Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
Ψαλίδισμα αρμοδιοτήτων για πολεοδομικά θέματα

Ψαλιδίζονται οι αρμοδιότητες των περιφερειαρχών για πολεοδομικά θέματα και για ζητήματα που αφορούν παραλιακούς οικισμούς, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Το Δ` Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του νόμου 2503/97, με την οποία μεταφερόταν στον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας η αρμοδιότητα του καθορισμού όρων και περιορισμών δόμησης για παραλιακούς οικισμούς.

Το ΣτΕ εμμένει στην πάγια νομολογία του που χάραξε τα τελευταία χρόνια. Με σειρά αποφάσεών του έκρινε ότι αντίκεινται στις συνταγματικές επιταγές οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για πολεοδομικά θέματα. Τώρα με τη νέα απόφασή του (2446/2000) περιορίζει τις αρμοδιότητες για θέματα Πολεοδομίας και από τους περιφερειάρχες.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ακύρωσε οικοδομική άδεια που είχε εκδοθεί το 1998 και αναθεωρήθηκε το 1999 και αφορούσε ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας πέντε ορόφων στο Λουτράκι. Η άδεια είχε εκδοθεί για λογαριασμό της κοινοπραξίας «Clump Hotel Λουτράκι». Προσφυγή στο ΣτΕ είχε καταθέσει παρακείμενη εμπορική εταιρία που είναι ιδιοκτήτρια τριώροφης οικοδομής.

Στην απόφασή του το ΣτΕ επισημαίνει ότι η πολεοδομική οργάνωση είναι αρμοδιότητα της κεντρικής εξουσίας. Παράλληλα, το δικαστήριο αναφέρει ότι πολεοδομικά θέματα που αφορούν παραλιακούς οικισμούς γίνονται με προεδρικά διατάγματα, μετά από πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η μεταφορά της αρμοδιότητας στο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, επισημαίνει το ΣτΕ, και επομένως η αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσον αφορά τους παραλιακούς οικισμούς, στους οποίους κατά κοινή πείρα περιλαμβάνονται ευπαθή οικοσυστήματα, είναι αντισυνταγματική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ