Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ΕΣΔΚΝΑ «παραχωρεί» στο κράτος τη διαχείριση σκουπιδιών

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ συμφώνησαν να αναλάβει η Περιφέρεια το νέο ΧΥΤΑ Φυλής. Ανοίγει έτσι ο δρόμος και για την ιδιωτικοποίηση

Με μια ξαφνική απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ, στην οποία συμφώνησαν οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, μεταβιβάζονται αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής στην Περιφέρεια, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος για την ιδιωτικοποίηση του τομέα αυτού, αλλά και πολλοί εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή εγκρίθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών, της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΣΔΚΝΑ, με την οποία μεταβιβάζεται η διαχείριση της κατασκευής του έργου της δημιουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Δυτικής Αττικής στη θέση Σκαλιστήρι Φυλής από τον ΕΣΔΚΝΑ στην Περιφέρεια. Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση, εκτός από ασαφής είναι και παράνομη, αφού παραβιάζει ευθέως ρητές διατάξεις της νομοθεσίας για τις Προγραμματικές Συμβάσεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, της νομοθεσίας περί Δημοσίων Εργων και της νομοθεσίας για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, κυρίως ως προς τις αρμοδιότητες στον τομέα αυτόν του ΕΣΔΚΝΑ. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για την ιδιωτικοποίηση, καθώς δεν καθορίζει σαφώς ποιος ασκεί τη διαχείριση του έργου μετά τα επτά χρόνια που θα το διαχειρίζεται ο ΕΣΔΚΝΑ.

Σημειώνουμε ακόμη ότι η δυναμικότητα σχεδιασμού του έργου, όπως περιγράφεται στην Προγραμματική Σύμβαση, είναι ίση με 825.000 τόνους ετησίως, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για το πού θα πηγαίνουν οι υπόλοιποι 1.100.000 τόνοι που παράγονται το χρόνο στην Αττική, πολύ περισσότερο που ο προγραμματισμός για την κατασκευή άλλων δύο ΧΥΤΑ καρκινοβατεί, αν δεν έχει ακυρωθεί.

Η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία»

Ο Γιώργος Γιώγος, εκπρόσωπος της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας τόνισε στο «Ρ»: «Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση. Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ ευθυγραμμίστηκαν σε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που αφορά εκχώρηση αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο κράτος. Προσπάθησαν να κρύψουν ότι αυτή η απόφαση δεν αφορά μόνο στην κατασκευή των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ, αλλά αφορά στην κατασκευή των εγκαταστάσεων και τη διαχείριση των απορρριμμάτων για τα επόμενα επτά χρόνια όχι από φορείς της ΤΑ όπως ήταν μέχρι σήμερα, αλλά από το επίσημο κράτος μέσω της διορισμένης Περιφέρειας. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος και εκπρόσωποι των εργαζομένων στη Χωματερή των Ανω Λιοσίων και τόνισαν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη αφαίρεση της κλασικότερης αρμοδιότητας της ΤΑ από το κράτος».

«Με το πρόσχημα της δήθεν αναξιοπιστίας του ΕΣΔΚΝΑ που αφορά την κατασκευή του σταθμού μηχανικής ανακύκλωσης στα Ανω Λιόσια - επισημαίνει σε άλλο σημείο ο Γ. Γιώγος - η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε χρηματοδοτεί τον ΕΣΔΚΝΑ για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ. Το "περίεργο" είναι ότι χρηματοδοτεί τους σταθμούς μεταφόρτωσης του ΕΣΔΚΝΑ. Στη μία περίπτωση δηλαδή θεωρείται αναξιόπιστος και στην περίπτωση των σταθμών μεταφόρτωσης θεωρείται αξιόπιστος. Αυτά είναι προφάσεις για να συγκαλύψουν μια πρωτοφανή σε πολιτική σημασία πράξη παραίτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από έναν καίριο τομέα ευθύνης της. Είναι μια πολιτική συμφωνία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την περιθωριοποίηση της ΤΑ. Αυτή η προγραμματική σύμβαση θα βάλει ταυτόχρονα στο παιχνίδι το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο με συνέπειες που όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε. Πρόκειται για την κατασκευή και διαχείριση 826.000 τόνων στερεών αποβλήτων το χρόνο μαζί και τη λάσπη της Ψυττάλειας. Δημιουργώντας και συντηρώντας εκτός των άλλων και το τεράστιο πρόβλημα υποβάθμισης της Δυτικής Αττικής. Η γνώμη μου είναι ότι τόσο οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής όσο και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μετρήσουν τους φίλους και τους αντιπάλους τους σε μια διαδικασία που αφαιρεί εργασιακά δικαιώματα από τους εργαζόμενους στη χωματερή, που επιβαρύνει μονόπλευρα το ήδη επιβαρυμένο κομμάτι της Δυτικής Αττικής, που αφαιρεί θεσμικούς ρόλους από την ΤΑ προσφέροντάς τους στο μεγάλο κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ