Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκινά το πρόγραμμα «Θησέας»

Οι δήμοι πρέπει να συμπράττουν με το ιδιωτικό κεφάλαιο για τα έργα

Να προχωρήσουν στην καταγραφή των έργων που έχουν ανάγκη οι δήμοι, ώστε αυτά να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Θησέας», κάλεσε τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών της χώρας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση, που σηματοδοτεί και την έναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η αλήθεια είναι οι δήμοι έχουν ρόλο μόνο στη χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος (το 80% αιμοδοτούν τα ταμεία τους και μόλις το 20% το κράτος), καθώς το ποια έργα θα επιλεγούν είναι ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης, που αποτελείται από μια σειρά υπουργείων. Δηλαδή, η κυβέρνηση με χρήματα των δήμων αποφασίζει για τις ανάγκες τους, κάτι για το οποίο σημαντικές ευθύνες φέρει η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), η οποία, στο πρόσφατο συνέδριό της, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως μια θετική εξέλιξη.

Θυμίζουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα έχει διάρκεια πέντε χρόνων και ανάμεσα στα κριτήρια για τη χρηματοδότηση ενός έργου είναι και η σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Εντός των ημερών, αναμένεται να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης, ώστε να αποφασίσει το συνολικό ποσό που θα κατανεμηθεί σε κάθε Περιφέρεια.

Στη χθεσινή σύσκεψη, αποφασίστηκε επίσης να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους που έχουν ενταγμένα έργα στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) να τα δημοπρατήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2005, εφόσον αυτά αποπληρωθούν μέσα στο επόμενο έτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ