Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΚΑΡΙΑ
Επιτροπή Αγώνα για την υγεία

Μειώνονται κατά 35% τα κονδύλια για τις εφημερίες στο νοσοκομείο

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι κάτοικοι της Ικαρίας, εάν στο άμεσο μέλλον - έως τις 15 Αυγούστου - δεν υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Υγείας και δέσμευση του Αλ. Παπαδόπουλου για την επίλυση των αιτημάτων τους, τα οποία αφορούν τα έντονα προβλήματα περίθαλψης που αντιμετωπίζει τόσο η Ικαρία, όσο και οι Φούρνοι.

Μάλιστα σήμερα στις 9 το βράδυ η Επιτροπή Αγώνα - συγκροτήθηκε πρόσφατα και συμμετέχουν σ' αυτή εκτός απ' το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου Ικαρίας, οι τρεις δήμαρχοι του νησιού (Αγ. Κήρυκου, Ευδήλου και Ραχών), ο έπαρχος Ικαρίας και πολλοί επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς - συνεδριάζει για πρώτη φορά, με στόχο να χαράξει τη γραμμή πλεύσης των αγώνων της. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες με θεσμοθέτηση διαλόγου και κοινής δράσης μεταξύ των γιατρών, της ΤΑ και των οργανωμένων φορέων των νησιών μας, να συνθέσουμε έναν επιστημονικό προγραμματισμό με τις πραγματικές τοπικές και κοινωνικές ανάγκες, να σχεδιάσουμε και να διεκδικήσουμε μακρόπνοα αποτελεσματικές υπηρεσίες περίθαλψης, ικανές να εμπνέουν αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες», τονίζουν σε ανακοίνωση - κάλεσμα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε με αφορμή πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία γίνεται περικοπή των χρημάτων - της τάξεως του 35% - που προορίζονται για την πληρωμή των εφημεριών όλων των γιατρών. Η επιχειρούμενη περικοπή - τονίζουν στο ακριτικό νησί - θα αποτελέσει αντικίνητρο για τη στελέχωση του νοσοκομείου και των περιφερειακών ιατρείων της Ικαρίας, θα δημιουργήσει άμεσο πρόβλημα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και ανυπέρβλητο στη δευτεροβάθμια, αφού οι εφημερίες που θα πληρώνονται και θα κάνουν οι γιατροί θα είναι τέσσερις έως εφτά το μήνα.

Παράλληλα οι Ικαριώτες τονίζουν πως το μοναδικό νοσοκομείο του νησιού δεν μπορεί άλλο να μένει ακάλυπτο από ειδικούς γιατρούς, όταν αυτοί παίρνουν τη νόμιμη άδειά τους ή όταν αποφασίζουν να επισκεφτούν τα περιφερειακά ιατρεία. Επιπλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί - υπογραμμίζουν - η κατάσταση να υπάρχουν σε κάποιες ειδικότητες γιατροί και προσωπικό, αλλά να μην υπάρχει ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός.

«Θεωρούμε δεδομένο ότι η αποφασιστική μας στάση και οι κινητοποιήσεις μας μπορούν να ανατρέψουν την εγκύκλιο του κ. Δρυ και ότι συγχρόνως επιβάλλεται να εκτεθούν και να διεκδικηθούν προτάσεις και αιτήματα που θα λύσουν χρόνια προβλήματα της περίθαλψης στα νησιά μας», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα που μεταξύ άλλων ζητά:

  • Αμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών που υπάρχουν στον οργανισμό του νοσοκομείου και δεν προκηρύσσονται για χρόνια (παθολόγος, ακτινολόγος, παιδίατρος).
  • Αμεση προκήρυξη δεύτερης θέσης αγροτικού γιατρού στον Εύδηλο και τις Ράχες και μετατροπή των ιατρείων των δύο αυτών δήμων σε πολυδύναμα ιατρεία.
  • Να χαρακτηριστούν άγονες όλες οι θέσεις αγροτικών γιατρών που υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν στην Ικαρία, τους Φούρνους και τη Θύμαινα.
  • Επιτάχυνση του έργου επέκτασης του νοσοκομείου.
  • Αμεση αποστολή των χειρουργικών οργάνων και εργαλείων και της χειρουργικής τράπεζας στο νοσοκομείο, υλικά που έχουν εγκριθεί από το 1995(!) κι ακόμα δεν έχουν φτάσει στο νησί.
  • Αμεση έγκριση της αγοράς μηχανημάτων που επί χρόνια τώρα, παρά το χαμηλό κόστος τους, δεν εγκρίνονται κάνοντας προβληματική τη λειτουργία τμημάτων του νοσοκομείου, καθώς και άμεσο εξοπλισμό των ιατρείων Ευδήλου και Ραχών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη συγκέντρωση για τα προβλήματα στην Υγεία(2018-07-28 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν ζωές από τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία(2018-07-13 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την Υγεία στην Ικαρία(2016-10-20 00:00:00.0)
Ξεσηκωμός για την υγειονομική γύμνια(2003-06-13 00:00:00.0)
Στο πλευρό των γιατρών όλο το νησί(2000-08-17 00:00:00.0)
Αγωνιστική διεκδίκηση της περίθαλψης(2000-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ