 0,3% των αιτήσεων. Η πολιτική της ΕΕ στην αντιμετώπιση του θέματος των μεταναστών και των προσφύγων σκληραίνει, αφού όσοι έρχονται σε χώρες της ΕΕ θα φακελώνονται, ενώ θα επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή τους ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Ιδρύονται 12 Τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, τα οποία θα δραστηριοποιούνται στην Εθνική Οδό Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων και στην Εθνική Κορίνθου - Τρίπολης, ενώ θα τοποθετηθούν, με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, κάμερες και φωτεινές ενδείξεις σε επικίνδυνα σημεία τους. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το θέμα της οδικής ασφάλειας, με εισπρακτική λογική, μέσω της επιβολής προστίμων, χωρίς να γίνονται τα απαραίτητα έργα που θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια. Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα σκοτώνονται σε τροχαία 2.000 άνθρωποι και τραυματίζονται 35.000, οι 10.000 από τους οποίους μένουν ανάπηροι.

Επίσης, ιδρύεται Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Επισήμων, Διεύθυνση Μεταγωγών - Δικαστηρίων Αττικής, καθώς και Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας της ΓΑΔΑ. Στόχος των τελευταίων είναι η κατεύθυνση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος της λειτουργίας της δραστηριότητας των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής δικαιοδοσίας τους. Οι επικεφαλής αυτών των Υποδιευθύνσεων, σε περίπτωση σοβαρών υποθέσεων τάξης, θα αναλαμβάνουν προσωπικά τη διεύθυνση των αστυνομικών ενεργειών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μας δουλεύουν με τις «εφόδους» στα αστυνομικά τμήματα(2009-01-22 00:00:00.0)
Οι κάμερες παρακολουθούν και αστυνομικούς!(2004-11-03 00:00:00.0)
Μετα-Ολυμπιακή αστυνομοκρατία(2004-06-09 00:00:00.0)
Με «αύρες» και κάμερες «εκσυγχρονίζουν» την καταστολή(2000-09-02 00:00:00.0)
Αναδιάρθρωση στα πλαίσια της παγκοσμιότητας(2000-07-26 00:00:00.0)
Αυξάνουν και πληθαίνουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί(2000-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ