Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενταση και επεισόδια στον Εχίνο

Οι ντόπιοι μουσουλμάνοι αντέδρασαν για τα γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς στο τζαμί του χωριού

Ενταση και επεισόδια προκλήθηκαν χτες το απόγευμα στον Εχίνο της Ξάνθης, όταν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι αντέδρασαν στα γυρίσματα που έκανε τηλεοπτικό συνεργείο στο τζαμί του χωριού τους, επειδή θεώρησαν ότι προσβάλλεται η θρησκεία τους και η ιερότητα του χώρου.

Οταν αντιλήφθηκαν πως γυναίκες ηθοποιοί βρίσκονταν στο τζαμί -απαγορεύεται η είσοδος σε γυναίκες χωρίς να έχουν σκεπασμένο το κεφάλι με μαντίλα - και μάλιστα, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, με ημίγυμνη εμφάνιση, οργίστηκαν και αμέσως συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο και απαιτούσαν να φύγει το συνεργείο και να καταστραφούν οι κασέτες.

Τα 8 μέλη του συνεργείου της τηλεοπτικής σειράς του ALPHA «Αρχιπέλαγος» οδηγήθηκαν, υπό την προστασία της αστυνομίας, αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα του Εχίνου. Στη συνέχεια και αφού εκτονώθηκε η ένταση που, όπως φαίνεται, πυροδοτήθηκε από ορισμένους κύκλους, αργά το βράδυ και με την προστασία τριών διμοιριών των ΜΑΤ, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Ξάνθης προκειμένου να περάσουν αυτόφωρο και να κριθεί εάν πρέπει να διωχθούν με την κατηγορία της προσβολής ιερού χώρου.

«Θέση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της ελληνικής πολιτείας είναι ο απόλυτος σεβασμός της ιερότητας των χώρων λατρείας όλων των θρησκειών», δήλωσε το απόγευμα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, συμπληρώνοντας ότι «οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη επιληφθεί του ζητήματος που έχει προκύψει».

«Στο όνομα και στην επιδίωξη της τηλεθέασης, δεν επιτρέπεται να μην επιδεικνύεται ο απαιτούμενος σεβασμός στα θρησκευτικά ήθη και έθιμα και στους χώρους λατρείας της μειονότητας και μάλιστα σε μέρες γιορτής (μπαϊράμ)», σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ. Μάλιστα, τονίζει πως «μια τέτοια ενέργεια, ανεξάρτητα από προθέσεις, γεννά ερωτήματα ως προς τη χρονική συγκυρία που εκδηλώνεται». Ταυτόχρονα, δηλώνει την αντίθεσή της στην προσπάθεια ορισμένων παραγόντων από τη μειονότητα, οι οποίοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων και να οξύνουν παραπέρα την κατάσταση. Καλεί δε όλο το λαό της περιοχής να αντισταθεί στις προσπάθειες όξυνσης του εθνικισμού από τον ιμπεριαλισμό και τα υποχείριά του. «Η περιοχή μας είναι τόπος ειρηνικής συμβίωσης εργαζομένων με διαφορετική γλώσσα, καταγωγή, θρησκεία και απαιτείται αλληλοκατανόηση, συνεργασία, αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμός», καταλήγει η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ