Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Αναδιάρθρωση στα πλαίσια της παγκοσμιότητας
Νέα Διεύθυνση στην Ανατολική Αττική, όπου θα είναι το επίκεντρο των Ολυμπιακών Αγώνων, ανακοίνωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Αποσιωπώντας τον αντιδημοκρατικό ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) και τον προσανατολισμό της δράσης της προς την καταστολή του λαϊκού κινήματος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ισχυρίστηκε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ότι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και η αύξηση των ανθρώπινου δυναμικού των Σωμάτων Ασφαλείας γίνονται στο όνομα της αποτελεσματικότερης δίωξης του εγκλήματος.

Ομως είναι προφανές ότι τα νέα μέτρα σκοπεύουν στον αποτελεσματικότερο έλεγχο και καταστολή των κοινωνικών αντιδράσεων που θα υπάρξουν εξαιτίας της «παγκοσμιοποίησης», η οποία συνεπάγεται τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός το παραδέχτηκε έμμεσα επισημαίνοντας ότι ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της Αστυνομίας γίνεται στα πλαίσια «της παγκοσμιότητας και των σημαντικών κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων».

Συγκεκριμένα ορίζεται η αύξηση των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αττικής από τέσσερις σε πέντε μέσω της διάσπασης της Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής στη Διεύθυνση Βορειοανατολικής Αττικής και στη Διεύθυνση Νοτιανατολικής Αττικής. Η διάσπαση, κατά τον υπουργό, γίνεται γιατί η περιοχή της Ανατολικής Αττικής είναι μεγάλη και διασπάται για να εποπτευτεί καλύτερα. Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, «θα είναι και το επίκεντρο της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και επομένως απαιτούνται ευέλικτες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες».

Ακόμα ιδρύονται 15 νέα αστυνομικά τμήματα ενώ καταργούνται 8, αντικαθίστανται οι Αστυνομικές Υποδιευθύνσεις από την ίδρυση πέντε περιφερειακών Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας που υπάγονται στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και δημιουργείται Δεύτερη Ζώνη Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης. Επίσης προσλαμβάνονται εντός του καλοκαιριού 1.300 ειδικοί φύλακες, τοποθετούνται στην Αττική 1.000 νέοι αστυνομικοί και προβλέπεται το επόμενο καλοκαίρι να αυξηθούν οι θέσεις, που θα καλυφθούν μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων της Γ΄ Λυκείου, κατά 3.000. Ο υπουργός εξήγγειλε, επίσης, τη δημιουργία «Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Αλλοδαπών» όπου θα κρατούνται οι παράνομοι αλλοδαποί μέχρι «την ολοκλήρωση των διαδικασιών απέλασης ή διοικητικής τακτοποίησής τους».

Είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά - από τη στιγμή που δεν προωθούνται διαδικασίες εκδημοκρατισμού της ΕΛ.ΑΣ. - δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εγκληματικότητας αλλά αντίθετα προσαρμόζουν τα Σώματα Ασφαλείας στις αυξανόμενες ανάγκες αντιμετώπισης του λαϊκού κινήματος και στις απαιτήσεις των Αμερικανών. Εξάλλου έχει αποδειχτεί ότι η αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων δεν εξυπηρετεί παρά αντιλαϊκούς σκοπούς αφού οι ήδη υπάρχοντες 20.000 αστυνομικοί στην Αττική δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εγκληματικότητα.

Ενα ακόμα στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο υπουργός εξήγγειλε τη χρήση νέων προγραμμάτων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που μπορούν να προσδιορίσουν το βαθμό εγκληματικότητας ακόμα και σε κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου, μέσω της καταγραφής και του παραμικρότερου συμβάντος. Ομως δε δίνεται καμιά εγγύηση ότι οι μηχανισμοί καταστολής δε θα χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα ώστε να καταγράφουν και να ελέγχουν πληρέστερα τη ζωή των πολιτών. Ενώ η δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Αλλοδαπών φανερώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης για νέο πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών, αφού πλέον τα κρατητήρια δεν τους χωράνε και φτιάχνουν ειδικό χώρο προκειμένου να συνεχιστεί το ανεξέλεγκτο κυνήγι τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ